Princ Harry i Meghan pod povećalom: Ljudi se pitaju gdje je ‘nestao novac’

Meghan Markle i princ Harry (Foto: Instagram screnshot)

Izgleda da su se princ Harry i Meghan Markle našli u novom škripcu. Naime njihova zaklada Archewell u zadnje dvije godine primila je dvije donacije veće od šest milijuna dolara, no obje nedostaju u poreznom izvješću naklade, otkrio je MailOnline.

Zaklada je prijavila nešto više od dva milijuna u donacijama, a prema službenom priopćenju sve su brojke prikazane ispravno. Jedno od jednostavnih rješenja je da će donacije biti prikazane na sljedećem izvješću.

Zaklada je već ranije bila pod povećalom javnosti, nakon što su stručnjaci istaknuli da je njeno poslovanje “neuredno”. Porezna uprava sad budno čeka iduće izvješće Zaklade.


Donatori su tvrtke koje zastupaju filantrope

Poznato je čak i tko su donatori izdašnih iznosa, riječ je o udrugama Fidelity Charitable koja je donirala šest milijuna dolara i Tisbest Philantropy koja je donirala nešto više od deset tisuća dolara. Pojedinačni donatori mogu koristiti ovakve tvrtke kako bi anonimno donirali novac.

Prije tri godine anonimna donacija od 10 milijuna dolara uplaćena je putem Silicon Valley Community Foundation, neprofitne organizacije koja omogućuje izuzetno bogatim filantropima da anonimno daju bespovratna sredstva bez poreza.

Godine 2022. Archewell je naveo da je primio samo dvije donacije od po milijun dolara od anonimnih donatora. Fidelity Charitable mogao je biti posrednik koji su koristili jedan ili oba ta donatora. I Fidelity i Tisbest prijavili su donacije u drugoj polovici 2022. i prvoj polovici 2023. godine.

Strogo čuvana tajna kraljevske obitelji: O kraljici Elizabeti jedna stvar se nije znala

Dvije verzije priče

To znači da bi se Fidelityjevih 6 milijuna dolara moglo podijeliti na dvije godine i pojaviti kao dvije zasebne donacije za Archewell, dok bi za Fidelity bila prikazana kao samo jedna. Isto bi mogao biti slučaj s Tisbestovim donacijama. Archewell bi sljedeće izvješće trebao objaviti 15. studenog ove godine.

U svibnju je registar naveo da Archewell nije ispravno podnio svoje godišnje izvješće niti uplatio naknade za obnovu, te je zabranio prikupljanje ili distribuciju dobrotvornih sredstava. Izvori bliski princu Harryju za MailOnline ispričali su dvije verzije priče o tome zašto su službenici upozorili da se Zaklada vodi “neuredno”. Prema jednom objašnjenju upozorenje su izdali jer Ured državnog odvjetnika nije obradio ček od 200 dolara, a prema drugom su dokumenti podneseni i obrađeni na vrijeme, no ček se kasnije izgubio u pošti.

Sredinom svibnja ured državnog odvjetnika potvrdio je da je Archewell ponovno dobio status aktivne zaklade, no izgleda da bi Zaklada mogla ponovno upasti u probleme ako sve ne bude uredno u idućem izvještaju.

 


Komentari