Umorni ste, otiču vam gležnjevi, imate grčeve u listovima: Možda se radi o jako ozbiljnom stanju

Posjet liječniku (Foto: YouTube screenshot)

U nedjelju je obilježen Svjetski dan srca, koji označava važan zadatak dizanja svijesti o bolestima srca i značaju njegovog zdravlja za naš organizam. Srce je motor našeg tijela koje funkcionira kao prirodna pumpa koja dostavlja krv s kisikom i hranjivim tvarima do svakog organa.

Iako smo svi čuli za opasnosti koje prijete od bolesti srca, znakovi bolesti često mogu biti prikriveni. Ovo je prema Britanskoj zakladi za zdravlje srca deset znakova koji upućuju na bolest ili srčanu manu te zahtijevaju hitan pregled.

Bol u prsima može biti znak srčanog udara, no može biti uzrokovana i drugim stanjima koja ne zahtijevaju hitnu reakciju. Ako bol ne prestaje nakon nekoliko minuta odmora to je vjerojatno znak da je potrebna intervencija. Kod srčanog udara uz bol javlja se i osjećaj pritiska i stezanja.

Neki simptomi su očitiji od drugih

Srce se nalazi odmah do želuca i jednjaka pa bol u trbuhu također zapravo može biti znak bolesti srca. Osim toga kod srčanog udara bol se može proširiti na druge dijelove tijela, poput ruku, čeljusti vrata ili leđa. Vjerojatnost za to je veća ako se javlja dojam da se bol širi niz ruku, pogotovo lijevu ili u vrat.

Kod srčanog udara uz bolove u prsima često se javlja i povećano znojenje i osjećaj stezanja i boli u grlu. Neki pacijenti opisali su to kao osjećaj stiskanja grla ili gušenja. Osjećaj mučnine uglavnom nije povezan sa srčanim bolestima, no također se može javiti kod srčanog udara.


Jako oticanje gležnjeva može pak biti znak zatajenja srca. To je stanje u kojem srce ne pumpa krv dovoljno učinkovito, što uzrokuje nakupljanje tekućine u nogama. Stezanje ili grčenje u listovima dok hodate može biti znak perifernih arterijskih bolesti o kojima smo ranije pisali. Te bolesti najčešće su kod pušača i dijabetičara.

Slučajno otkriće Anti je zauvijek promijenilo život: ‘Nazvao sam doktoricu i odmah mi je rekla’

Mnogi pacijenti misle da su samo premoreni

Stalni osjećaj umora može biti simptom mnogih stanja, uključujući i zatajenje srca. Ako ne možete prepoznati razlog zašto se osjećate kronično umorno, bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Osjećaj da ste svjesni vlastitog pulsa i toga da se on ubrzao ili preskače otkucaje zovemo palpitacijama. Taj osjećaj može se javiti zbog stresa, prekomjernog unosa kofeina ili hormonalnih promjena, međutim ako se javlja učestalo također može biti znak srčane bolesti, poglavito aritmije. Najčešća aritmija je fibrilacija atrija koja može povećati rizik od moždanog atrija.

Na zdravlje srca najbolje ćete paziti pravilnom prehranom, izbjegavanjem pušenja, redovitom tjelovježbom i pravovremenim posjetima liječniku. Obratite pažnju na ove znakove i ako uočite dugotrajne smetnje obratite se liječniku.


Komentari