Rak kože može nastati nakon samo 15 minuta na suncu: Obratite pažnju na ove znakove

Sunčanje na plaži (Foto: Tonci Plazibat / CROPIX)

Poznato je da se višesatnim izlaganjem na jakom suncu povećava rizik od opeklina, ali i od raka kože koji može nastati u kratkom vremenu. Naime, stručnjaci tvrde da rak kože može nastati nakon samo 15 minuta na suncu bez kreme za sunčanje.

Također, stručnjaci iz klinike Mayo Health Clinic objašnjavaju da je moguće izgorjeti i s kremom za sunčanje, u slučaju da se ne koristi dovoljno visoki SPF ili se on ne nanosi redovno, navodi Express.

S obzirom na navedeno, iz organizacije Cancer Research UK apeliraju na to da pojedinci pripaze na određene rane znakove upozorenja na rak kože. Objašnjavaju da rak može nastati zbog samo 15 minuta izlaganja na suncu i može se razviti u potencijalno smrtonosni rak tijekom samo četiri tjedna.

Sunčanje na plaži (Foto: Pixabay)

‘Veći je rizik’

“Opekline od sunca povećavaju rizik od raka. Opekotine od sunca su oštećenje kože i reakcija vašeg tijela da to pokuša popraviti. To je jasan znak da je DNK u stanicama vaše kože oštećena zbog previše UV zračenja. Ako jednom izgorite na suncu, ne znači da ćete sigurno dobiti rak kože. Ali što više puta izgorite na suncu, veći je rizik od raka kože”, objasnili su iz organizacije.

“Zato je važno ostati siguran na suncu provodeći vrijeme u hladu, posebno između 11 i 15 sati. Pokrijte se širokom odjećom, šeširom sa širokim obodom i sunčanim naočalama s UV zaštitom. Redovito i obilno nanosite kreme za sunčanje s najmanje SPF 30”, navode stručnjaci.

“Nemelanomski rak kože najčešće se razvija na koži izloženoj suncu. Za rano uočavanje raka kože pomaže kad znate kako vaša koža inače izgleda. Tako ćete lakše uočiti sve promjene”, poručili su.


Omiljenu zdravu voćku ne smijete jesti ako pijete neke lijekove: ‘Može dovesti i do predoziranja’

Kako prepoznati rak?

Nadalje, stručnjaci objašnjavaju da rak kože može izgledati vrlo različito te se može pojaviti u obliku mrlja ili rana, kvržica, crvene ili tamne mrlje, a može i svrbjeti, biti krasta ili krvariti.

“Možete fotografirati sve što ne izgleda dobro. Ako možete, bilo bi dobro da stavite ravnalo pored tog područja kada snimate fotografiju. To će vam dati točniju sliku o njegovoj veličini i može vam pomoći da odredite mijenja li se. Zatim možete pokazati te slike svom liječniku”, navode stručnjaci.

“Što se rak kože ranije dijagnosticira, lakše ga je liječiti. Stoga je važno da posjetite liječnika opće prakse što je prije moguće ako primijetite promjenu na svojoj koži”, zaključak je stručnjaka.

Opasno stanje uzrokuje niz teških bolesti: Često je u ljetnim mjesecima, evo i zašto


Komentari