Sedam simptoma koje ne smijete zanemariti: Od ove bolesti kosti mogu pući pod vlastitom težinom

Bolnica ilustracija (Foto: Pixababy)

Iako je rijedak, rak kostiju ozbiljan je zdravstveni problem. Većinom se javlja kao metastaza raka iz nekog drugog organa u tijelu, a podrijetlo raka je u samo 1 posto slučajeva u samoj kosti.

Oboljeli mogu osjetiti različite simptome, koji nisu specifični pa često ne posumnjaju da je riječ o ovoj bolesti. Javlja se učestala bol i stalna iscrpljenost. Za razliku od većine karcinoma, ovaj se uglavnom otkriva u ranoj fazi. Otkrivanje bolesti je brže ako pacijenti obrate pažnju na ovih sedam simptoma.

Najčešći simptom je bol u kostima. Važno je razlikovati normalnu bol u kostima od one uzrokovane karcinomom. Bol u kostima normalno se javlja zbog manjih ozljeda i prekomjernog napora, poput čestog sagibanja i nepravilnog držanja, a ta bol prolazi  odmorom, dok se bol uzrokovana rakom pogrošava s vremenom, a može se javiti i tijekom odmora.

Može doći do unutarnjeg prijeloma

Gubitak pokretljivosti također može uputiti na ovu bolest. Kako se rak širi tako kosti slabe i postaju krhke te kretanje postaje otežano. Ovo se posebno može uočiti ako rak nastaje na dijelu kostura koji nosu težinu, poput kralježnice, zdjelice ili kostiju nogu.

Oticanje je također znak nastanka ovog raka. Ovo se lakše može primijetiti ako se rak nalazi u blizini zgloba. Kao i kod svih drugih tipova raka javlja se iscrpljenost. Umor koji rak uzrokuje može biti takav da čak i obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput tuširanja, oblačenja ili pripreme obroka može biti izrazito iscrpljujuće. Ovaj umor ne nestaje nakon odmora. Stanice raka hrane se kalorijama koje unosimo u organizam, odnosno doslovno nam kradu energiju.


U rijetkim slučajevima rak može toliko oslabiti kost da ona pukne pod težinom samog tijela. Prema istraživanju iz 2015. godine ovakav prijelom javlja se kod samo 8 posto oboljelih od raka kostiju. U nekim slučajevima pacijentima pomaže injekcija kojom se popunjava lom u kosti što joj daje snažniju strukturu.

Uzrokuje noćno znojenje

Kako se stanice raka šire može doći do ubrzanja metabolizma i gubitka apetita koji pak mogu dovesti do brzog mršavljenja.  Neki pacijenti s rakom kostiju mogu razviti nuspojavu poznatu kao “neoplastična groznica.”

Mučila ga glavobolja, a doktor mu rekao da je dehidriran: Sada mu je ostalo još godinu i pol dana života

Glavni simptom groznice je znojenje, što je prirodni odgovor tijela na nagli porast temperature. Ponekad se kod pacijenata javlja i noćno znojenje. Iako noćno znojenje može nastati iz različitih razloga, poput menopauze ili hiperhidroze, može biti posebno izraženo kod ovog oblika raka.

Prema časopisu Prevention, znojenje kod raka kostiju može biti puno gore nego kod drugih stanja te može ometati san jer pacijenti budu posve natopljeni znojem. Uz ovaj simptom obično se javljaju i drugi karakteristični simptomi koje smo naveli, pa je tako lakše dijagnosticirati o kojoj je bolesti riječ.


Komentari