Poznati glumac progovorio o teškoj bolesti svog oca: ‘Ljudi nisu svjesni simptoma’

Ryan Reynolds podijelio teške detalje o očevoj bolesti (Foto: Instagram screenshot)

Popularni kanadski glumac i producent Ryan Reynolds (47) u posljednje vrijeme radi na promociji superherojskog filma “Deadpool & Wolverine”. Međutim, osim što stvara duhovite i otkačene filmove inspirirane stripovskim junacima, Reynolds ima i izrazito dirljivu stranu koju je spreman podijeliti s javnošću.

Reynoldsov život posebno je obilježio odnos s ocem, koji je preminuo 2015. godine od Parkinsonove bolesti. Reynolds je zbog toga progovorio o manje poznatim simptomima Parkinsonove bolesti, koja je inače najpoznatija po simptomu tremora u rukama.

Reynolds je za USA Today govorio o težim posljedicama koje je bolest ostavila na njegovom ocu. Simptomi Parkinsonove bolesti u stvari su puno teži od samo tremora u rukama. Javlja se promjena govora, poremećaj ravnoteže, ukočenost mišića. Međutim manje su poznate promjene u psihi koje se javljaju zbog ove bolest, a to je istaknuo i sam Reynolds.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryan Reynolds (@vancityreynolds)


‘Nisam prihvaćao vlastitu odgovornost’

Njegov otac nenadano je počeo izmišljati čudne stvari o obitelji te je s teškoćom razlikovao stvarnost od fikcije. “Moj otac je bio čovjek koji ne dijeli svoje osjećaje. Ne mogu se čak ni sjetiti da sam ikada imao pravi razgovor s njim. Opisao bih ga prisutnim u smislu da nikad nije propustio nogometnu utakmicu, ali jednostavno nije imao kapacitet osjetiti, ili barem malo podijeliti, cijeli spektar ljudskih emocija”, opisao je Reynolds svog oca za The People.

Parkinsonova bolest zatim je dodatno pogoršala njihovu udaljenost, što je kod Ryana izazvalo osjećaj gubitka prilike za povezivanje s ocem. “Mislim da je dio onoga što sam osjećao bila ljutnja na to što moj tata doživljava, a budući da ni prije nisam imao s njim razvijenu emocionalnu vezu, osjećao sam se kao da mi je uskraćena prilika da pronađem zajednički jezik”, ispričao je o teškoj obiteljskoj situaciji.

“Nisam prihvaćao vlastitu odgovornost. Jednostavnije mi je bilo prihvatiti lažnu činjenicu da se moj otac i ja ne slažemo ni oko čega i da je stvarni odnos s njim zapravo nemoguć. Danas se sve više osvrćem na to i razmišljam o tome jer je to bila moja nespremnost u to vrijeme da se suočim s time kakav je. Možda sam mogao biti s njim pred kraj, ali nisam. On i ja smo se jednostavno udaljili i to je nešto s čime ću živjeti zauvijek”, rekao je potpuno iskreno.

‘Volio bih da sam to znao’

Od 2008. Ryan Reynolds je ambasador za Parkinsonovu bolest te se uključio u Zakladu legende filma Povratak u budućnost Michaela J. Foxa za istraživanje te bolesti. Kroz kampanju More to Parkinson‘s, Reynolds želi još više dići svijest o simptomima koje je imao njegov otac.

“Volio bih da sam znao da Parkinsonova bolest nije ograničena samo na motoričke simptome. Mislim da pojedinci i obitelji pogođeni ovom bolešću mogu biti bolje pripremljeni za uspješno upravljanje halucinacijama i zabludama ako rano i često govore o ovom manje poznatom aspektu bolesti”, zaključio je.

Naime, Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest koja pogađa središnji živčani sustav i kontrolu pokreta, a procjenjuje se da u Hrvatskoj s ovom bolešću živi više od 15.000 osoba.

Omiljeni glumac bori se s teškom bolesti, neki pričaju da u njemu nema radosti: ‘Suprotno od toga’


Komentari