Poznati doktor otkriva koje namirnice redovito jede: Smanjuju rizik od brojnih bolesti, posebno raka

Kuhanje (Foto: Unsplash)

Poznati liječnik i istraživač William Li, je međunarodni stručnjak za zdravlje i borbu protiv bolesti na temelju prehrane, načina života i tretmana koji održavaju tjelesne krvne žile u ravnoteži. Svoju je dvadesetogodišnju karijeru posvetio brojnim istraživanjima koja su mu pomogla da identificira više od 200 namirnica koje pomažu našem imunološkom sustavu u borbi protiv bolesti kao što su rak, dijabetes i demencija.

Autor je knjige “Jedite da biste pobijedili bolest: Nova znanost o tome kako se vaše tijelo može izliječiti”,  njegov višedesetljetni rad i otkrića su utjecali na više od 70 bolesti, uključujući rak, dijabetes, sljepoću, bolesti srca i pretilost, piše najžena.

U jednom je intervjuu upitan koju hranu on sam konzumira na svakodnevnoj bazi. Tom je prilikom naglasio da nijedan dan nije “tipičan” i da postoje razni načini zdrave prehrane. Međutim, otkrio je da neke obroke jede prilično redovito.

Zdrava prehrana ključ je zdravog života (Foto: Unsplash)

Dan započinje s čajem ili kavom

Tako doktor Li za doručak voli jesti laganu hranu počevši sa šalicom zelenog čaja ili kave i malo voća, poput kivija. “Zeleni čaj i kava aktiviraju svih pet zdravstvenih obrambenih sustava u tijelu”, kaže. Ističe i blagodat kivija koji je, kako kaže “posebno učinkovit u zaštiti DNK, što može usporiti starenje stanica i smanjiti rizik od raka”.

“Dokazano je da kivi dnevno smanjuje oštećenje DNK za oko 60 posto”, kaže on. Također, odlična kombinacija čini svježe voće poput manga i borovnice, servirano uz zdjelicu zobene kaše bogate vlaknima. Kad putuje, ujutro pojede nekoliko komada tvrdog sira – naime, oni su izvrstan izvor vitamina K2 (koji se također nalazi u žumanjcima i pilećim bedrima), koji je zdrav za srce.

Li se za ručak preferira jednostavne recepte poput salate od lisnatog povrća bogatog hranjivim tvarima kao što su -rikula, špinat i radič. “Lisnato povrće, posebno ono iz obitelji kupusnjača, sadrži posebne spojeve koji djeluju antiangiogeno, štite DNK i jačaju imunološki sustav”, kaže on.


Kuhanje, ilustracija (Foto: Freppik)

Ručak s vremena na vrijeme i preskoči

Dodaje i malo orašastih plodova i sjemenki koji aktiviraju višestruke obrambene sustave u tijelu, preljev na bazi maslinovog ulja i ribu. “Uživam u manjoj ribi u konzervama poput sardina, skuše ili inćuna. Oni su niže u hranidbenom lancu, što znači da imaju niži udio žive, ali i dalje sadrže korisne omega-3 masne kiseline”, pojašnjava doktor Li.

S vremena na vrijeme, Li u potpunosti preskače ručak. “Preskakanje ručka ili doručka s vremena na vrijeme smanjuje unos kalorija, što poboljšava vaše telomere – kapice DNK na krajevima vaših kromosoma – i povezuje se s dugovječnošću stanice. Ne postim namjerno da bih smršavio, ali sam svjestan da to što radim nekoliko dana u tjednu ima neke koristi”, kaže Li.

Li posebnu pozornost posvećuje večeri. “Najprije svoj obrok sastavljam oko osnovnog povrća, a zatim razmišljam kako to povrće učiniti što ukusnijim”, kaže. Među omiljenim povrćem, koje priprema za večeru, mu je pečeni radič, koji nareže na pola, pokapa maslinovim uljem i peče oko 15 minuta u pećnici. Radič je jedno od onih povrća koje aktivira više obrambenih sustava u isto vrijeme, kaže. Naravno, to samo po sebi nije dovoljno pa ga jede s nečim poput filea ribe kuhanog na pari i pečenog ljubičastog krumpira s ružmarinom.

Prehranom poboljšajte svoju cirkulaciju: Ove tri namirnice su ‘melem’ za srce

Voli i tamnu čokoladu

“Istraživanje je pokazalo da prirodni pigment koji ove krumpire čini ljubičastim zapravo ubija matične stanice raka. Riječ je o stvarno uznemirujućim stanicama koje omogućuju da se rak uporno nastavlja vraćati”, objašnjava.

S vremena na vrijeme pojest će čak i tjesteninu, ali točno zna kako povećati njezin potencijal u borbi protiv bolesti. Naime, odlučuje se za tjesteninu od cjelovitog zrna pšenice koja ima anti-angiogena svojstva te svojstva koja jačaju imunitet. Uz to će pomiješati i umak od rajčice bogat antioksidansima, piše Mind Body Green.

Kad je u pitanju međuobrok, i Li, kao i većina nas, voli slatko. “Uzet ću mali komad tamne čokolade, 70 posto kakaa ili više. Odličnog je okusa i ne treba vam puno”, zaključuje Li.


Komentari