Stalno ste gladni, umorni, trbuh vam je nadut: Ovo su samo neki od simptoma ovog sindroma

Žena, ilustracija (Foto: Pixabay)

Iako prosječna žena, prema UNICEF-u, provede oko sedam godina svog života u menstrualnom ciklusu, menstruacija kao tabu tema i dalje predstavlja značajan problem u društvu.

Kako bi prestala biti tabu tema, važno je otvoreno razgovarati o menstruaciji, što uključuje predmenstrualni sindrom (PMS), fizičko i mentalno zdravlje tijekom menstruacije, utjecaj na poslovni život, fizičke aktivnosti i seksualne odnose, kao i problem menstrualnog siromaštva.

Primjerice, predmenstrualni sindrom (PMS) pogađa većinu žena, manifestirajući se kroz simptome poput promjena raspoloženja, osjetljivosti dojki, žudnje za hranom, umora, probavnih smetnji, nadutosti, grčeva, razdražljivosti, anksioznosti i, u nekim slučajevima, depresije. Prema klinici Mayo, točan uzrok PMS-a nije poznat, ali se vjeruje da je povezan s cikličkim hormonskim promjenama.

Jake glavobolje, oticanje ruku i nogu: Problem bi mogao biti u jednom začinu u hrani

Moguća depresija

Inače, simptomi PMS-a obično nestaju unutar četiri dana od početka menstruacije, no mali broj žena pati od predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD), koji uključuje teže simptome kao što su depresija, ljutnja i tjeskoba.


“Neke žene s teškim predmenstrualnim sindromom imaju nedijagnosticiranu depresiju, iako sama depresija ne uzrokuje sve simptome”, navodi klinika Mayo. Promjene načina života mogu ublažiti simptome PMS-a, ali u težim slučajevima liječnici mogu propisati lijekove poput analgetika, hormonalnih kontraceptiva i antidepresiva.

Neki dodaci prehrani, poput kalcija, magnezija, vitamina E i B-6, te biljnih dodataka kao što su ginko, đumbir, ulje noćurka i gospina trava, također mogu pomoći, iako su dokazi o njihovoj učinkovitosti ograničeni. Važno je konzultirati se s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani zbog mogućih nuspojava ili interakcija s drugim lijekovima.

Uloga prehrane, vježbanja i sna

Nadalje, prehrana ima značajan utjecaj na simptome PMS-a. Uključivanje cjelovitih namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina može stabilizirati raspoloženje i energiju, dok smanjenje kofeina, alkohola, šećera i slane hrane može ublažiti nadutost i razdražljivost.

Osim toga, redovita tjelesna aktivnost smanjuje stres i poboljšava san, što može smanjiti ozbiljnost simptoma PMS-a. Dovoljno sna, sedam do devet sati noću, ključno je za uravnoteženje hormona i stabilizaciju raspoloženja.

Važnost edukacije o menstrualnom zdravlju istaknuta je u i seriji podcasta organiziranih uoči 28. svibnja, Dana menstrualne higijene. Podcasti DM-a na portalu HINA Zdravlje, pod nazivom “Menstrualno zdravlje – oni dani u mjesecu”, pružaju sveobuhvatnu edukaciju o fizičkom, mentalnom i socijalnom zdravlju žena.

Trudna Zagrepčanka rekla liječniku što ju muči: Evo kako je brzo otklonio njezine strahove


Komentari