Rijetki su čuli za K9 odjel: ‘Za ovaj posao morate biti spremni otići i s vlastite svadbe’

(Foto: Privatni album)

Na jezeru Rakitje, 21. i 22. rujna ove godine održat će se Real Dog konferencija, posvećena zaštiti i dobrobiti pasa te promicanju odgovornog i aktivnog vlasništva. Među govornicima na konferenciji bit će i dvije članice Hrvatske gorske službe spašavanjaLana Radanović i Tihana Boban, koje će na predavanje “Rad s potražnim psima HGSS-a” ispričati svoja iskustva s potražnim psima.

Lana Radanović i Tihana Boban članice su HGSS-ovog K9 odjela. Tihana Boban članica je Hrvatske gorske službe spašavanja od 2006. godine te se unutar službe počela baviti s potražnim psima. Instruktorica je u odjelu K9 HGSS-a te se dugo bavi edukacijom novih vodiča potražnih pasa. Sa svojim psom sudjelovala je na brojnim potražnim akcijama, spasilačkim ispitima i taborima.

Lana Radanović započela je rad sa psima u studentskim danima, volontirajući s terapijskim psima. Godine 2020. ulazi u HGSS, a 2021. pridružuje joj se Groot. Od tada pohađaju mnoge treninge na ruševinama, u šumama i na lavinama te se pripremaju za licencu u listopadu. U predavanju naziva “Rad s potražnim psima HGSS-a” čut ćete sve o edukaciji, pripremi i iskustvima u radu na terenu. Kako bismo doznali više informacija o ovoj temi, Tihanu i Lanu ispitali smo sve što nas o njoj zanima.

(Foto: Udruga Indigo)

Možete li nam reći nešto više o vašoj ulozi u HGSS K9 odjelu i kako ste se odlučile za rad s potražnim psima?

Tihana: Kao instruktor unutar K9 odjela, moja je uloga edukacija vodiča, unaprijeđenje i širenje baze znanja, praćenje napretka mladih vodiča te vođenje trening grupa. Naravno, uza sve to, neprestano raditi sa svojim psom.

Lana: Kao vodič potražnog psa, moj je zadatak učiti i trenirati sa svojim psom, kako bismo položili licencu i dobili pravo izlaska u potražne akcije. Nakon ulaska u Službu i mogućnosti korisnog rada s njima, dugogodišnja ljubav prema psima dobila je viši smisao.


Kako izgleda vaš tipičan dan na terenu sa psima?

Prilikom dojave o potražnoj akciji, Flynn i ja oslobađamo ostatak dana, spremamo stvari i odlazimo na teren. Na mjestu nestanka ili zadnjeg viđenja osobe, čeka nas voditelj potrage koji nam daje upute i informacije o nestalome te nas šalje na mjesto najveće vjerojatnosti pronalaska osobe. Obično pas radi nekoliko sati, ovisno o terenu i vremenskim uvjetima. Nakon pretraženog dijela terena, vraćamo se u bazu, odmaramo psa, a s voditeljem potrage analiziramo odrađeno.

(Foto: Privatni album)

Koje su najvažnije vještine koje potražni pas mora imati i kako ih trenirate?

Pas mora biti spreman raditi u svim uvjetima, reklo bi se u narodu – da možemo otići s njima na kraj svijeta. Također, psi u K9 odjelu moraju biti samostalni i vodljivi. Samostalni da bi rješavali i najteže zadatke jer često nismo blizu svojih pasa dok rade i ne možemo im pomoći, a vodljivi da bi, za početak, psi bili sigurni te da bismo ih mogli poslati u pretragu točno određenih mjesta. Sa psima radimo od njihovog osmog ili devetog tjedna, a do licence prođu kroz tri faze rada – štenci, mladi psi i predlicenca.

Sukladno dobi i zrelosti psa, pred njih postavljamo zadatke i brinemo se da u njima uspiju. Svako traženje naših pasa završava nagradom – bila to fina hrana ili najbolja igračka. Kad psi polože ispit poslušnosti i spremni su za izlazak na licencu, najprije polažu licencu za otvorena područja (šume). Licenca traje cijeli dan, a ako vodič i pas zadovolje, dobivaju pravo izlaska u potražne akcije. Nakon te položene licence, mogu se uže specijalizirati za rad na ruševinama, lavinama ili traženju na vodi.

Bliži se Real Dog Conference: Pripremite se za nezaboravan vikend posvećen krznenim prijateljima

Možete li podijeliti neku posebno izazovnu ili nezaboravnu potragu u kojoj ste sudjelovale?

