Tešku bolest otkrio slučajno dok je vježbao: ‘Nije me ništa boljelo, a nakon toga sam bio blizu smrti’

Jeff Bridges (Foto YouTube, Instagram screenshot)

Rijetko tko iz svijeta glume je pokazao koliki je borac poput glumca Jeffa Bridgesa, najpoznatijeg iz uloge u filmu Veliki Lebowski. Bridges je pobijedio bitku s teškim limfomom, oblikom karcinoma koji zahvaća imunološki sustav. Za vrijeme bitke s rakom dobio je i težak oblik korone, od koje se teško oporavio.

Postoje dva tipa limfoma, Hodgkinov i ne-Hodgkinov. Hodgkinov se javlja u gornjem dijelu tijela, na vratu, prsima ili pazusima, dok je ne-Hodgkinov rasprostranjen na različitim dijelovima tijela te ga je teže prepoznati.

Bridges je bolovao od ne-Hodgkinovog limfoma. “Kada sam prvi put otkrio tumor dok sam vježbao, bio je veličine 30 s 22 centimetra u mom tijelu. To je kao dijete u mom tijelu. Nije me boljelo ni ništa”, rekao je za People. Rekao je da se nakon kemoterapije tumor smanjio na veličinu pikule.

‘Govorili su mi da se moram boriti’

Međutim kemoterapija mu je znatno oslabila imunološki sustav, zbog čega je bio podložan virusnim i bakterijskim infekcijama, zbog čega ga je zaraza covid-19 virusom teško pogodila.

Proveo je gotovo pet mjeseci u bolnici i na kraju je liječen rekonvalescentnom plazmom, to jest terapijom koja koristi krv ljudi koji su se oporavili od bolesti kako bi pomogla drugima da se oporave. Nakon iskustva s rakom Bridges se osjeća zahvalno što je živ, a gluma mu i dalje igra važnu ulogu u životu.


Ispričao je o dramatičnoj sceni kad su mu liječnici rekli da se mora nastaviti boriti. “Bio sam blizu smrti. Liječnici su mi govorili da se moram boriti, da se ne borim. Bio sam pred predaju. Spreman pustiti se. Plesao sam sa smrti”, rekao je.

‘Približio sam se vratima raja’

“Proživljavao sam trenutke neizdržive boli, izgledalo je to poput vrištećeg pjevanja koje je trajalo cijelu noć. Približio sam se vratima raja, ali sve u svemu bio sam sretan i radostan većinu vremena”, opisao je svoje iskustvo u bolnici.

Omiljeni glumac bori se s teškom bolesti, neki pričaju da u njemu nema radosti: ‘Suprotno od toga’

“Ovaj susret s vlastitom smrtnosti dao mi je pravi dar. Život je kratak i prekrasan. Ljubav je svugdje oko nas, i uvijek nam je dostupna”, emocionalno je napisao.

Bridges je početkom ove godine podijelio da mu je zdravlje sad odlično i da ne razmišlja puno o bolesti s kojom se borio. U rujnu izlazi druga sezone serije Old Man u kojoj glumi nakon povratka iz bolnice.


Komentari