Stručnjaci upozoravaju: Ove kućne biljke mogu biti opasne za djecu i ljubimce

Sobne biljke. (Foto: Freepik)

Kućne biljke unose ljepotu i svježinu u svaki dom, stvarajući ugodan i miran prostor. Postavljamo ih na prozorske klupčice, police ili u dnevne boravke, no iako su dekorativne, neke biljke mogu predstavljati ozbiljnu opasnost, osobito za kućne ljubimce i djecu.

Mnoge vrste sobnih biljaka, iako izgledaju bezazleno, mogu biti otrovne ako se konzumiraju ili dođu u kontakt s osjetljivim dijelovima tijela. Dok ih biramo zbog estetike, važno je biti svjestan mogućih rizika.

Donosimo pregled biljaka koje bi bilo najbolje izbjegavati u domu prema preporukama portala Real Simple.

Ciklas palma

Jedna od najotrovnijih biljaka za kućne ljubimce i ljude je ciklas palma. Njezine sjemenke su izuzetno opasne, a konzumacija bilo kojeg dijela biljke zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Osim toga, oštri listovi mogu uzrokovati ozljede kože.

Božićna zvijezda

Simbol blagdana, božićna zvijezda, također nosi rizike. Njezina biljna tvar, lateks, iritira kožu i sluznicu, a ako dođe u kontakt s očima ili se proguta, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput privremenog sljepila.

Božićne zvijezde.(Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Olovka kaktus

Iako naizgled bezopasan, olovka kaktus ima otrovnu bijelu mliječnu tekućinu koja može izazvati iritacije kože, a kontakt s očima može dovesti do sljepoće.


Filadendron

Omiljena biljka među vrtlarima, filadendron, sadrži kalcijev oksalat koji može uzrokovati oticanje i iritacije usta ako se proguta. Iako nije smrtonosna, predstavlja rizik koji je bolje izbjeći.

Bršljan

Često prisutan u domovima, bršljan izlučuje tekućinu koja može izazvati dermatitis kod ljudi koji dođu u kontakt s njim.

Prilikom odabira biljaka za svoj dom, važno je provjeriti mogu li biti opasne za vašu obitelj i kućne ljubimce kako biste osigurali sigurno okruženje.


Komentari