Sve na jednom mjestu o influencerima: Tko su, što rade i kakav utjecaj imaju na društvo

Konferencija "INFLU-FEED 2024" (Foto: Motus Media)

Svakodnevno čujemo riječ influencer koja nam je posljednjih godina postala tako bliska i poznata da imamo osjećaj kao da smo posve upoznati s njezinom širinom i značenjima koja ona nosi. No, kad se malo dublje zapitamo tko su zapravo influeceri, moramo zastati u pokušaju da ih ne svrstamo sve pod isti nazivnik jer nam se čini da ih ima više vrsta, ovisno o tome čime se bave, o čemu progovaraju, koji su im ciljevi, ali i koliko zarađuju od ‘influenciranja’.

Neki ih dijele i na svjesne i nesvjesne influencere, od kojih su svjesni oni koji zarađuju na reklamiranju proizvoda, a nesvjesni smo svi mi koji se strastveno zalažemo za neke ideje pa i proizvode koje recenziramo i pomažemo drugima da se lakše snađu u moru raznovrsne ponude, ali na tome ne zarađujemo.

Naravno, postoji i podjela na nano, mikro, makro i mega influencere, kod kojih ovi prvi imaju do 9.999 pratitelja, drugi do 49.999, treći do 499.999 te četvrti do 999.999 pratitelja. No, sve ovo je kap u moru informacija o influencerima, njihovom djelovanju, utjecaju na vaše živote, kao i živote ljudi oko vas te i šire – na čitave zajednice u kojima pojedinci kopiraju svoje omiljene influencere i tako uvelike obilježavaju mikro sredinu u kojoj žive.

JEDNO OD NAJTRAŽENIJIH ZANIMANJA: Evo koliko domaći influenceri zarađuju od svake objave

Konferencija “INFLU FEED”

Koliko su influenceri zanimljiva tema, pokazuje i činjenica kako medijska grupacija Motus Media, u suradnji s portalom Zagreb.info, u utorak 4. lipnja u Z CENTRU u Zagrebu oraganizira veliku konferenciju “INFLU FEED”.


“Ovom konferencijom na jednom mjestu u Zagrebu želimo okupiti velik broj zainteresirane javnosti i influencera današnjice. U današnjem društvu, rastući broj influencera ima snažan utjecaj na oblikovanje stavova svih generacija. Cilj je naše konferencije zagrepsti ispod površine tog svijeta te pokušati dati kvalitetne odgovore na pitanja tko su i kakvi su influenceri koji pozitivno utječu na društvo u cjelini, tko su oni koji proizvode društveno odgovoran i kvalitetan sadržaj, čija pojava pozitivno utječe na primatelje, kupce, građanine, a nasuprot influencerima čiji se sadržaj i aktivnosti svode na reklame bez sadržaja. Upravo to, kakav sadržaj treba u odgovornom društvu očekivati od influencera je važna tema naše konferencije”, izjavila je Marija Dekanić, direktorica medijske grupacije Motus Media.

Cilj ove konferencije je postaviti relavantna pitanja kada su influenceri u pitanju. Osim što će dobiti priliku za promociju, vrlo je bitno da odgovore na relevantna pitanja koja nisu promotivnog karaktera već malo dubljeg promišljanja o influencerskoj kulturi.
Konferencija je namijenjena stručnjacima, influencerima, ljubiteljima influencing sadržaja, svim zainteresiranim pratiteljima influencing marketinga, kao i široj javnosti koja je u današnjem užurbanom i tehnološki razvijenom svijetu izložena različitim vrstama informacija i sadržajima, a koji moraju biti kvalitetni i društveno odgovorni.

Konferencija INFLU-FEED 2024.: Kakva je budućnost influencer marketinga?

Poznata imena

Bogat sadržaj konferencije počinje u 10:15 sati pozdravnim govorom Marije Dekanić, direktorice Motus Media grupacije, nakon čega slijedi prvi panel naziva “GEN Z – tko ste zapravo vi?”. U ovom panelu sudjelovat će Lucijano Plazibat, Niko Čuturić – Ko je Niko te Ivana Postružin iz Hrvatskog Telekoma, a moderator će biti doc.dr.sc. Marko Kovačić s Veleučilišta Bernays.

Na ovom panelu istraživat će se viđenje svijeta generacije Z. Naime, panel istražuje kako pripadnici “gen Z” percipiraju svijet oko sebe, a to uključuje njihove stavove o društvenim pitanjima, politici, kulturi itd. Istražit ćemo kako generacija Z dolazi do svojih ideja, bilo da se radi o stvaranju umjetnosti, pokretanju poslova ili nekom drugom području.

Što ih pokreće? Koji su im izvori inspiracije? Koji filmovi, serije, glazba, knjige, poznate ličnosti i situacije ih potiču na akciju ili izražavanje pred javnosti putem društvenih mreža.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luciano Plazibat (@lucianoplazibat)

Tunel informacija

Na drugom panelu, “Digitalni zatvor vs Offline stvarnost”, sudjeluju Ana Radišić, Tomislav Pancirov, Andrea Andrassy. Moderatorica je Antonia Ćosić s HRT-a, a pokrovitelj panela je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Na njemu će se analizirati pitanja čine li nas društvene mreže manje tolerantnima na drugo ili drugačije mišljenje, koliko ono što nam servira “feed” zapravo pokazuje cijelu priču i kakve veze sad lažne vijesti, deep fake i demokracija uopće imaju s tim?

Pričamo o tome kako algoritam oblikuje naše stavove, koliko je lako upasti u tunel informacija koje ne govore cijelu priču o onome što gledamo, slušamo i čitamo jer ono što klikamo postaje stvarnost koju živimo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Andrea Andrassy (@andreaandrassy)

Posebna odgovornost

Na trećem panelu, “INFLU FEED – svijet koji ima moć”, sudjeluju Nika Ilčić, Ella Dvornik, Lucija Lukomer, Maja Jalšovec, Lucijana Natalija Jerković iz Hrvatske turističke zajednice, a moderatorica je Nevena Rendeli Vejzović.

Ovdje će se raspravljati o tome kako influenceri mogu koristiti svoj utjecaj u društvu na odgovoran način te kako se nositi s odgovornošću koja dolazi s velikim brojem pratitelja.

Raspravit ćemo ulogu influencera u suvremenom društvu te nastojati analizirati njihov utjecaj na društvene, kulturne i ekonomske procese. Koje sve vrste influencera postoje i koja je njihova odgovornost? Koji je utjecaj influencera na stavove, ponašanja i percepciju publike? U kojim situacijama imaju posebnu odgovornost, npr. kako postupaju kod promocija proizvoda, političkih stavova, društvenih pitanja…? Kako influenceri mogu oblikovati javno mišljenje o različitim temama?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ella Dvornik-Pearce (@elladvornik)

Borba protiv dezinformacija

Bavit ćemo se i borbom protiv dezinformacija i negativnih utjecaja, te dostupnim metodama borbe protiv širenja lažnih vijesti putem influencera.

Imaju li influenceri negativni utjecaj na društvo? Razmatrat ćemo i uloge regulatornih tijela i platformi za društvene medije u regulaciji djelovanja influencera.

Svi koji žele sudjelovati na konferenciji uživo u Z CENTRU trebaju samo doći, sve je besplatno, ne moraju plaćati ulaz. Potrebno je samo prijaviti se OVDJE.

S druge strane, oni koji ne mogu doći na konferenciju, imat će priliku sve vidjeti u online live prijenosu putem YouTube i Facebook kanala portala Zagreb.info.


Komentari