Tešku bolest otkriva neobičan simptom: Obratite pozornost prilikom češljanja kose

Bolnica, ilustracija (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

Organ u našem tijelu koji obavlja mnoge važne funkcije je jetra, stoga je ključno brinuti se o njezinom zdravlju. Radi se o vitalnom organu koji vrši detoksikaciju tijela, gdje filtrira krv i uklanja štetne tvari poput toksina i lijekova.

Osim toga, jetra sudjeluje u pohranjivanju energije i regulaciji razine glukoze u krvi te proizvodi žuč koja je neophodna za probavu masti. Jetra također sudjeluje u procesu razgradnje i eliminacije viška hormona i regulaciji krvnog tlaka.

Zbog njezinih mnogobrojnih uloga, jetra se smatra jednim od najvažnijih organa u tijelu. Pokazatelj potencijalnih problema s jetrom može se primijetiti tijekom češljanja kose, odnosno količini kose koju pritom izgubimo.

Problemi s jetrom

Prilikom češljanja kose važno je obratiti pozornost na količinu kose koja pritom ispada. U slučaju da je količina veća to, prema Britanskoj nacionalnoj zdravstvenoj službi, može biti upozoravajući znak na probleme s jetrom.

Nadalje, jedno od stanja koje može prouzročiti ozbiljno oštećenje jetre je bolest masne jetre. U početku ta bolest često ne pokazuje simptome i može proći neprimijećeno godinama.


Najozbiljniji je četvrti stadij bolesti masne jetre koji je poznat kao ciroza. Ona se razvija nakon dugotrajne upale i uzrokuje ožiljke na jetri. Simptomi su različiti, a gubitak kose je jedan od njih.

Bolest koju je teško prepoznati, a sve je više ima: Simptomi su jak umor, nevoljkost, suha koža

Drugi simptomi

Osim otpadanja kose, znakovi ciroze jetre mogu biti umor, osjećaj slabosti, osjetljivost ili bol u području jetre, vidljive sitne kapilare na koži iznad struka, svrbež, gubitak apetita i tjelesne težine, mučnina i povraćanje, prenosi The Mirror.

Nadalje, često je i krvarenje iz nosa, modrice po tijelu, žutica, napadaji tremora i vrućica, te oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tekućine.

Moguća je i nesanica, loše pamćenje i poteškoće s koncentracijom, što je poznato kao encefalopatija. To se događa kada toksini utječu na mozak jer ih jetra ne može ukloniti iz tijela, navodi to Britanska nacionalna zdravstvena služba.


Komentari