Recepti naših starih za rješavanje žgaravice doista djeluju: Evo koje su namirnice korisne

Žgaravica, ilustracija (YouTube screenshot)

Žgaravica, poznata i kao povrat (refluks) želučanog sadržaja, je stanje u kojem se želučani sadržaj vraća u jednjak. Ona može uzrokovati izrazito neugodan osjećaj u ustima. Uz drugi sadržaj u jednjak dolazi i želučana kiselina, što uzrokuje žarenje i peckanje.

Žgaravica obično nije ozbiljna i prolazi sama od sebe, ali može oštetiti sluznicu jednjaka i dovesti do gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Česte žgaravice može uzrokovati pretilost, ležanje nakon obroka, jedenje neposredno prije spavanja, konzumacija određenih namirnica i alkohola, kave, čaja i gaziranih pića te pušenje, određeni lijekovi i trudnoća, piše Healthline.

Žgaravice su posebno česte kod trudnica zbog utjecaja hormona progesterona i pritiska bebe na želudac. Simptomi žgaravice su podrigivanje, napuhnutost, disfagija (osjećaj da je hrana zapela u grlu), mučnina, neobjašnjivi gubitak težine, štucavica, bol u prsima, zadah i uporni kašalj. Kašalj može biti uzrokovan nakupljanjem želučane kiseline u grlu, što izaziva iritaciju i upalu.

Idealno je jesti prepečeni kruh i mlijeko

Za dijagnozu refluksa liječnik može provesti ezofagoskopiju, mjerenje tlaka donjeg sfinktera i Bernsteinov test. Liječenje uključuje lijekove za neutraliziranje kiseline i promjene životnih navika.

Zaustavljanju žgaravice mogu pomoći i prirodni lijekovi poput đumbira i soka aloe vere, ali i prilagođena prehrana. Za brzo smirivanje želučane kiseline idealni su prepečeni kruh i mlijeko. Kalcij u mlijeku neutralizira kiselinu, a škrob u kruhu upija višak koji ostaje u ustima. Protiv žgaravice dobro je jesti i banane jer su bogate kalijem.


Kako biste ublažili simptome žgaravice, pijte čaj od đumbira, ali pripazite da ne pretjerate ako pijete lijekove za tlak jer ga đumbir snižava pa može doći do disbalansa. Osim đumbira, refluks rješava i čaj od kamilice, stolisnika, sladića i komorača.

Soda bikarbona je prirodni lijek

Ako imate česte žgaravice dobro je doručkovati zobenu kašu. Kuhajte je u mlijeku i dodajte banane za maksimalni učinak, ali izbjegavajte dodavanje šećera jer može pogoršati simptome.

Za kraj soda bikarbona je prirodan lijek protiv žgaravice zbog svog alkalnog pH koji neutralizira kiselinu i sprječava simptome žgaravice i GERB-a. Za ublažavanje simptoma, pomiješajte čajnu žličicu sode bikarbone s dva decilitra vode i popijte.

Damir 40 godina živi s bolesti, jedan zahvat bio je ključan: ‘Pribojavao sam se u mladosti’


Komentari