Za opekline od sunca spas su ove namirnice: Prirodni lijekovi koje većina ima u kuhinji

Opekline od sunca, ilustracija (Foto: Unsplash)

Mnogi obožavaju ljeto i radosti koje to godišnje doba donosi sa sobom, a sunčanje i upijanje vitamina D svakako su među njima. Međutim, stručnjaci iz godine u godinu upozoravaju da izbjegavamo prekomjerno izlaganje suncu i da se trebamo zaštititi, odnosno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom i osjetljivu kožu prekriti laganim slojem odjeće.

Ipak, gotovo svima nam se barem jednom dogodilo da smo zaboravili nanijeti kremu ili pak bili duže na suncu nego što smo planirali. Bez obzira na razlog, nakon prekomjernog izlaganja na suncu dolazi do crvenila, a koža peče na dodir.

Postavlja se pitanje kako si najbolje pomoći kada dođe do opeklina. Naime, ovi ‘narodni’ lijekovi će nam olakšati situaciju i pomoći da se brzo riješimo neugodnosti, a svaku od tih namirnica većina ima u kuhinji.

Mlijeko, ilustracija (Foto:Pexels)

Zelena salata, mlijeko i čaj od nevena

Jedan od njih je zelena salata. Ono što treba učiniti je zamrznuti nekoliko listova zelene salate ili ih potopiti u hladnu vodu, a potom ih staviti direktno na opekotine od sunca. Također, postoji i druga metoda. Skuhajte zelenu salatu i ocijedite tekućinu, a zatim ju stavite u frižider na nekoliko sati. Vatom nanesite tekućinu na izgorjelu kožu ili stavite natopljenu gazu kao oblog.

Druga namirnica koja pomaže kod ove vrste boli je mlijeko. Naime, ono sadrži važne minerale koji brzo djeluju umirujuće na kožu, ali će vam za ovu namjenu trebati punomasno mlijeko. Pomiješajte mlijeko s vodom u istom omjeru i natopljenu gazu stavite na opekotine kao oblog ili pak nanesite mješavinu vatom na kožu. Ostavite da se osuši, a zatim isperite hladnom vodom. Ovaj postupak ponovite dva puta tijekom dana.

I čaj od nevena pomaže kod opekotina od sunca. Postupak je jednostavan. Skuhajte čaj od nevena, a kada se ohladi, nanesite ga vatom na opekotine od sunca. Ostavite da stoji do sljedećeg tuširanja. Čaj od mente također može pripomoći jer djeluje rashlađujuće te smanjuje bol.


Med, ilustracija (Foto: Pexels)

Med, krastavci i sok od rajčice

Jedan od prirodnih sastojaka koji pomaže kod mnogih problema je i med, a između ostalog, i kod opekotina od sunca. Mnoga istraživanja su pokazala da ima antibakterijsko djelovanje i pomaže kod zarastanja rana. Ono što trebate učiniti jest da namažete tanak sloj meda na mjesta gdje vam je koža pocrvenila. On će smanjiti upalu, pomoći kod regeneracije stanica kože i spriječiti štetne posljedice uslijed pretjeranog izlaganja suncu.

Krastavac također ima blagotvorno djelovanje na kožu. U ovom slučaju, sitno izrežite krastavac ili ga izmiksajte u blenderu te pomiješajte s mlijekom. Namažite ovom mješavinom sva mjesta na tijelu na kojima je koža pocrvenila. Ovaj prirodni lijek iz kuhinje omekšava kožu, smanjuje svrbež, crvenilo i upalu. Jako je efikasan jer poboljšava generalno zdravlje kože. Pored svega toga, krastavac ima i rashlađujući učinak, piše najžena.

Sok od rajčice pomješan s kiselim mlijekom brzo oporavlja kožu, jer ubrzava njezinu regeneraciju, pa je veoma efikasan kod opekotina od sunca. Mješavinu nanesite na kožu, držite pola sata, a zatim isperite hladnom vodom. Ponovite postupak dva puta tijekom dana, kako biste se brzo oporavili.


Komentari