Promjena vremena bit će tlaka za jednu skupinu ljudi: Visoka stopa vlage u zraku donosi probleme

Metereopati imaju česte glavobolje (Foto: Pixababy)

Ako ste pomislili da će pad temperature, koji hidrometeorolozi najavljuju za subotu, donijeti olakšanje i omogućiti lakše podnošenje dana i bolji san noću, još se ne treba veseliti.

Temperatura će se, prema prognozama, smanjiti za 8 do 10 stupnjeva, no uz još uvijek toplih 26 stupnjeva očekuje nas i visok udio vlage u zraku (prognoze kažu 70 do 80 posto), što će uzrokovati osjećaj da je nekoliko stupnjeva toplije, upozoravaju liječnici.

Visoki udio vlage u zraku otežava prirodno rashlađivanje tijela znojenjem, jer znoj ne isparava, već se zadržava na koži. Zbog toga se tijelo pojačano znoji i gubi tekućinu. Jako je važno piti više tekućine da bismo nadoknadili onu izgubljenu znojenjem. Smanjite unos kave, čaja i alkohola, jer oni potiču dehidraciju. Također nemojte piti sokove s previše šećera.

Posljedice visokog udjela vlage u zraku

Najbolji izbor za piće je obična voda. Osim toga potrebno je jesti namirnice koje sadrže minerale. Neke od korisnih namirnica za promjenu vremena su: banane, avokado, krumpir, gljive, kiseli krastavci, sir, slani kikiriki, špinat, sjemenke bundeve, bademi, mlijeko, jogurt, piletina, špinat i tofu.

Visoka razina vlage u zraku može dovesti do dehidracije, nesvjestice, toplinskog osipa, toplinske iscrpljenosti i toplinskog udara. Određeni zdravstveni uvjeti, poput astme, KOPB-a, srčanih bolesti i dijabetesa, mogu pogoršati negativne učinke visoke vlage u zraku.


Ako ste meteoropat, trebate znati da nagle promjene vremena često donose i promjene atmosferskog tlaka. Mnogi meteoropati mogu osjetiti niz poteškoća kada pada atmosferski tlak, a simptomi mogu početi i prije samog pada.

Savjeti za promjenu vremena

Poseban oprez savjetuje se osobama s povišenim arterijskim tlakom, onima koji pate od glavobolja i migrena, te onima s upalnim bolestima vezivnog tkiva poput reume ili artritisa. Istraživanja pokazuju da više od 80 posto bolesnika s povišenim tlakom i glavoboljom osjeća tegobe i dva dana prije promjene vremena.

Ako osjećate slabost, vrtoglavicu i pad koncentracije: Vjerojatno patite od ovog čestog stanja

Dok povišen atmosferski tlak ne utječe značajno na promjene raspoloženja, pad tlaka može izazvati nemir, nervozu, loše raspoloženje, manjak koncentracije i pospanost tijekom dana.

Provjerite razinu vlage u zraku prije izlaska. Ne zaboravite unositi vodu u organizam. Dok traju vrućine izbjegavajte naporne aktivnosti na otvorenom. Kako biste se zaštitili od vrućina nosite prozračnu odjeću. Uhvatite trenutak da se odmorite pod klimom, neki su od savjeta Health Partners.


Komentari