Tragedija koja je potresla Hrvatsku: Neprežaljena glumica stradala je s bebom u naručju

Ena Begović (Foto: Ranko Suvar/Cropix)

Prije 24 godine na današnji dan hrvatsku javnost potresla je vijest o preranoj smrti glumice Ene Begović.

Ena je stradala u tragičnoj prometnoj nesreći u mjestu Splitska kod otoka Brača, nakon što je terenac u kojem su se osim nje nalazili i njen suprug Josip Radeljak, dvomjesečna kći Lana, majka Tereza te Josipov sin Leo koji je bio za volanom, sletio u provaliju.

“Strašno se bojala auta, kao da je predosjećala. Ni u avionu joj nije bilo ugodno. Sjećam se da je išla kod psihijatara zbog tog straha, pa je i mene poslala jer sam se i ja bojala letjeti”, ispričala je jednom prilikom Alka Vuica za domaće medije.

Enini su se strahovi obistinili 1996. godine kada je skrivila prometnu nesreću u kojoj je jedan motociklist izgubio život, a njen prijatelj zadobio teške povrede. Glumica je tada osuđena na tri godine uvjetne kazne, a od psihičkog šoka nikada se nije potpuno oporavila.

Kobni 15. kolovoz

Četiri godine kasnije, tog kobnog 15. kolovoza, njen se život zauvijek ugasio na putu iz vile u Supetru do prijatelja u Splitskoj kod kojeg su planirali ručak. Naime, Josipov sin Leo je bio za volanom, no promašio je kuću te nastavio voziti strmim puteljkom, pritom zakačivši kamen i razbivši maglenku. Potom je odlučio ocu prepustiti volan.


Leo se zaustavio na uzbrdici te su on i otac izišli iz automobila s namjerom da zamijene mjesta, no u tom trenutku terenac je počeo kliziti unatrag. Ena je s malenom Lanom u naručju pokušala izići iz auta, no terenac je nažalost završio u provaliji.

Enine ozljede bile su preteške te je preminula. Njena majka i kći danima su se oporavljale u bolnici, no srećom su u konačnici uspjele preživjeti nesreću.

Godinama nakon tragedije tražio se krivac. Neki su govorili da je u pitanju bila tvornička greška na automobilu, a ne ljudski faktor. Naposljetku, Leo Radeljak oslobođen je optužbi 2007. te je kao uzrok nesreći proglašen neispravan mijenjač.

Dikana svladale emocije, a pratitelji mu poručili: ‘Sretni ste što ste je imali’


Komentari