U svakoj je kuhinji: Na ovaj način lako možete otkriti jesu li rajčice i krastavci puni pesticida

Žena u kuhinji. (Foto: Freepik)

Današnjim bi poljoprivrednicima bilo teško zamisliti održavanje usjeva i zaštitu biljaka bez pesticida koji svojim djelovanjem suzbijaju razno razne štetočine i bolesti. Međutim, brojni se zalažu za ukidanje korištenja, ili barem njegovo smanjenje upotrebe, s obzirom na to da pesticidi mogu imati negativan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi.

Prema podacima izvješća “Toksična žetva”, predstavljenih početkom ovog mjeseca, svaki deseti proizvod kod povrća (12 posto) uzgojen u Hrvatskoj sadrži ostatke barem jednog PFAS pesticida. Nešto je bolja situacija kod voća, odnosno, ostacima pesticida je kontaminirano 8 posto domaćeg voća.

Kada odemo na tržnicu ili u trgovinu, želimo kupiti povrće i voće koje je sigurno konzumirati i koje će imati pozitivan učinak na naše zdravlje, a ne obrnuto. Kako bismo to postigli, dobro je biti siguran da ono što kupujemo nije kontaminirano. U slučaju krastavaca i paradajza, to možete provjeriti na vrlo jednostavan, a efikasan način. Pri tome vam je potreban samo jedan sastojak kojeg ima svaka kuhinja.

Paradajz, rajčica (Foto: Pixabay)

Odličan trik sa sodom bikarbonom

Paradajz ili krastavac najprije treba pomno oprati pod vodom, pazeći pri tome da smo uklonili prljavštinu i površinske ostatke koji se mogu nalaziti na plodu nakon što se izvadi iz zemlje ili skupi prljavštinu usput.

Potom pripremite mješavinu sode bikarbone i vode, a to učinite tako da u malu posudu  stavite jednu žličicu sode bikarbone, a zatim dodajte dovoljno vode da napravite pastu. Dobro promiješajte kako bi se soda bikarbona potpuno rastopila.

Dobivenu pastu rukom ili četkicom ravnomjerno premažite preko cijele površine paradajza ili krastavca. Potom ostavite da mješavina djeluje na površini ploda nekih 5-10 minuta, a tijekom tog vremena, ako na površini postoje pesticidi, soda bikarbona će djelovati, piše Najžena.


Nakon desetak minuta, isperite plod mlazom vode kako biste uklonili pastu i sve ostatke i promotrite rezultat. Ako su paradajz ili krastavac bili prskani pesticidima, mogu se pojaviti promjene u boji ili teksturi na mjestu gdje ste nanijeli pastu. Čist i neprskani plod neće pokazati nikakve znakove reakcije.


Komentari