Pjevačica u emisiji uvrijedila ljude s teškom bolešću: ‘Pogledajte ovu sramotu’

Goca Tržan. (Screenshot)

Prošli tjedan i u Zagrebu je obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svake godine 10. listopada podsjeća se sve na važnost mentalnog zdravlja kao temelja ljudskog blagostanja te sve potiče da pružimo podršku onima koji se suočavaju s mentalnim poteškoćama.

Grad Zagreb provodi brojne projekte s ciljem pružanja podrške građanima, povećanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja te osnaživanja zajednice u Centru za zdravlje mladih, Centru Luka Ritz, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“,u domovima zdravlja i drugim gradskim socijalnim i zdravstvenim ustanovama te u suradnji s udrugama.

Koliko je važno koristiti primjeren rječnik osobito u javnosti kada su u pitanju mentalne bolesti pokazao je primjer sprske pjevačice Goca Tržan koja je razbijesnila regionalnu javnost kada je u emisiji otkrila svoje mišljenje o depresiji i anksioznosti. Naime, u jednoj je emisiji izjavila da misli da je današnjica kriva za povećan broj ljudi s ovim stanjem.

“Depresija je bolest dosade. Imaš ti mnogo vremena da razmišljaš, brate moj. Ne, to bi rekla moja baba pokojna, nisi ti gladan. Ma ‘ajde, molim te, bolest, pustite me”, rekla je Goca i izazvala opću pomutnju u studiju.

Šokirala i doktoricu

Pjevačica je u emisiju uspjela izjavama šokirati i liječnicu.

“Depresija se pojavila kao bolest, ozbiljna, onda kad su nam ponudili čarobnu pilulu da nam izliječe sve bolesti. Pa ispuni sebe, ja ne znam zašto ljudima stalno treba netko drugi da ih ispunjava, ja to ne shvaćam. Dolazimo do toga stalno treba netko da puni taj tvoj šaržer koji ti stalno prazniš na gluposti”, nastavila je Goca.

“Ne može ovo proći ovako. Ne mogu biti u emisiji gdje se apludira na nešto što nije zaista u redu”, rekla je Jelena Stanivuković, doktorica kliničke psihologije koja se školovala kako bi mogla pomoći ljudima s depresijom i anksioznošću.

“Šta nije u redu?”, upitala je Goca doktoricu, na što joj je ona odgovorila: “O anksioznosti i depresiji… Što se tiče anksioznosti… Da je to malo izmišljeno kao kategorija”, rekla je Jelena. “Daleko od toga, ali mislim da su ta dva stanja su proizvod kilavog i razmaženog vremena”, nastavila je pjevačica.

Djevojka (16) napipala kvržicu na dojci: Liječnici otkrili da je riječ o nečem strašnijem od raka dojke

Razbjesnila ljude

Svojim je izjavama pjevačica jako razljutila ljude koji su to pokazali u komentarima. “Pogledajte ovo ruglo, ovu Gocu Tržan, ovu sramotu”, komentar je već u samom naslovu videa na društvenoj mreži.

“Goci Tržan želim da nikada ne sazna kako je to biti anksiozan, želim joj da nikada ne sazna kako je to kada u obitelji imaš osobu koja boluje od depresije i kako ta depresija utječe na sve nas, ne želim joj nikada da čuje rečenicu: ‘Tata je popio sve lijekove’. Ali želim da začepi”,

“Ona je sama pričala da je patila od postporođajne depresije. Izgleda da je zaboravila”, bili su neki od komentara na mrežama.

Inače HZJZ na svojim stranicama ističe kako je osobito važno kako govorite kada govorite o mentalnome zdravlju.

“Stigma, mitovi i zablude povezane s mentalnim poremećajima ili općenito problemima mentalnoga zdravlja negativno utječu na svakodnevni život osoba koje proživljavaju probleme mentalnog zdravlja što može voditi diskriminaciji i uskraćivanju čak i najosnovnijih ljudskih prava”, piše na njihovim stranicama.

Podrška, a ne stigmatizacija

“Jedan od načina kako možemo djelovati na smanjivanje stigmatizacije i diskriminacije je i našom brigom o tome kako govorimo kada govorimo o mentalnom zdravlju ili osobama koje pate. Pročitajte infografiku „Riječi su važne“ i razmislite kako vi govorite kada govorite o mentalnom zdravlju.

Jezik i značenja koja se pridaju riječima mogu utjecati na one koji vas slušaju ili o kojima pričate. Svojim izborom riječi možete potaknuti razumijevanje mentalnog zdravlja u odnosu na probleme mentalnog zdravlja i mentalne bolesti/poremećaje, razbijanje stereotipa i mitova i naglasiti oporavak.

Imajte na umu kako suočavanje s problemima mentalnoga zdravlja, kao i mentalnim bolestima/poremećajima nije izbor osobe te mi svojim ponašanjem, stavovima i govorom možemo pružiti podršku i pomoći toj osobi, a ne ju stigmatizirati”, poruka je HZJZ-a.


Komentari