Različita pravila za dugovječnost žena i muškaraca: Evo na što posebno treba paziti

Tajna dugovječnosti žena (Foto: Pixabay)

Na zdravlje žena i dugovječnost značajno može utjecati jedan faktor koji se nerijetko zanemaruje. Naime, radi se o hormonu estrogenu koji se povezuje s reproduktivnim zdravljem te ima važnu ulogu u različitim fiziološkim procesima koji utječu na dugovječnost.

Dio istraživanja pokazao je da estrogen ima efekt koji podrazumijeva regulaciju antioksidanata i gena povezanih s dugovječnošću. Kako navodi Forbes, pad hormona estrogena javlja se tijekom menopauze, što može ubrzati biološko starenje žena i dovesti do toga da one izgledaju starije.

Također, dio liječnika navodi da bi zamjenska hormonska terapija potencijalno mogla pomoći da se starenje uspori, spriječe ozbiljne bolesti i poboljša dugovječnost. Naime, jedna od najvažnijih uloga estrogena je njegova zaštita zdravlja srca.

Doktor razgovara s pacijenticom (Foto: Pixabay)

Važne uloge

Nadalje, hormon estrogen pomaže u kontroli razine kolesterola i smanjenju masnih naslaga u arterijama. Razlog je to zbog kojeg žene u predmenopauzi imaju generalno manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na muškarce iste dobi.

S druge strane, kada razina estrogena padne tijekom menopauze, kod žena se povećava rizik od bolesti srca i srčanog udara. Naime, prema Britanskoj zakladi za srce, žene u postmenopauzi imaju značajno veći rizik od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s muškarcima.

Nadalje, padom razine estrogena može se pojaviti i osteoporoza, stanje u kojem su kosti krhke, slabe i sklone prijelomima. Osim toga, pad estrogena stručnjaci povezuju i s promjenama u funkciji mozga, raspoloženju i neuropsihijatrijskim poremećajima.


Baka Mirjana (98) hrabro prkosi godinama: Svoju dugovječnost pripisuje jednom jutarnjem ritualu

‘Žene se odlučuju za to’

Zaključno, kako bi iskoristile prednosti estrogena, mnoge se žene odlučuju na zamjensku hormonsku terapiju kojom se nadoknađuje gubitak razine estrogena uslijed menopauze.

Naime, dio istraživanja pokazuje da je takva terapija najučinkovitija kada se započne prije 60. godine ili približno početku menopauze u žena.

Također, istraživanja pokazuju da terapija zamjene hormona može smanjiti rizik od kariovaskularnih bolesti te ukupne smrtnosti žena. Stručnjaci ističu da je pritom važan individualan pristup svakoj pacijentici i nadzor liječnika kako bi se postigli odgovarajući rezultati.


Komentari