Sedam simptoma bolesti od kojih svake godine umiru brojni Hrvati: Javljaju se samo noću

Doktori, ilustracija (Foto: Ante Cizmic / CROPIX )

Kad razgovaramo o bolestima srca, najčešći simptomi na koje pomislimo su bol ili stezanje u prsima, utrnulost ruku te brzi ili pak spori otkucaji srca. Međutim, postoje i oni manje poznati znakovi koje možda na prvu ne bismo povezali s bolestima srca ili krvožilnog sustava, a važno je i njih moći prepoznati.

Prema podacima HZJZ-a, više od 17,5 milijuna ljudi svake godine umre od kardiovaskularnih bolesti, a vodeći su uzrok smrti i u Hrvatskoj, s gotovo 20 tisuća umrlih prošle godine. Unatoč kontinuiranom padu u posljednja dva desetljeća, Hrvatska i dalje bilježi jednu od najviših stopa smrtnosti u Europskoj uniji.

Kako bi se ove vrste bolesti otkrile što ranije, potrebno je obratiti pažnju na signale koje nam tijelo šalje, a koji uključuju neke manje poznate simptome. U nastavku teksta pročitajte kojih je to sedam simptoma koji ukazuju na bolesti srca, a javljaju se samo noću.

Neki simptomi bolesti srca se javljaju samo noću, Ilustracija (Foto: Pixabay)

‘Ovo se ponekad pogrešno smatra znakom menopauze’

Rizik od srčanih bolesti može povećati apneja u snu. “Opstruktivna apneja u snu može dovesti do povišenog krvnog tlaka, moždanog udara i bolesti koronarnih arterija. Također postoje dokazi da apneja za vrijeme spavanja može uzrokovati dijastoličku disfunkciju lijeve klijetke, što povećava rizik od zatajenja srca”, kaži stručnjaci iz Američke udruge za srce.

Nadalje, pretjerano noćno znojenje također može bit znak bolesti srca, a posebno je izražen kod jednog spola. “Noćno znojenje čest je simptom kod žena koje imaju problema sa srcem, iako se taj simptom ponekad pogrešno smatra znakom menopauze”, rekli su iz Orlanodo Healtha, mreže specijaliziranih bolnica u Orlandu na Floridi.

Učestalo noćno mokrenje nije neuobičajeno i može biti uzrokovano drugim stanjima kao što su povećana prostata i dijabetes. Međutim, iz Instituta za inkontinenciju su kazali ono može biti potaknuto srčanom bolešću.


Kod 12-godišnje djevojčice primijetili su neobičnu promjenu na očima: Bio je to prvi simptom smrtonosne bolesti

‘Iznenadna, oštra i probadajuća bol’

“Zatajenje srca otežava tijelu da se oslobodi tekućine. Ležanje poboljšava rad bubrega, olakšavajući tijelu da se riješi tekućine koja se nakupila tijekom dana. Kad legnete spavati, aktivira se poboljšana funkcija bubrega, povećava se proizvodnja urina i odjednom vam je mjehur pun, iako ste pazili da ne pijete puno tekućine prije spavanja”, poručuju stručnjaci iz Instituta.

Jedan od očitijih znakova bolesti srca je bol u prsima. Bol u prsima često je znak probavnih smetnji, ali iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije (NHS) kažu sljedeće. “Većina bolova u prsima nije znak nečeg ozbiljnog, ali potražite liječnički savjet za svaki slučaj. Ako sumnjate da imate srčani udar, odmah potražite liječničku pomoć”. Nadalje opisuju kakva vrsta boli bi mogla biti potencijalni pokazatelj srčane bolesti.

“Iznenadna, oštra probadajuća bol koja se “pojačava kada duboko dišete ili ležite, može biti znak perikarditisa, upale ovojnice oko srca. Prema NHS-u, perikarditis se može manifestirati na sljedeće načine – kao oštra ili probadajuća bol, koja se potom širi na ramena, ruke ili trbuh. Pogoršava se kad duboko udišete, gutate, kašljete ili ležite, osobito kada ležite na lijevoj strani. Nadalje, postaje malo bolje kad se nagnete naprijed te imate kratak dah (zadihanost), piše The Mirror.

Bolnica, ilustracija (Foto: Pexels)

Ovaj simptom se pogoršava kad ležite

Upravo nedostatak daha NHS navodi kao jedan od glavnih simptoma zatajenja srca. “Ovo se može dogoditi nakon odrađene aktivnosti ili u mirovanju, može se pri tom osjećati još gore kada ležite i možete se probuditi noću želeći doći do daha”, pojašnjavaju.

Nadalje, povišeni puls, također poznat kao tahikardija koja iznosi preko 100 otkucaja u minuti u mirovanju, može ukazivati ​​na širok raspon potencijalnih zdravstvenih problema.

Sindrom nemirnih nogu također bi se mogao povezati sa srčanim bolestima, ali je ipak potrebno više istraživanja o tome, napominju stručnjaci. NHS ovo stanje opisuje kao “uobičajeno stanje živčanog sustava koje uzrokuje ogromnu neodoljivu potrebu za pomicanjem nogu”. Neka su istraživanja sugerirala da bi to moglo biti povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti, ali je Američka udruga za srce rekla da je “potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumio i potvrdio taj rizik”.


Komentari