S teškom dijagnozom se suočio na vrhuncu karijere, a sad jezivo priznaje: ‘Smrt kuca na vrata, sve je teže’

Michael J. Fox (Foto: Guliver)

Rijetko tko nije pogledao barem jedan nastavak filmskog hit serijala ‘Povratak u budućnost’, no, mnogi ne znaju kako se upravo glavna zvijezda navedenog filma, danas 63-godišnji glumac Michael J. Fox godinama već bori s teškom neizlječivom bolešću.

Naime, Fox je imao samo 28 godina kad je saznao da boluje od Parkinsonove bolesti, a zbog napretka bolesti, morao je odustati i od snimanja hit serije ‘Spin City’.

Iako mu je dijagnoza postavljena još davne 1990. godine, glumac je istu godinama skrivao od javnosti, a jedno vrijeme je utjehu pronalazio u alkoholu jer mu je, kako je sam jednom prilikom pojasnio, to bio jedini način da se nosi s tugom i depresijom koje su se javile kao posljedice suočavanja s činjenicom da boluje od neizlječive bolesti.

Michael J. Fox godinama se boris s Parkinsonovom bolešću (Foto: CelebrityPhotosUK/Cover Images/Guliver)

“To se meni ne događa”

“Samo sam pomislio – ovo je nemoguće, to se meni ne događa. Bio sam jako iznenađen kada sam čuo dijagnozu, bio sam potpuno uplašen, pa sam odlučio pronaći načine da pobjegnem od svega što čujem. Počeo sam piti, i to previše. Pio sam jer sam sam sebe uvjerio da će bolest tako nestati”, pojasnio je svojedobno.

Kap koja je prelila čašu i zbog koje je svoj život odlučio promijenit iz korijena bio je trenutak kad ga je supruga Tracy pronašla pijanog na kauču s prolivenom limenkom piva, dok je njihov trogodišnji sin bio bez nadzora.

Unatoč nemilom događaju, Tracy je s Michaelom ostala do današnjeg dana, a glumac je tijekom godina isticao kako mu je upravo ona najveća podrška. “Nisam imao pojma što očekivati, a nije ni ona. Ali u dobru i zlu… U bolesti. Željela je ostati sa mnom i tako je već 35 godina”, kazao je lani.


‘LJUDI ČESTO MISLE DA SMO PIJANCI’ Zagrepčanin koji boluje od teške i progresivne bolesti: ‘Nije mi bilo lako prihvatiti dijagnozu’

Michael J. Fox i supruga Tracy Pollan (Foto: AP Photo/Matt Sayles/Guliver)

“Smrt kuca na vrata”

Posljednja dva desetljeća, Fox se bavi radom udruge ‘The Michael J. Fox’ koja se bavi pronalaskom lijeka koji je, prema njegovim riječima, vrlo blizu, a tijekom godina prikupljeno je više od 100 milijuna dolara za detaljna istraživanja bolesti.

Međutim, kad je riječ o njegovom trenutnom stanju, predviđanja nisu optimistična.

“Neću dočekati 80. godinu. Da, smrt kuca na vrata. Neću lagati. Postaje teško, postaje sve teže. Svaki dan je sve teže”, kazao je 63-godišnjak prošle godine te dodao: “Ne umire se od Parkinsonove bolesti. Umire se s Parkinsonovom bolešću. Tako, da, razmišljao sam o smrtnosti ove bolesti”.


Komentari