PREMINULA AMERIČKA LEGENDA! Uzrok smrti bio je zatajenje srca, iza njega ostala bogata ostavština

Foto: Guliver image

Američki pjevač i glumac Harry Belafonte preminuo je u 97. godini života. Tužnu vijest objavio je The New York Times. Umro je u svom domu na Upper West Sideu Manhattana. Uzrok smrti je zatajenje srca, otkrio je njegov dugogodišnji glasnogovornik, Ken Sunshine.

Belafonte je 1950-ih osvojio pop ljestvice i srušio rasne barijere izvođenjem folk glazbe i kasnije postao jedan od lidera u pokretu za građanska prava.

Pjevač je ispisao povijest u vrijeme dok je segregacija još uvijek bila široko rasprostranjena, a njegov uspon u svijetu šoubiznica bio je povijesni. Iako nije bio prvi pjevač koji je nadišao rasne granice, jer prije njega su se već proslavili i Louis Armstrong, Ella Fitzgerald i drugi, nitko nije ostavio tako veliki trag kao on.

Rođen je u Harlemu u obitelji imigranata iz zapadne Indije. Bio je opčinjen karipskom glazbom zvanom kalipsos, a njegov album “Calypso” dospio je na vrh Billboardove ljestvice albuma nedugo nakon izlaska 1956. godine i zadržao se tamo 31 tjedan. Na sceni se pojavio neposredno prije proboja Elvisa Presleya, a govorilo se da je ”Calypso” prvi album jednog izvođača koji je prodan u više od milijun primjeraka. Pjevački uspjeh otvorio mu je vrata u svijet filma.


Komentari