Evo baš nedavno smo imali jednu uspješnu akciju s pronalaskom starije dementne osobe pet dana nakon što je nestala. Uvjeti su bili savršeni, bila je noć i relativno prohladno, što je idealna situacija za psa. Flynn je vrlo brzo nakon ulaska u teren pretrage uhvatio miris i lajanjem je obavijestio o svom pronalasku. Osoba je tada uz pomoć ostalih spašavatelja iznesena do ceste i hitne pomoći.

(Foto: Privatni album)

Lana, možete li nam reći više o svom iskustvu udomljavanja psa iz udruge Indigo i kako je to utjecalo na vaš rad?

Kupio me jedan topli, crni pogled s vaše Facebook stranice i odluka je pala, uzet ću Mrvu na privremeni smještaj. Mrva je već idući dan postao Nindža, a nedugo nakon toga, uzeo je i moje prezime. Nindža je ubrzo postao trešnjevački loptičar i najposlušniji pas u kvartu, kao i motiv za još veće upijanje znanja i iskustva vezana za pse na svim mogućim frontovima. Prošli smo skupa neke tečajeve, a Nindži se danas mogu samo zahvaliti jer je super učitelj.

Kako balansirate između profesionalnog rada sa psima i osobnog života?

Članovi HGSS-a su volonteri, tako da uz volonterski rad u Službi, svatko od nas ima i svoj posao. Naši psi žive s nama i oni su naši ljubimci. Svakodnevno s njima treniramo, a kada se dogodi potražna akcija, odlazimo skupa raditi. A kako balansiramo između profesionalnog rada i rada sa psima, svakako. Hvala svim dobrim poslodavcima!

Četiri njuškice traže svoj dom: FruFru, Regica, Bella i Capp čekaju na vas

Koji su najveći izazovi s kojima se suočavate u radu s potražnim psima i kako ih prevladavate?

Najveći izazovi su izlasci u potražne akcije i teški tereni po kojima tražimo. Nakon toga, sljedeći najveći izazov kvalitetnog potražnog tima je nakon pretraženog dijela terena doći u bazu i procijeniti kolika je vjerojatnost da se na tom području ne nalazi nestala osoba. Biti siguran u sebe i rad psa jer o tome što ćemo mi napraviti, ovisi nečiji život. Konstantnom edukacijom o radu sa psima, teorijama potraga i kvalitetnom komunikacijom, osiguravamo visoku razinu uspjeha.

Kako se vaši psi nose s fizičkim i mentalnim zahtjevima potražnih misija?

Naši su psi od najranijih dana izloženi treninzima, različitim podražajima, situacijama i pozitivnom stresu. Puno radimo na radnoj kondiciji pasa, socijalizaciji pasa na zvukove, terene, potencijalno nelagodne situacije te im postepeno uvodimo sve zahtjevnije i zahtjevnije zadatke. Na kraju dana, umoran pas je sretan pas, pogotovo ako mu dan završi dobrom igrom.

(Foto: Privatni album)

Koje su najvažnije lekcije koje ste naučile kroz rad sa psima?

Prva je strpljenje, strpljenje i još jednom strpljenje. Potom slijedi ona narodna – tko radi, taj i griješi. I ona najbitnija, da svaki dan cijeli život nešto radimo s istim psom, uvijek bi postojalo nešto što bi se dalo još bolje izraditi.

Što biste savjetovale nekome tko razmišlja o karijeri u potražnim i spasilačkim službama?

Da se opremi s puno živaca i volje te da se nikada ne prestane truditi, da bude spreman otići s dječjeg rođendana, (svojeg) vjenčanja i proslave Nove godine zbog akcije spašavanja, da bude spreman na učenje novih znanja, šikaru, suze, krv i znoj. Barem u HGSS-u.

Kako vidite budućnost HGSS K9 odjela i koje su vaše želje za daljnji razvoj?

K9 odjel u HGSS-u trenutno prati ukorak ostale spasilačke organizacije te je naš način rada prepoznat u svijetu. Surađujemo s puno organizacija i ostalim svjetskim službama koje se bave potragama i psima. Rad u HGSS-u smatram vrlo zanimljivim te nas osobno ispunjava, pogotovo volonterski aspekt koji nam je vrlo bitan.  Rad u K9 odjelu nam pruža uvijek prilike za neka nova znanja i usavršavanja. Trudit ćemo se da tako i ostane.

Podsjetimo, Real Dog konferencija održat će se 21. i 22. rujna 2024. godine, u idiličnom okruženju jezera Rakitje. Više informacija pronađite na društvenim mrežama Udruge za dobrobit i zaštitu životinja Indigo.

(Foto: Privatni album)


Komentari