Tko je mladić kojega je Zoran Milanović pozvao na Pantovčak: Ovo je njegova priča

Zoran Milanović s influencerima na Pantovčaku (Foto: Ured PRH)

Predsjednik Zoran Milanović nedavno je organizirao druženje s mladim hrvatskim influencerima na Pantovčaku. Bili su to Janko Janić, Marko Vuletić, Marco Cuccurin, Leon Kosanović i Sven Kranželić, baš kao i Luka Lajić, široj javnosti potpuno nepoznat mladić, koji je svoje oduševljenje odlaskom na Pantovčak podijelio sa svojim pratiteljima. On ističe kako je susret s predsjednikom protekao u razmjeni mišljenja o ulozi mladih u građanskim aktivnostima, o njihovu izlasku na izbore, kao i o Milanovićevu “potencijalnom pridruživanju Tik-Toku”.

Milanović je ekipu influencera poveo u razgledavanje “predsjedničkih dvora”, kako opisuje Luka koji je pratiteljima pokazao prostoriju u kojoj se čuvaju brojni darovi, a otkrio je kako mu je tijekom razgledavanja Pantovčaka pozornost privukla slika Ede Murtića. 

Mladi influencer naglasio je kako mu je bila velika čast biti na razgovoru kod predsjednika, detalje razgovora nije iznosio, a onda je pratitelje upitao što bi pitali Milanovića da su bili na njegovu mjestu, no reakcije nisu najpozitivnije. Pratitelji su poručili kako bi predsjednika upitali zašto uvodi vojni rok, kao i kako ga nije sram vrijeđati one koji misle drugačije od njega, a jedan je komentar posebno privukao pozornost. “Jako mudar PR potez njegova tima, prst gore za Bartola”, poručio je netko od Lukinih pratitelja, na što je on zadovoljno odgovorio: “Slažem se!”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LUKA LAJIĆ (@lukalajic)


Tko je Luka?

Postavlja se pitanje tko je Luka koji je dobio poziv za druženje s predsjednikom te jesu li mladi influenceri birani pomnije nego što se čini. Na prvu, čini se da je riječ o mladiću bez pretjeranog utjecaja, modelu u usponu, jednom od onih koji nisu mogli propustiti koncert Aleksandre Prijović u zagrebačkoj Areni, za koju je napisao kako je “dušu ostavila” i zahvaljivao joj, koji je “razbijao tabue” pokazujući da se ne ustručava koristiti filere kako bi istaknuo čeljust i koji se već susreo s osudama i ismijavanjem na društvenim mrežama zbog govorne mane, no njegova priča u svijetu društvenih mreža, stvaranja utjecaja i PR-a traje već neko vrijeme, a osim brojnih objava vezanih za modu, prilično je društveno angažiran.

Prije nekoliko godina četvero studenata VERN-ova studija Odnosa s javnošću i medija pokrenulo je projekt “The Galerija” kojemu je bio cilj inspirirati mlade za kreativno izražavanje. To su bili Luka Lajić, Marta Jerković, Dea Cesar i Petra Grbavac.

“Projekt je krenuo kao studentska inicijativa s namjerom poticanja drugih, ponajprije studenata, da s nama stvaraju kreativan sadržaj u ovom suvremeno zasićenom svijetu informacija. Naglasak je stavljen na umjetnost i kulturu kao najčešće oblike izražavanja, no podržavamo i sve druge domene inovativnosti, od tehnologije do edukacije”, objasnio je tada Luka.

“Projekt je koncipiran kao online platforma koja kroz digitalne kanale – blog, društvene mreže i video sharing – pruža mjesto gdje se svi neetablirani umjetnici i kreativci mogu eksponirati. Pritom, svi oni željni svježeg sadržaja mogu otkriti i nešto novo te se dodatno inspirirati.”

JEDNO OD NAJTRAŽENIJIH ZANIMANJA: Evo koliko domaći influenceri zarađuju od svake objave

Podrška mladima

“Ideja nam je sinula dok smo razmišljali o nedostatku platformi/zajednica koje pružaju podršku svim mladim ljudima neovisno o njihovoj pozadini, popularnosti ili uspjehu. Otkrili smo da je glavni problem mnogih što se srame pokazati svoju kreativnu stranu zbog društveno nametnutog razmišljanja kako je umjetnost i dalje marginalizirana sfera”, navodi Luka.

