Bila je popularna voditeljica, dijagnoza je promijenila sve: ‘Rekla sam ma ne, to je hematom’

Tradicionalna povorka obilježavanja 25. dana ružičaste vrpce puštanjem ružičastih balona u zrak u znak sjećanja na sve preminule od raka dojke. Na fotografiji: Josipa Pavičić. (Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX)

Ispred zagrebačkog HNK u subotu je održana tradicionalna povorka obilježavanja 25. dana ruzičaste vrpce puštanjem ružičastih balona u zrak u znak sjecanja na sve preminule od raka dojke.

Među poznatim osobama koje su došle podržati akciju je i poznata spisateljica, poučavateljica tehnika za samorazvoj, televizijska voditeljica i bivša pjevačica Josipa Pavičić (46). Ona se suočila s dijagnozom karcinoma dojke u 35. godini te je morala odstraniti dojke.

Otkrila ga je zahvaljujući svom televizijskom poslu. Naime, svakodnevno su je mazali kremama za samotamnjenje zbog čega je ona morala kući raditi česte pilinge tijela, a tijekom jednog je u tušu napipala kvržicu na gornjem dijelu desne dojke.

Poznata voditeljica zbog Rojsa napustila emisiju: ‘Sjednite mi u krilo, nisam ljudožder’

“Ništa me nije boljelo”

Dr. Natko Beck u svojoj je emisiji “Dr. Beck” koja se emitirala na HTV-u ugostio je i Josipu jer su pričali karcinomu dojke, naglašavajući važnost pregleda dojki i mamografije, s obzirom da je upravo rak dojke najčešći uzrok smrti od zloćudnih tumora kod žena. Spisateljica je tada iskreno govorila o svojoj borbi sa zloćudnom bolesti.


“Osjetila sam da je tu nešto što tu ne pripada. Nije bila pomična, ništa me nije boljelo. Otišla sam liječnici koja mi je i inače radila preglede i rekla mi je: ‘punkcija Josipa’. Ja sam rekla: ma ne, to je sigurno hematom, vozila sam se neki dan sa sinom pa me lupio kako je mali, imao je niti dvije godine.

Onda je uslijedilo ono pitanje je li mi netko u obitelji imao karcinom”, ispričala je Josipa koja je dodala da joj nitko u obitelji nije imao karcinom. Kazala je da je to bio početni šok, nakon kojeg je odradila punkciju pa nalaze. Istaknula je bivša voditeljica i koliko je važan taj pregled, a opisala je i simptome, odnosno kakva je bila kvržica.

Tradicionalna povorka obilježavanja 25. dana ružičaste vrpce puštanjem ružičastih balona u zrak u znak sjećanja na sve preminule od raka dojke.
Na fotografiji: Josipa Pavičić.
(Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX)

Odlučila reći da životu

Josipa Pavičić u posljednje se vrijeme ističe svojim spisateljskim radom. U svojoj posljednjoj knjizi “Ja, pa ja i opet ja!“, bavi se teškom temom narcisoidnosti, a knjiga je snažno odjeknula kod čitatelja. Otvorila se tada u emisiji i po pitanju toga kako joj je kao ženi bilo izgubiti dojku.

“Obzirom na moju dob, na mojih 35 godina kad su mi dijagnosticirali karcinom dojke, živjela sam paralelno na dvije adrese, Italija-Hrvatska, potražila sam mišljenja i talijanskih liječnika, kao i ovih ovdje kod nas u Institutu za tumore. I preporuka koju sam dobila na obe strane je da se podvrgnem subkutanoj mastektomiji i da će to biti najveći način zaštite od povratka karcinoma. Napravila sam i testova BRCA 1 I BRCA 2 i ispalo je da sam mutantica tako da sam se odlučila nakon 5-6 mjeseci nakon što sam doznala za dijagnozu, za subkutanu mastektomiju”,  kazala je i dodala:

“Odreći se svojih grudi, bilo bi jako lažno i ružno od mene da kažem da je to jako jednostavno i da eto sad to nije ništa. Nije istina, to je jedan proces koji morate proći sami sa sobom, stavite na jednu stranu ZA i PROTIV i u životu zaista postoje trenuci kada nečemu u životu kažete DA, a nečemu drugome NE.

Zbog bolova u trbuhu završio u bolnici pa saznao strašnu dijagnozu: Umro je u roku od tri mjeseca

Ona je, ispričala je, odlučila reći DA svom životu i na neki način se oprostiti od svojih grudi.

“Napravila sam mastektomiju, stavili su mi implantate i eto, život ide dalje. Glava je na ramenu, ali imam potrebu istaknuti kako je za mnoge ljude još uvijek rak jednako sramota. Mislim da je veliko opterećenje, i po meni najveći razlog obolijevanja, naš taj mentalni sklop”, zaključila je Josipa Pavičić.

 


Komentari