Trljanje očiju može biti opasno: Doktor otkrio dva velika problema koje izaziva ova bezazlena navika

Foto: Pexels

Mnogi od nas na svakodnevnoj bazi imaju potrebu protrljati oči, ali ova naizgled trivijalna navika u pojedinim slučajevima može doći do dugoročnog oštećenja vida.

Kirurg Mark Wilkins upozorava na opasnosti koje sa sobom nosi ova navika i naglašava potrebu za oprezom. “Svi smo krivi što povremeno trljamo oči i sve dok su vam ruke čiste, a to nije često, neće biti problema. Međutim, ako to postane učestala navika, to bi vaše oči moglo izložiti riziku od infekcije ili čak dugoročnog oštećenja vida”, upozorava doktor Wilkins.

Doktor je objasnio u kojim situacijama primjenjujemo ovu navku. “Ako patite od sezonskih alergija ili imate strano tijelo u njima, poput komadića prljavštine ili trepavice, vjerojatno ćete osjetiti potrebu da protljate oči. Također, stanja kao što je bolest suhog oka također može izazvati svrbež očiju”, pojašnjava ovaj liječnik.

Trljanje očiju (Foto: Pexels)

Šteta isprva može biti neprimjetna

Dodaje i da ljudi koja imaju blefaritis, oštećenjem masnih žlijezda u očnim kapcima, često imaju potrebu trljati oči zbog upale i iritacije.

U svakom slučaju, trljanje očiju pruža privremeno olakšanje stimuliranjem proizvodnje suza koje pomažu kod ćišćenja očiju. “Također stimulira živčane završetke, pružajući vam osjećaj olakšanja. Međutim, ono čega možda niste svjesni je šteta koju trljanje može učiniti vašim očima, a koja je često isprva neprimjetna”, kaže dr. Wilkins.

Često trljanje očiju s prevelikim pritiskom može dovesti do oštećenja rožnice. Ovaj liječnik ističe da postoje čvrsti dokazi kako trljanje očiju doprinosi razvoju i napredovanju ozbiljnog stanja rožnice poznatog kao keratokonus. Pacijenti sa ovim stanjem mogu razviti astigmatizam, koji zahtijeva nošenje naočala ili tvrdih kontaktnih leća za ispravljanje vida. Ovo stanje se može zaustaviti, ali ne i poništiti.


Trljanje očiju (Foto: Pexels)

Prenose se virusi i bakterije u oko

Nadalje, može doći i do neželjenih infekcija. “Kratkoročno gledano, trljanje očiju omogućuje svim bakterijama i virusima s vaših ruku da pređu u oči, što onda može dovesti do konjunktivitisa“, kaže dr. Wilkins i dodaje da se ova infekcija manifestira u obliku  crvenog oka, upale, boli i brze iritacije, prenosi Daily Record.

Iako trljanje očiju može izgledati bezazleno, može dovesti do ozbiljnih problema s vidom. Da biste zaštitili svoje oči, izbjegavajte ovu naviku i obratite pažnju na higijenu ruku. Očuvanje zdravlja očiju je ključno za dugotrajan i kvalitetan vid.

Ako imate problema s neprestanim trljanjem očiju, najbolji savjet, prema dr. Wilkinsu, je redovito posjećivanje optometrista.

“Ako ste razvili naviku trljanja očiju, preporučio bih da redovito posjećujete optometrista. On će vam moći reći kakvu štetu uzrokujete, ali i doći do temeljnog uzroka problema”, zaključuje ovaj liječnik.

Zabrinjavajući trend koji mnogi primjenjuju ljeti: Ova praksa može biti izuzetno opasna


Komentari