Unosan posao iz snova: Za dvije godine zaradio za kuću, džip i kafić

Admir Omerčević (Screenshot: YouTube/Alen Avdić)

Admir Omerčević iz malog sela Ragale u Bosni i Hercegovini spontano je započeo uzgoj saanskih koza, švicarske pasmine poznate po visokom prinosu mlijeka. U svega dvije godine, Admir je ostvario nevjerojatan napredak – nabavio je kuću, auto, konje i otvorio kafić, sve zahvaljujući uspjehu u uzgoju koza.

Saanske koze su se pokazale kao izuzetno produktivne. Admir trenutno muze 45 litara mlijeka dnevno od svojih 15 bijelih koza, što je isti prinos koji je dobivao od 30 alpskih koza koje je ranije posjedovao. Mlijeko muze dva puta dnevno – ujutro i navečer. Svoj uspjeh podijelio je na YouTube kanalu Alena Avdića, koji prenosi priče iz svakodnevnog života u Bosni i Hercegovini.

Njegov posao je vrlo uspješan – proizvodi poput sira i mlijeka brzo se prodaju, često posjetiteljima iz Njemačke i Crne Gore. Admir otvoreno govori o svojim mjesečnim primanjima koja iznose 3.000 maraka (oko 1.500 eura), dok godišnje zaradi oko 36.000 maraka (18.000 eura) od prodaje jaradi, mesa, sira i sirutke.

Ljudi ga zovu, kupuju…

“Kome sam prodao, pa narodu!”, kaže Admir, dodajući da kilogram proizvoda prodaje za 50 maraka (25 eura). “Ako danas nitko ne dođe, sutra ih bude dvoje, zovu me ljudi, imaju vikendice, kažu spremi, klat ću, peći, rezati… Moguća dostava? Može! Zadovoljni smo i oni i ja”, priča Admir.

Admir uzgaja i druge životinje, uključujući tri konja i perad, te prodaje kokoši. Osim toga, posadio je 100 kilograma luka, nadajući se uspješnoj žetvi. Ističe važnost ulaganja i predanog rada, napominjući da ništa ne dolazi preko noći te da su trud i strpljenje ključni za uspjeh.


Unatoč financijskom uspjehu, Admir ostaje skroman i prizemljen, naglašavajući važnost poštenja i dobrih odnosa s ljudima. Njegova supruga mu pomaže u poslovima, dok njihovo dvoje djece uživa u obiteljskom životu na selu.

Ogroman uspjeh za malu tvrtku iz Zagreba: ‘Dala sam otkaz i krenula od nule, trud se napokon isplatio’

Ponosan na svoj uspjeh

Uzgoj koza donio je Admiru financijsku stabilnost i omogućio mu da se posveti drugim projektima, uključujući otvaranje kafića u Fojnici. U svom kafiću nudi jeftinu kavu i domaće proizvode, privlačeći lokalne stanovnike i turiste.

Admir je ponosan na svoj rad i uspjeh te se nada da će njegov primjer inspirirati druge mlade ljude da se okrenu poljoprivredi i ruralnom životu.

Njegova priča svjedočanstvo je o tome kako predanost i marljiv rad mogu dovesti do uspjeha i kvalitete života u ruralnim područjima.

Admir Omerčević (Screenshot: YouTube/Alen Avdić)


Komentari