Tihomir se bavi poslom zaboravljenim u Hrvatskoj: ‘Sve što proizvedem prodam’

Tihomir Tadijanović (Foto: HTV screenshot)

Nekada su guske bile uobičajen prizor na seoskim gospodarstvima u Hrvatskoj, osobito uz rijeke poput Drave, Dunava i Save, gdje su se uzgajale domaće pasmine poput dravske i posavske. Ova perad bila je cijenjena zbog svoje otpornosti i kvalitetnog mesa, posebno guščje jetre. Međutim obiteljska tradicija uzgoja gusaka polako nestaje, a većina mladih poljoprivrednika odabire uzgoj drugih životinja.

Danas guske uzgajaju samo rijetki entuzijasti, poput Tihomira Tadijanovića iz Bogdanovaca, jednog od posljednjih uzgajivača u tom području. Njegovo bijelo jato dolazi čim čuje njegov glas, stvarajući veselu i bučnu atmosferu u njegovom dvorištu. Tadijanović objašnjava kako na određene pozive guske odmah dolaze ili odlaze, što pokazuje njegovu povezanost s njima.

“Kad viknem ‘lila, lila, dođite’, oni odmah dolaze, a kad viknem ‘lega, lega, lega’, oni odlaze dolje”, objasnio je u razgovoru za HTV.

Guske (Foto: Pixababy)

Guščje meso je vrlo zdravo

Nekada je svaka kuća u Bogdanovcima imala guske, ali danas su rijetke. Tadijanović ih uzgaja već desetak godina, stalno povećavajući svoje jato. Trenutno ima 46 odraslih gusaka i 90 mladih: “Guske su kraljice dvorišta koje ne traže puno, a mnogo daju. Slobodno hodaju dvorištem i livadama, a najviše vole jesti tikvice, rajčice i sve što donesem s tržnice”, kaže Tadijanović.

Za njega, uzgoj ove najstarije vrste domaće peradi bio je pravi izbor. “Guščje meso je vrlo zdravo, a sve što proizvedem prodam, ne samo ovdje, nego i u Zagrebu, Rijeci, Poreču i duž obale”, dodaje.

Koristi sve dijelove guske. Osim mesa, proizvodi i peruške za čišćenje prašine, a perje koristi za izradu jastuka: “Zimi je pod dunjom i na jastucima od perja toplije, a ljeti hladnije”, kaže Tihomir.


U Hrvatskoj rijetki uzgajaju ovu biljku, a od nje se može dobro zaraditi: ‘Uzgoj nije težak’

Iskoristi i perje i mast

Iako više ne skuplja perje zbog nedostatka tržišta, prodaje guščju mast koja je vrlo cijenjena kao prirodni lijek. “Guščja mast je najbolja preventiva za izlječenje male djece. Preporučujem svim mladim mamama da uvijek imaju jednu u hladnjaku. Najprirodniji antibiotik”, kaže Ružica Tadijanović iz Bogdanovaca.

Cijena guščje masti kreće se od 25 do 30 eura za kilogram. Inače se od jedne guske može dobiti oko 400 do 500 grama masti, ovisno o tome koliko se životinje kreću. S druge strane, guščje meso je kvalitetno i zdravo jer ima malo masti, a puno suhih tvari te je bogato nezasićenim mastima.

Tihomir nastavlja tradiciju guščarenja, a njegove guske od lisica štite gizdavi gusani. Njegovo dvorište nije lako osvojiti: “Guske su nekada bile zaštitni znak slavonskih šorova. No, ako se ne posvetimo ozbiljnije njihovom uzgoju, uskoro bi mogle trajno nestati iz slavonskih dvorišta”, upozorava Tadijanović.


Komentari