Sofia je pila vino i veselo pozirala, a onda se samo srušila: ‘Imala sam napad tri dana’

Sofia. (Foto: Screenshot/tiktok)

Jedna je mlada žena, jedne večeri izašla u noćni izlazak sa svojim prijateljima. Bila je to sasvim normalna i vesela večer sve do trenutka kada se djevojka iznenada srušila. Naime, dobila je moždani udar i potom su uslijedili izazovni mjeseci oporavka.

Te je večeri Sofia Arnold pila vino i veselo pozirala za fotografije. Samo koji trenutak kasnije, doživjela je moždani udar i završila u bolnici gdje je odmah ‘pohitala’ i njezina obitelj ne bi li bili uz nju i pružili joj bezuvjetnu podršku.

Sada je na svojim je društvenim mrežama podijelila s kakvim se poteškoćama suočavala za vrijeme svog oporavka, a objavila je i fotografije snimljene netom prije nego je došlo do moždanog, piše espreso.

@xo.sxphie.ox19 4months ago i will never forget u #stroke #triggerwarning #raiseawareness ♬ original sound – lifewithines

‘Nisam mogla slovkati bratovo ime’

Prije četiri mjeseca sam primljena u bolnicu u Maidestoneu nakon hemoragijskog moždanog udara. Do toga je došlo zbog mog krvnog tlaka koji je dostigao vrijednost od 284/170. Bila sam na intenzivnoj njezi tri dana u i komi s 20 posto šansi da se probudim te sam imala 80 posto šanse da završim kao invalid. Probudila sam se i imala sam napad tri dana, a uzrok tomu je bilo oštećenje mozga”, objašnjava ova mlada žena.

Potom je opisala tijek oporavka. “Brat me pitao da slovkam njegovo ime, nisam uspjela. Jedno vrijeme još nije bilo pomaka na bolje. Ipak, nakon nekog vremena, preko noći se stanje s mojim nogama poboljšalo i jednostavno nisam mogla vjerovati. Konačno sam naučila ponovo hodati”, prisjeća se djevojka.


Inače, hemoragijski moždani udar nastaje zbog puknuća krvne žile koja izljeva krv u mozak. Ovaj tip udara najčešće je uzrokovan moždanim aneurizmama (otekline na moždanim krvnim žilama), i visokim krvnim tlakom koji oslabljuje krvne žile.

Simptomi hemoragijskog moždanog udara

Ako puknuta žila krvari u mozak radi se o intercerebralnom hematomu. Ako krvna žila pukne blizu površine mozga i krv se izlije u likvorski prostor izvan mozga dolazi do povećanog pritiska na mozak i oštećenja moždanih stanica i radi se o subarahnoidalnom krvarenju, piše udruga Moždani val.

Simptomi hemoragijskog moždanog udara su – iznenadna, jaka glavobolja u stražnjem dijelu glave. Mnogi su to opisali kao ‘najgoru glavobolju u životu’, gubitak svijesti, oduzetost: Iznenadna utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge, posebno na jednoj strani tijela, iznenadna zbunjenost, iznenadni problemi s govorom, epileptički napadaji, mučnina i povraćanje, smetnje vida i iznenadna vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije, piše Zdravo budi.

 

Pjevačica otkrila simptome koje je imala prije nego se rak proširio: ‘Jecala sam kad su mi rekli’


Komentari