U studenome prošle godine, “The Galerija” je pozornost javnosti privukla kao komunikacijska agencija koja je željela oslikati rezultate istraživanja o stereotipima koji se vežu uz struku odnosa s javnošću.

Na štandu zagrebačke tržnice Dolac ponudili su svoje raznovrsne usluge. Kupci su od prodavača i studenta odnosa s javnošću Tomislava Drapele mogli kupiti PR na kilograme, oglašavanje na sva zvona, mlaćenje prazne slame, iskakanje iz paštete, pa čak i mačka u vreći, prodavanje magle i muda pod bubrege.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LUKA LAJIĆ (@lukalajic)

Negativni stereotipi

U ponudi su bili svi negativni stereotipi koje javnost veže uz PR struku. “The Galerija” je ovim PR stuntom željela oslikati s kakvim se negativnim stavovima klijenata katkad susreću u svome radu te ukazati na nedovoljno prepoznate napore komunikatora i negativnu percepciju struke. Takve su stavove potkrijepili i rezultatima provedenog istraživanja “Imidž i percepcija struke odnosa s javnošću u RH” koji su ih, kako navode kreatori kampanje i suvlasnici “The Galerije” Luka Lajić i Petra Grbavac, neugodno iznenadili.

“Kampanja je naš način da se našalimo s predrasudama i pokažemo da PR može biti kreativan, duhovit i prilagodljiv. Želimo mijenjati percepciju i pokazati da ova struka nije prodavanje magle niti iskakanje iz paštete”, objasnili su Lajić i Grbavac.

Istaknuta je članica “The Galerije” i profesorica Sveučilišta VERN dr. sc. Marija Slijepčević, konzultantica za odnose s javnošću u “The Galeriji”, u kojoj je Luka danas isto konzultant za odnose s javnošću, predstavljen kao fotograf koji najviše voli komunicirati kroz vizualne forme. 

(VIDEO) INFLUENCERICE: Rade li one išta ili samo ‘mlate praznu slamu’ te kako se bore s kritikama, saznali smo iz prve ruke

Umjetničko stvaralaštvo

Storytelling mu je buzz word za svaku strategiju i kampanju koju kreira, a vjeruje da je u PR-u najveća nagrada zainteresirana publika”, navodi se na stranici “The Galerije”.

Luka Lajić na Instagramu ima 13,2 tisuće pratitelja i 1118 objava, dok na Tik-Toku ima 4417 pratitelja s 434,6 tisuće lajkova. Za usporedbu, Marco Cuccurin koji se također družio s Milanovićem, na Instagramu ima 117 tisuća pratitelja i 612 objava, dok na Tik-Tok ima 617,8 pratitelja i 39,5 milijuna lajkova.

U posljednje vrijeme većinom objavljuje vlastite fotografije u mladenačkim modnim kombinacijama, no ima i puno portreta drugih osoba, a na nekima je pokazao i svoju majku kojoj pripisuje velike zasluge za svoja postignuća. Na Tik-Toku objavljuje različit sadržaj, od preporuka gdje se što dobro može pojesti pa sve do analize srpske estradne scene, što mu je jedna od omiljenih tema, no ozbiljnijim se temama baš i ne bavi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LUKA LAJIĆ (@lukalajic)

Bloger iz Zagreba

“Jedan od najjačih momenata srpskog showbizza“, navodi Luka u priči o Dari Bubamari uz poruku: “Količina informacija o balkanskoj pop-kulturi koju ja posjedujem je zabrinjavajuća, ali je od danas dijelim s vama”, poručio je u jednoj od svojih objava na Tik-Toku u kojoj je pozvao one koje zanimaju slične priče, poput “kronike srpske estrade”, da zaprate njegov profil.

Luka Lajić se opisuje kao modni fotograf i bloger iz Zagreba, kaže kako ga zanimaju PR, moda, fotografija, pop-kultura i sve između toga. U jednoj objavi pokazuje i komadić Zagreba vikendom uz opis: “Al tebe volem, Zagreb”, dok se u pozadini videa čuje Balaševićeva “Sevdalinka”. U drugoj se objavi pitao zašto su ove godine bile tolike gužve u Zagrebu usred ljeta.

