Prerano otišao još jedan zagrebački velikan: Život mu uzela kratka i teška bolest

Davor Juraga (Foto: Facebook screenshot)

Davor Juraga, priznati skladatelj i tekstopisac, preminuo je u 57. godini nakon kratke i teške bolesti. Iza sebe je ostavio velik trag na dalmatinskoj glazbi.

Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu i kao ekonomist je imao uspješnu karijeru, no oduvijek je ispunjenje nalazio u glazbi. Išao je u Glazbenu školu Blagoje Berse u Zagrebu. Započeo je glazbeno putovanje sviranjem klavira.

Otac mu je iz Murtera, a u glazbenoj karijeri se vraćao Dalmaciji. Tako je njegovu glazbenu karijeru lansirao Splitski festival 1983. godine na kojem je izvodio pjesme poput “Ludo more” i “Prođi me se”. Glazba koju je stvarao krojena je za klape.

Surađivao s brojnim klapama i pjevačima

Pjesma kojom je stekao slavu bila je “Bile lancune” koju je skladao za murtersku klapu Kurnati. Inspiraciju mu je bilo more, dalmatinski pejzaž i životi Dalmatinaca. Tema pjesama većinom je bila ljubav, nostalgija i prolaznost vremena.

Radio je s mnogim klapama i izvođačima kao što su Tomislav Bralić i klapa Intrade, klapa Fortica, Nas Quatros, Morbin, Godimenti, Ragusavecchia, Kurnati, Dalmatino, Petar Dragojević, Alen Nižetić, Marina Tomašević, Ksenija Varvodić–Periš, Filip Dizdar, Dragica Gulin, Marijan Monić, i Dino Petrić.


Pjesme poput “Karta ljubavi” i “Kuća kraj ferala” obogatile su hrvatsku glazbu. Svojim je djelovanjem u obrazovanju kroz pjesmu “Mali princ” pokazao kako umjetnost može biti snažan alat za inspiraciju mladih generacija.

Maslina (Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX)

Pjesma poput masline

Svoje pjesme je uspoređivao s maslinom, simbolom života i opstanka, naglašavajući važnost povezanosti izvođača i slušatelja s glazbom.

Mnogi ne znaju kako je nastala Oliverova ‘Cesarica’: ‘Nadao sam se da će mu se svidjeti’

Njegov rad ostat će zapamćen u srcima mnogih generacija, a nadolazećima će zasigurno biti i inspiracija. Hrvatska se oprašta od još jednog glazbenog velikana.


Komentari