Psiholozi: Ovih pet stvari ne govorite svekrvi, zamjerit će vam do groba

Svekrva. Ilustracija. (Foto: Pexels)

Odnos između svekrve i snahe oduvijek je bio među najkompliciranijima unutar obiteljskih struktura. Iako je svakoj ženi važno da se uklopi u obitelj svoga supruga, taj proces često nailazi na izazove. No, ključ uspješne integracije leži u obostranom poštovanju i otvorenoj komunikaciji.

Jedna od najčešćih poteškoća u ovom odnosu jest činjenica da su svekrve žene s mnogo životnog iskustva koje žele savjetovati svoju djecu i njihove supružnike. Međutim, te dobronamjerne namjere ponekad prelaze granicu prihvatljivog te izazivaju frustraciju kod snahe, koja često osjeća da najbolje zna što je dobro za njezinu obitelj.

Istraživanja pokazuju da snahe najčešće zamjeraju svekrvama uplitanje u brak, prekidanje razgovora sa suprugom, upadanje u odgoj djece, komentiranje izgleda (osobito kilograma), dolazak bez najave te uplitanje u financijske odluke obitelji. Ovi problemi često vode do udaljavanja i izbjegavanja kako bi se održao prividan mir u obitelji.

Svekrva joj napravila popis kako biti dobra žena: ‘Ovo je ludo’

5 velikih grešaka

Međutim, nije uvijek samo svekrva odgovorna za probleme u odnosu. I snahe ponekad svojim ponašanjem pridonose napetostima. Psiholozi su naveli pet najčešćih pogrešaka koje snahe čine, a koje svekrve najviše zamjeraju:


  1. Ponašanje superiorno
    Ako snaha uđe u obitelj s stavom nadmoćnosti, svekrva to može doživjeti kao uvredu, što otežava stvaranje toplog odnosa. Ovaj stav može izazvati nepovjerenje i usporiti napredak u međusobnom razumijevanju.
  2. Sebičnost u odnosu
    Zanemarivanje svekrve, osim kad je potrebna pomoć oko djece, može stvoriti zategnutost. Odbijanje poziva na obiteljske obroke, ignoriranje kad je svekrva bolesna ili zaboravljanje važnih datuma također pridonose osjećaju zapostavljenosti.
  3. Nepoštovanje
    Svekrve zaslužuju poštovanje, ne samo zbog svoje uloge majke supruga, već i bake unucima. Ako snaha podigne glas ili se ponaša neprimjereno, svekrva to doživljava kao manjak poštovanja, što dugoročno može narušiti odnos.

    Vjenčanje, ilustracija (Foto: Unsplash)
  4. Okretanje sina protiv majke
    Neslaganja između svekrve i snahe su normalna, no problem nastaje kad snaha počne utjecati na supruga kako bi se udaljio od svoje majke. Takvo ponašanje može trajno narušiti odnos.
  5. Držanje djece podalje od svekrve
    Jedan od najtežih udaraca za svekrvu jest kad snaha postavi distancu između nje i unučadi. Ako djeca više vremena provode s bakom s majčine strane, svekrva će to doživjeti kao veliku nepravdu i teško će oprostiti.

Ključ rješavanja ovih problema leži u otvorenoj komunikaciji, razumijevanju i poštovanju. Obje strane trebale bi biti svjesne svojih postupaka i pokušati izgraditi međusobno povjerenje, jer samo tako mogu stvoriti zdrav i skladan odnos koji će pozitivno utjecati na cijelu obitelj.


Komentari