Poznati znanstvenik upozorio Mojmiru na ozbiljan problem: ‘U Zagrebu ćeš imati crne udovice’

Korado Korlević i Mojmira Pastorčić (Foto: RTL)

Gost u sinoćnjem RTL Direktu kod Mojmire Pastorčić bio je jedan od znanstvenika koji je iznio svoja predviđanja o Hrvatskoj za 50 godina, poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

Korado je tako komentirao predviđanja da će neki hrvatski gradovi u budućnosti nalikovati na Veneciju, a otkrio je i što očekuje Zagreb u slučaju promjene klime i dolaska visokih temperatura.

“Sve budućnosti su moguće i ne postoji jedna budućnost. Kad idemo gledati koje su u budućnosti moguće, svaki tjedan morati mijenjati prognozu jer se stvari mijenjaju jako brzo”, naglasio je znanstvenik na samom početku, a potom objasnio zašto je sigurno da će i Hrvatska imati svoju Veneciju.

Korado Korlević u RTL Direktu o budućnosti Hrvatske (Foto: RTL)

“Sjeverni Jadran je najkritičniji u cijeloj priči”

“Tu idemo na ono što je sigurno. Demografska slika Hrvatske i broj djece – znamo da je to znanost i to su brojevi koje možemo predvidjeti. Znamo da se more prošle godine dignulo sedam milimetara, ove godine očekujemo jedan centimetar, normalno zbog otapanja ledenjaka.

Onaj dio koji očekujemo da će ciklone i anticiklone biti dublje i da ćemo imati veće dizanje mora. Odgovor je da, nekoliko gradova na Jadranu će već ove zime imati ulazak more u grad – to su Rijeka, Starigrad, Vela Luka, vjerojatno Novigrad i Rovinj u Istri”, kazao je Korlević u RTL Direktu te dodao:

“Sjeverni Jadran je najkritičniji u cijeloj priči, to je pandan Venecije. Sve što smo slušali nekad o Veneciji, to slijedi svim gradovima u sjevernom Jadranu jer je tamo nabijanje mora najveće i najviše su plime i oseke. To ne možemo spriječiti”.


Mojmira komentarom pogodila Zagrepčanima slabu točku: ‘I onda se čudimo što mladi odlaze’

“U Zagrebu će biti crne udovice”

Također, objasnio je i da je realno očekivati i temperature koje se penju do vrtoglavih plus 50 te da ćemo imati klimu kao Haifa u Izraelu.

“Tamo se super živi. Jest da imaš banane u vrtu i da je malo drugačija situacija s količinom vode, ali ovo je nešto što tehnologija može riješiti. Problem Afrike i nekih dijelova Indije se ne da riješiti”, kazao je na što ga je Mojmira upitala znači li to da ćemo u vrtovima u budućnosti uzgajati banane.

“Je, samo što to nije neki veliki happiness ako imaš sve one druge probleme u tom paketu. A to su tropske bolesti, sve ono što dolazi s bananama. Uz njih ćeš u Zagrebu imati pauka crne udovice kojeg sada nema”, upozorio je Korlević.

Korado Korlević (Foto: RTL)

“Fali nam samo konj u Saboru”

Za kraj, osvrnuo se i na tzv. kulturni kolaps u Hrvatskoj.

“Nama fali samo konj u Saboru da budemo kao Zapadno rimsko carstvo i Rimljani. Mi smo onu dekadentnu fazu lijepo zagrizli. Onaj dio koji ne možemo sada riješiti na brzinu je da se shvati kakva će biti budućnost Hrvatske ili ovog dijela svijeta. Ovisi koliko ćemo biti sposobni i dobri ljudi.

Nije pitanje obrazovanja. To se rješava danas jako jednostavno i to rješavaju računala. Odgoj je problem, odgojiti dobre ljude. Ono što smo imali nekad, i po čemu je to cijelo područje bilo poznato, je da su tamo radišni i dobri ljudi na koje se može računati i koji preuzimaju odgovornost. To trebamo vratiti i budućnost je naša”, zaključio je cijenjeni znanstvenik.


Komentari