Svekrva joj napravila popis kako biti dobra žena: ‘Ovo je ludo’

Svekrva. Ilustracija. (Foto: Pexels)

Na društvenim mrežama nedavno je osvanuo popis „kako biti dobra žena”, koji je navodno napisala svekrva jedne žene, a podijelila ga je sama snaha. Ovaj neobični dokument, koji bi mnogima mogao zvučati kao relikt iz prošlosti, izazvao je buru reakcija među korisnicima interneta, piše Mirror.

Popis, naslovljen “Lisina dnevna rutina da postane bolja žena, detaljno opisuje kako bi žena trebala provoditi svoj dan kako bi udovoljila suprugu i održavala savršeno kućanstvo.

Sve započinje buđenjem u pet sati ujutro, kada bi Lisa trebala pripremiti doručak koji uključuje jaja, tost, slaninu i svježe skuhanu kavu. Sve bi trebalo biti spremno do 5:30, nakon čega slijedi obavezan odlazak u teretanu od šest do sedam sati. „Održavaj formu. Bez isprika”, stoji na popisu.

Nakon treninga, sljedeći zadatak je čišćenje kuće, od 7:30 do 9:30 ujutro. To uključuje usisavanje, brisanje prašine i pranje podova, a rublje bi svakodnevno trebalo biti oprano i složeno do 10 sati. Ako je suprug kod kuće, Lisa treba pripremiti ručak; ako nije, obrok treba biti spreman večer prije.

Nepalci se jednoj stvari u Hrvatskoj nikako ne mogu načuditi: ‘To se kod nas jede’


Kuća mora biti tiha do 21 sat

Večera, prema uputama s popisa, mora biti na stolu najkasnije u 18:30, i to isključivo svježe pripremljena, domaća hrana – naručivanje nije dopušteno. Čak ni večeri nisu slobodne, jer se od Lise očekuje da ugosti suprugove prijatelje ako ih pozove, nudeći im piće i grickalice.

Kuća mora biti tiha do 21 sat kako bi suprug imao mirno okruženje za opuštanje nakon napornog dana. Tek kada sve obaveze budu završene, Lisi je dozvoljeno otići na spavanje u 22 sata, ali samo ako je kuća savršeno čista, ručak pripremljen, a suprug zadovoljan. Na kraju popisa stoji i važan savjet:

“Nasmiješi se i budi podrška bez obzira na to koliko si umorna, jer dobra žena održava kućanstvo bez stresa!”

Ovaj popis izazvao je snažne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi su bili zapanjeni njegovom strogošću i arhaičnim pristupom.

“Ovo je ludo. Skoro nisam mogao disati od smijeha”, komentirao je jedan korisnik, dok je drugi dodao: “Da sam htio ovako uređen život, ostao bih u zatvoru.” Jedan korisnik, koji je u braku 28 godina, napisao je: “Radite ovo iz ljubavi, a ne iz obveze. Ako ne radiš ove stvari, to ne znači da si loša žena.”

Mladenci, ilustracija (Foto: Unsplash)

Ipak, nisu svi komentari bili negativni. Jedna korisnica stala je u obranu popisa:

“Ne vidim problem u tome, očito je da je ovo dobar raspored za ženu koja ostaje kod kuće. Da radi, obveze bi bile prilagođene njezinom rasporedu. Ako moj muž radi i plaća sve račune, onda je ovo moj doprinos.”

Iako su neki podržali ovaj stil života, većina se složila da ovakva rutina više priliči prošlosti nego današnjem vremenu.


Komentari