Sve što trebate znati o Eurosongu 2024.: Ove godine je došlo do bitnih promjena kod glasanja

Baby Lasagna (Foto: Livio Andrijic / CROPIX)

Sitno brojimo do početka ovogodišnjeg Eurosonga koji se održava u Malmöu u Švedskoj od 7. do 11. svibnja. Naš predstavnik Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, ondje je otputovao krajem travnja, a trenutno odrađuje posljednje pripreme za najveći glazbeni spektakl.

Pjesma ‘Rim Tim Tagi Dim’, trenutno je prva na eurovizijskim kladionicama te Hrvatskoj u trenutku pisanja ovog teksta predviđaju čak 24% šanse za pobjedu dok drugoplasirani na kladionici, Švicarac Nemo ima tek 17% za pobjedu.

Kao i prethodnih godina, Eurosong natjecanje je podijeljeno u dvije polufinalne večeri te u konačnici, samo finale u koje ulazi sveukupno 26 od 37 pjesama koje se natječu ove godine.

Hrvatska nastupa u utorak, 7. svibnja

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna nastupit će u prvoj polufinalnoj večeri u utorak 7. svibnja, i to pod rednim brojem sedam. Prijenos počinje u 21 sat, a uz Hrvatsku, prve večeri nastupaju redom: Cipar, Srbija, Litva, Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Poljska, Island, Njemačka, Slovenija, Finska, Moldavija, Švedska, Azerbajdžan, Australija, Portugal i Luksemburg.

Ove godine je produkcija uvela neke promjene u sama pravila Eurosonga, a odnose na nastupe zemalja koje spadaju u ‘Big 5’, odnosno na Italiju, Francusku, Španjolsku, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i na zemlju domaćina, koja je ove godine Švedska. Naime, predstavnici tih šest zemalja su do sada nastupali samo u finalnim večerima. Ove godine dio će nastupiti u prvoj polufinalnoj večeri, a ostali u drugoj polufinalnoj večeri. Za njih se tada ne može glasati jer oni, tradicionalno, idu direktno u finale.


Kad je riječ pak o drugoj polufinalnoj večeri, ona je na rasporedu 9. svibnja te se natječu redom: Malta, Albanija, Grčka, Švicarska, Češka, Francuska, Austrija, Danska, Armenija, Latvija, Španjolska, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Italija, Izrael, Norveška te Nizozemska.

Ljudi vjeruju u pobjedu Baby Lasagne: ‘Mali je karizmatičan, pjesma je zarazna’

Kako glasati?

Do promjene je ove godine došlo i kad je riječ o samom glasanju. Tako zemlje koje ne sudjeluju na natjecanju, ‘Rest Of The World’ kategorija, mogu glasati za svoje favorite 24 sata prije svakog polufinala i finala, te će se njihovi bodovi prikazati kao bodovi još jedne zemlje.

Kad je riječ o postupku glasanja, svi glasači, i oni iz zemalja koje sudjeluju, kao i oni iz zemalja koji ne sudjeluju, mogu glasati preko aplikacije ‘Eurovision App’ ili direktno na stranici www.esc.vote. Naravno, kao i svake godine, može se glasati i SMS-om i pozivom.

Nazovite 06155 + redni broj pjesme (01-15) / u finalu (01-26) ili pak pošaljite SMS na 666555 s rednim brojem pjesme (01-15) / u finalu (01-26). Cijena poziva iznosi 0,50 € za fiksne i 0,67 € za mobilne mreže, a cijena SMS poruke iznosi 0,49 € /SMS s uključenim PDV-om.

Objavljen video s druge probe Baby Lasagne, fanovi oduševljeni jednim detaljem: ‘To je to’

O prolazu u finale odlučuju gledatelji

U polufinalnim večerima će o prolazu u finale odlučivati isključivo gledatelji. Gledatelji zemalja koje nastupaju u prvom finalu mogu glasati te večeri, i obrnuto.

Zemlje koje se ne natječu na Eurosongu, odnosno njihovi gledatelji, mogu početi glasati na kraju prijenosa zadnje generalne probe, a ono je otvoreno sve do početka prijenosa uživo.

Za sve ostale, glasovanje u polufinalu će se otvoriti nakon zadnjeg nastupa i trajat će otprilike 15-25 minuta. Kada se glasanje zatvori, 10 pjesama koje su najbolje prošle dobit će bodove od 1 do 8, 10 i 12.

Lasagnin konkurent šokirao svojim postupkom: ‘Dragi Isuse, kamo ide ovaj ludi svijet’

U finalu glasaju gledatelji i stručni žiri

Kad je riječ o finalu Eurosonga, gledatelji čije se zemlje ne natječu moći će glasati već nakon generalne probe dan prije finala, a glasanje će se zatvoriti kada počne prijenos uživo. Za sve ostale, uključujući i Hrvatsku, u finalu će moći glasati i prije nego počne prvi nastup, a glasanje će ostati otvoreno 25-40 minuta nakon zadnjeg nastupa. U finalu mogu glasati gledatelj svih 37 zemalja koje se natječu.

Glasaju i svi stručni žiriji 37 zemalja, a glasove će natjecatelji od njih dobiti na temelju svog nastupa na generalnoj probi u petak 10. svibnja. Zatim će se svi bodovi zbrojiti.

Ako prvo i drugo mjesto bude izjednačeno, pobjednik Eurosonga bit će onaj koji je dobio više bodova od publike iz zemalja koje nastupaju, kao i gledatelja iz kategorije ‘Rest of the World’.

Baby Lasagna odletio za Švedsku: U zračnu luku došao u autu koji košta dva milijuna eura

Eurosong će prenositi HRT

U stručnom žiriju svake od 37 zemalja je pet članova koji dolaze iz svijeta glazbe i performansa s relevantnim profesionalnim iskustvom.

Oni će davati svoj sud prema idućim kriterijima: Skladba i originalnost pjesme, kvaliteta izvedbe na pozornici, vokalni kapacitet izvođača te generalni dojam izvedbe.

Sve tri večeri Eurosonga vodit će holivudska zvijezda Malin Åkerman te Petra Mede, švedska voditeljica koja se već nekoliko puta našla u ovoj ulozi dok će Eurosong za hrvatsku publiku prenositi HRT, a komentator prijenosa će i ove godine biti Duško Ćurlić.


Komentari