Poznati menadžer otkrio: ‘Ušao je Tony Cetinski i rekao mi da nema za kruh’

Zoran Škugor i Tony Cetinski. (Foto: Darko Tomas / CROPIX)(Foto: Biljana Gaurina/CROPIX)

Zoran Škugor, nekada najmoćniji estradni menadžer s ovih prostora, ove godine obilježava 50 godina karijere, tijekom koje je utjecao na brojne glazbene karijere i oblikovao domaću glazbenu scenu.

Poznat je po tome što je sa samo 21 godinom postao menadžer legendarne grupe Bijelo Dugme, a tijekom svoje karijere surađivao je s brojnim izvođačima, uključujući Olivera Dragojevića, Doris Dragović, Nedu Ukraden, Nove fosile i Dina Dvornika.

U razgovoru za In Magazin, Škugor je podijelio mnoge anegdote iz svoje bogate karijere.

Zoran Škugor.
(Foto: Josip Moler/CROPIX)

“Tony je ušao i rekao da nema novca za kruh”

Prisjetio se kako je pomogao Tonyju Cetinskom na početku njegove karijere. “Tony je ušao u studio i rekao mi da nema novca za kruh. Odmah sam prekinuo snimanje i rekao da moramo brzo napraviti pjesmu – duet između njega i grupe E.T. Tako je nastao hit ‘Totalno sam lud’,” prisjeća se Škugor. Ova pjesma je postala Tonyjev prvi veliki hit i otvorila mu vrata uspješne karijere.

Škugor nije bio samo menadžer, već i ključna figura u oblikovanju imidža brojnih izvođača. Tako je Antoniju Cetinskog preimenovao u Tonyja, dok je Ivana Ranilović postala Vanna pod njegovim vodstvom. Doris Dragović, čije je pravo ime Dorotea Budimir, također duguje svoj scenski pseudonim Škugoru.

“Dorotea mi nije zvučalo kao ime koje bi se brzo pamtilo, pa sam predložio da bude Doris, što mi je više odgovaralo i imalo dalmatinski prizvuk,” objašnjava Škugor.


Tony Cetinski podijelio snimke nakon skandala u Varaždinu: ‘Ovo ima samo u Zagorju’

“Zlatno doba”

Njegova najsvjetlija menadžerska faza bila je tijekom 1990-ih, kada je dance glazba vladala domaćom scenom.

“Bilo je to zlatno doba. Dance pokret donio je brojne hitove i živjeli smo od toga barem sedam ili osam godina. Klubovi su bili puni, a mladi su uživali u glazbi,” prisjeća se Škugor, izražavajući žaljenje što je taj pokret danas gotovo zaboravljen. Ipak, ističe kako su mnogi iz te generacije još uvijek nostalgični te subotom odlaze na programe koji puštaju hitove iz 90-ih.

Škugor zaključuje kako današnjoj glazbenoj sceni nedostaju veliki hitovi koji bi privukli mase. Unatoč tome, njegova karijera i naslijeđe na domaćoj estradi ostaju neupitni, a njegovi doprinosi hrvatskoj glazbi zauvijek će biti upisani u povijest.


Komentari