Od suradnji se ističu one s Robertom Severom i Baby Lasagnom, koji mu je u jednoj od objava što ih je Luka podijelio otkrio moto kojim se vodi u umjetničkom stvaralaštvu. “Ne znam kamo sve ovo vodi, ali zasigurno neće biti dosadno”, parafrazirao je Baby Lasagna Davida Bowieja.

Hrvatski influenceri otkrili poslovnu tajnu: Evo koliko zarađuju Ella, Sonja Kovač i drugi

Društveno odgovoran projekt

Ove godine kroz Udrugu za promicanje inkluzije osoba s invaliditetom “Mogu sve”, predsjednica udruge Anja Mihaljević, u suradnji s Lukom Lajićem, osmislila je kampanju kako bi istaknula body positivity.

“Kada me Anja pozvala da sudjelujem u projektu, apsolutno sam bio oduševljen idejom i jedva sam čekao da realiziramo koncept. Osim što su mi društveno odgovorni projekti najdraži, beskrajno mi je značilo kada je Anja moj stil prepoznala kao idealan za svoju viziju. Naime, iako se bavim portretnom i modnom fotografijom, moja glavna misao vodilja je staviti fokus na empowering osjećaj kod osoba ispred moga objektiva.

I to ne samo kada je finalni produkt gotov nego kroz cijeli proces snimanja. Istinski vjerujem da je svatko od nas predivan u svojoj jedinstvenosti, a onu izjavu ‘nisam fotogeničan/na’ objašnjavam samo time da su se našli ispred loših fotografa koji nisu znali zabilježiti njihovu prirodnu ljepotu”, rekao je Luka tom prilikom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LUKA LAJIĆ (@lukalajic)

Komunikacijske vještine

“Sve što sam već navela, ali i ovo što je Luka rekao, razlozi su zbog kojih sam odlučila snimiti ove fotografije upravo s njim. Budući da promovira iste vrijednosti kao ja osobno, ali i ‘Mogu sve’, znala sam od prvog trenutka da će Luka savršeno realizirati ovu ideju. Budući da smo već surađivali na jednom modnom projektu koji je uključivao osobe s invaliditetom, znala sam koliko je fotografiranje s njim profesionalno i lako.

A što je najvažnije, ni u jednom se trenutku nisam osjećala ‘drugačije’ ili nelagodno. Na kraju, toliko sam sretna što smo uspjeli realizirati ovo fotografiranje jer sam protezu čekala mjesecima, ali očito se sve dogodi baš onda kada se treba dogoditi”, zaključila je ova 32-godišnjakinja.

O komunikacijskim vještinama i utjecaju najbolje govore njegove objave, no posebnu je pozornost privukao kada je na vrlo neobičan način progovorio o astmi, svojim roditeljima i majci o kojoj je napisao: ‘Sve što jesam, zbog tebe sam. Hvala ti na svemu. Životu, ljubavi, radosti. A najviše na tome što si me naučila kako voljeti i biti dobar čovjek. Nadam se da sam barem 10% onoga što si ti i dok dišem, trudit ću se da budeš uvijek ponosna na mene.'”

Sve na jednom mjestu o influencerima: Tko su, što rade i kakav utjecaj imaju na društvo

Glavne navike

Naime, Lajić je u sklopu projekta “Mission: Oxygen Hrvatska”, snimio video koji je objavio Dnevnik.hr, a u kojemu se navodi kako si je krajem prošle godine zadao zadatak da se u 2024. potpuno fokusira na svoje mentalno zdravlje.

“S obzirom na to da odmalena imam astmu, morao sam naučiti da ne mogu raditi sve ono što rade druga djeca. Ja sam jednostavno morao posegnuti za nekakvom alternativom, moji roditelji uvijek su me pokušavali uključiti u razne aktivnosti koje bi bile sigurne za mene. Kad sam bio mali, imao sam izrazito jake astmatične napadaje, koji su najčešće bili povezani s određenim alergijama. Doslovce sam tijekom cijelog svoga odrastanja morao učiti kako se zabaviti, odnosno kako pronaći neke pametne stvari koje mogu raditi u kući.

