Stručnjaci o najgorem ponašanju u braku: ‘Ovo je gore od vikanja i plakanja’

Problemi u braku, ilustracija (Foto: Pexels)

Bračni terapeuti i savjetnici sve su popularniji kad je riječ o problematičnim vezama. To su uglavnom psiholozi i komunikolozi kojima je cilj poboljšati vezu kako bi se oba partnera osjećala bolje.

Bračna savjetnica i socijalna radnica Sherry Amatenstein istaknula je neke od najproblematičnijih oblika ponašanja u vezi i braku. “Svađalačko ponašanje, pokazivanje nepoštovanja i prezira te odbijanje da poslušate što vaš partner ima za reći nisu znakovi želje da se problemi u vezi riješe. Isto tako, odluka jedne strane da ustraje u zamjeranju dovodi do još više ogorčenosti i bijesa kod obje strane”, upozorila je.

“Čak i ako zajednica na kraju završi razvodom, učenje obuzdavanja osvetoljubivog ponašanja koristit će vam u budućnosti”, navela je Amatenstein. Nedostatak dodira i fizičke povezanosti također može biti znak problema. Dodir igra važnu ulogu u održavanju intimnosti, a njegov nedostatak može signalizirati udaljavanje između partnera.

Brak, ilustracija (Foto: Pixabay)

‘Možda zvuči kao klišej’

Terapeutkinja Melissa Cohen istaknula je važnost dodira. “Dodir je građevni blok povezanosti i intimnosti u romantičnim vezama, parovi koji su u sretnom braku općenito su privrženiji, ali zdrava veza ne podrazumijeva nužno to koliko često vas partner dodiruje, već koliko često vas dodiruje kao odgovor na vaš dodir”, ispričala je.

“Možda zvuči kao klišej, ali povjerenje je temeljno za sve veze. A u braku ništa ne ubija povjerenje i odnose brže nego kada jedna osoba vara”, ispričala je psihoterapeutkinja Tina B. Tessina, koja je napisala knjigu “Novac, seks i djeca: Prestanite se svađati oko tri stvari koje mogu uništiti vaš brak”.

“Odnos i povjerenje mogu se popraviti, ali mnogo toga ovisi o osobi koja je prekršila povjerenje. Taj supružnik mora biti spreman postati odgovoran i početi govoriti istinu. Spremnost žrtvovati dio svoje privatnosti, barem dok se povjerenje polako obnavlja, također je važan korak u popravljanju odnosa. Bez ovih promjena vaša veza sigurno neće potrajati”, ispričala je psihoterapeutkinja.


Ovi horoskopski znakovi su mentalno najjači: Ništa ih ne može izbaciti iz balansa

‘Takvi su već odlučili da neće uspjeti’

Osjećaj beznađa, kada jedan ili oba partnera vjeruju da se ništa više ne može učiniti za spas veze, također je veliki problem. Još gori znak je potpuni nedostatak emocija prema partneru, što može ukazivati na kraj veze.

“To znači da su prešli točku povrijeđenosti i prekinuli sve osjećaje jedan prema drugome – rekla je kalifornijska terapeutkinja Carole Lieberman. Prema njezinim riječima, bolji je znak kada par uđe u njezin ured plačući ili vičući nego ako uđe potpuno bez emocija.

“Kada se netko ponaša kao da jedva čeka da izađe sa seanse, već je odlučio da terapija neće uspjeti i da je veza gotova”, kaže Lieberman. S njom se složila i terapeutkinja Tessina koja smatra da bezosjećajnost znači skori kraj braka.

Par u mirovini (foto: Pixababy)

‘Treba si dati dovoljno prostora’

Terapeutkinja Cohen rekla je da bračni savjetnici ne mogu paru vratiti iskru ako su je oni već ugasili među sobom. “Češće će plakati ili se čak ljutiti što još uvijek nisu skladan par. Ako još postoji iskra između njih, da se sjećaju da su bili zaljubljeni i da žele ponovno biti takav par, ima nade. Ponekad, međutim, supružnik kaže da se ne može sjetiti ili imenuje stvari koje mu se ne sviđaju kod partnera od samog početka. Ti parovi vjerojatno će se razvesti. Mogu spasiti parove s ruba razvoda, ali ne mogu vratiti iskru”, zaključila je.

Obiteljski terapeut Jim Walkup rekao je da je veliki problem ako si partneri u braku ne daju dovoljno prostora. “Zdrav odnos pun povjerenja omogućuje zajedništvo i razdvojenost. Mješavina vremena s prijateljima i obitelji, vremena zajedno u paru i odvojenog vremena za svakog partnera pridonosi bračnoj kvaliteti. Ravnoteža vremena ključna je da bi brak bio uspješan”, općenito su se složili terapeuti.

Iako par najbolje razumije dinamike svojih odnosa, stručnjaci mogu dati dobar uvid u činjenice koje oni zanemaruju i ponašanja kojima ne pridaju važnosti. Bračni terapeuti mogu pomoći spasiti brak, ali to će uvijek prvenstveno ovisiti o partnerima.


Komentari