Svi ovo rade kad odmrzavaju meso, a ne bi trebali: Može biti štetno za zdravlje

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kad za ručak ili večeru želimo pripremiti meso koje je prethodno bilo zamrznuto, većina nas ga izvadi iz zamrzivača i jednostavno ostavi na kuhinjskom elementu da se namirnica odmrzne, a potom se, nakon nekoliko sati, bacimo na pripremu obroka. Međutim, ovaj način odmrzavanja može imati i neke neželjene efekte koji mogu biti štetni za naše zdravlje.

Naime, meso bi se trebalo odmrzavati na temperaturi od 4.5 °C ili nižoj, a temperature u našim kuhinjama su često iznad te razine što onda dovodi do porasta bakterija u mesu.

Dok je meso zamrznuto, potencijalne bakterije su u stanju mirovanja, ali kako se meso polako počinje odmrzavati, bakterije postaju aktivne. Kako objašnjavaju stručnjaci, meso ne bi trebalo odmrzavati na pultu duže od dva sata (po ljeti jedan sat) jer i onda dolazi do brzog razmnožavanja bakterija.

Meso, ilustracija (Foto: Boris Kovacev/ CROPIX)

Tri su ispravna načina

Tako su stručnjaci pojasnili da postoje tri sigurna načina kako odmrznuti meso – u hladnjaku, hladnoj vodi i mikrovalnoj pećnici, piše Krstarica.

Najsigurnija metoda je svakako odmrzavanje mesa u hladnjaku koje bi trebalo staviti u hermetički zatvorenu posudu tako da meso ne bude izloženo bakterijama koje kolaju zrakom. Ne postoji definirano vrijeme koliko bi se meso u frižideru trebalo odmrzavati jer to ovisi o količini i vrsti mesa. Tako će za neke vrste biti potrebni oko 24 sata da se odmrznu, a za neke čak i po nekoliko dana.

Brža metoda je odmrzavanje mesa u hladnoj vodi. Meso stavite u vrećicu na zip i dobro je zatvorite. Napunite posudu hladnom vodom i u nju potopite meso u vrećici. Vodu redovito mijenjajte, otprilike svakih pola sata. Odmrznuto meso treba odmah pripremiti.


Meso, ilustracija (Foto: Unsplash)

Najbrža metoda

Za odmrzavanje nemojte koristiti vruću vodu jer će na površnom sloju porasti temperatura dok će u unutrašnjosti ostati smrznuto, što stvara pogodno tlo za stvaranje bakterija.

Svakako najbrži sigurni način odmrzavanja je onaj u mikrovalnoj pećnici. Ova metoda ima neke svoje nedostatke pa se tako često dio mesa odmrzne, a drugi dijelovi ostanu zamrznuti. Ali ako vam se žuri, ovo je možda najpovoljnija opcija za vas. Namjestite mikrovalnu na opciju ‘odrzavanje’ i postavite minutažu. Ovisno o količini i vrsti mesa, odmrzavanje u mikrovalnoj može potrajati i do nekoliko minuta, a preporuka je da svakih 45 sekundi do jednu minutu meso provjerite i okrenete tako da se ravnomjerno odmrzava.

‘Drvo života’ smatraju najzdravijom voćkom: Svako jutro jedna na prazan želudac protiv bolesti


Komentari