Definitivno je jedna od glavnih navika koja mi se razvila i za koju je apsolutno zaslužna moja mama čitanje. Odmalena me učila da je čitanje korisno i zapravo smo redovno išli na Interliber, redovno smo posjećivali raznorazne festivale vezane uz knjigu. Čak sam i sam u osnovnoj školi napisao jednu slikovnicu tako da su to sve bili nekakvi alternativni načini da se animiram dok sam doma. Svakako, tu je bilo dosta druženja koje nisam uspio odraditi vani, tako da sam ja uvijek pokušavao pronaći neke kreativne i zabavne načine da se družim sa svojim vršnjacima, i to je najčešće bilo kroz neke fora projekte.

Odmalena sam obožavao fotkati, odmalena sam obožavao snimati, tako da sam često pozivao ljude k sebi doma da radimo neke kao editorijale, da snimamo, u biti, sve ovo što sada radim, radio sam već kada sam bio mali, samo na nekoj puno, puno jednostavnijoj razini, na kojoj je sve to zabava. Ali u konačnici, ako radiš nešto što voliš, onda će ti to i danas-sutra postati posao i netko će te na kraju plaćati za to. To je bio neki moj put suživota s astmom koji me doveo do ovoga gdje sam danas, jer da nije bilo takvih sputavanja koja su me navela na ovaj put stvaralaštva i kreative, danas ne bih bio umjetnik. Tako da mislim da je razvijanje zdravih navika moguće postići na raznorazne načine i nema toga što vas u tome može sputati, važno je samo pronaći alternativu koja će vam dugoročno sigurno koristiti”, rekao je u tom neobičnom obraćanju mladi influencer

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LUKA LAJIĆ (@lukalajic)

Misija programa

Inače, riječ je o programu koji provodi Propulsion, uz podršku kompanije AstraZeneca. Propulsion je komunikacijska agencija osnovana u Beogradu, a danas urede ima i u Bratislavi, Sarajevu i Zagrebu. Darko Soković rukovodeći je partner za strategiju i razvoj i predsjednik Uprave europske organizacije Propulsion, koja iz Zagreba djeluje kao Zaklada Propulsion Fond sa sjedištem adrese HOTO tornja, Savska cesta 32.

Cilj je programa, naglasili su, promicanje formiranja zdravih navika kod djece i prevencija pušenja. Misija programa je doprijeti do djece u dobi od 10 do 14 godina i pridonijeti njihovu informiranju o štetnim posljedicama konzumacije duhana, duhanskih i srodnih proizvoda za pušenje. S druge strane, na Lukinu profilu mogu se pronaći portreti kojima su cigareta i duhanski motiv poprilično u fokusu.

Propulsion agencija je 2019. godine predstavila obrazovnu platformu Gen-D – “Nurturing a Digital Future”, program pokrenut s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju, koji je predstavljen u Beogradu. Navedeno je tom prilikom kako program provodi agencija Propulsion uz podršku Microsofta, kao i da će se provoditi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Bugarskoj i Albaniji. “Platforma programa će učenicima u regiji ponuditi sve materijale na engleskom jeziku, a programski partneri radit će na lokalizaciji ponuđenih materijala uz inovativan pristup podržavanju i unapređivanju obrazovnih standarda”, istaknuto je tada.

“Microsoft je uvijek spreman podržati svaku inicijativu koja potiče razvoj domaće IT industrije. Ono što smo svi zajedno radili na reformi informatičkog obrazovanja u školama vjerojatno je najvažniji uspjeh na duge staze jer stvaramo generacije koje će programirati na blizak i jednostavan način. Zato je važno da taj uspjeh pokažemo i dijelimo u cijeloj regiji”, izjavila je Tanja Tatomirović iz Microsofta, tada voditeljica za komunikacije i filantropiju za 24 zemlje srednje i istočne Europe. Ovaj model učenja programiranja u Srbiji je razvila Zaklada Petlja, osnovana s ciljem unapređivanja informatičke pismenosti u Srbiji.


Komentari