Upozorio na problem s mesom pa ostao zgrožen reakcijom mesara: ‘Znači, nećete to kupiti’

Mesnica (Foto: Pixabay)

Jedan stanovnik Beograda tvrdi da je zamalo kupio pokvareno meso u svom omiljenom supermarketu. Objasnio je da često posjećuje taj lanac trgovina, ali ovaj put je odmah primijetio da nešto nije u redu s mesom.

“Otišao sam u mesnicu i uzeo paket pilećeg filea. Dok sam išao prema blagajni, osjetio sam neugodan miris i shvatio da dolazi iz mesa koje sam upravo kupio,” ispričao je Beograđanin, kojem se nije svidjeo postupak mesara nakon toga.

“Vratio sam se do mesara, rekao mu da meso nije ispravno, a on je na moje iznenađenje otvorio pakiranje i jednostavno vratio file u frižider”, rekao je za Kurir. Kada ga je pitao zašto je to učinio, mesar je mirno odgovorio: “Znači, nećete to kupiti?”. “Bio sam potpuno zatečen,” kaže ovaj Beograđanin.

Važno je provjeriti boju mesa

Ako kupujete meso koje je već zapakirano, uvijek provjerite deklaraciju na pakiranju. Obratite pažnju na datum kada je meso pakirano i kada mu ističe rok trajanja. Bitno je napomenuti da etiketa ne smije biti više puta prelijepljena.

Mnogi stručnjaci preporučuju provjeru boje mesa kako biste bili sigurni da je svježe. Iako ljudi često misle da je meso jarko crvene boje svježe i kvalitetno, to nije uvijek točno, jer takva boja može biti rezultat izlaganja svjetlosti i zraku.


Prilikom kupovine vakumiranog mljevenog mesa, obratite pažnju na boju koja bi trebala biti ljubičasto-crvenkasta. Ako je meso tamnije, to obično znači da dolazi od starije životinje, ali to ne znači da je pokvareno. Općenito, crvenija boja označava starije meso.

Crvena boja mesa nije uvijek pokazatelj da je meso svježe, ilustracija (Foto: Pixababy)

Nemojte kupovati govedinu s mrljama

Idealno, svinjetina treba imati ružičasto-sivu boju i ne smije biti ljepljiva na dodir. Kod pregleda piletine, posebno pazite na područja oko kostiju koja ne smiju biti tamnija, a prsna kost bi trebala biti fleksibilna. Boja piletine može varirati od plavkasto-bijele do žućkaste nijanse. Svježa piletina ima svjetliju boju i neutralan miris.

Mladi Hrvat u nevjerici zbog onog što je otkrio u trgovini: ‘Ista vrećica, isto sve, budite pažljivi’

Govedina je prirodno crvenkasta s čvrstom teksturom i treba imati tanke, a ne široke vene masnoće. Ako su vene masnoće žute, to znači da je životinja bila starija. Izbjegavajte kupovinu govedine koja ima sivkaste ili crne mrlje, bez obzira na to kupujete li odreske, veće komade mesa ili neki drugi poseban dio junetine, piše Agromedia.


Komentari