Poznate Hrvatice progovorile o teškoj bolesti: ‘Postaneš jako svjestan prolaznosti života’

Poznati pred Esplanadom povodom Mjeseca ružičaste vrpce (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Listopad je proglašen “mjesecom ružičaste vrpce” i posvećen podizanju svijesti o prevenciji raka dojke. U emisiji In Magazin poznate Hrvatice su otkrile jesu li disciplinirane kad su u pitanju liječnički pregledi.

Povodom početka mjeseca borbe protiv raka dojke, na istom mjestu okupili su se liječnici, oboljele žene i poznate osobe, s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda.

”Znate kad ste mladi onda uvijek nekako mislite da su to stvari koje se događaju nekom drugom, a onda što više starite što možda nema veze s našom blizinom, koliko možda s godinama, događaju se i te teške bolesti koje nas onda i osvijeste”, ispričala je pjevačica Lana Klingor Mihić.

Esplanada povodom Mjeseca ružičaste vrpce (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

‘Držim se toga kao pijan plota’

”Toliko je toga previše pogotovo u mojoj okolini tako da postaneš jako svjestan prolaznosti života, koliko se ne treba živcirati u životu, ne treba se živcirati oko gluposti, koliko trebamo cijeniti te svoje dragocjene momente i životne trenutke koje provodimo s obitelji, s prijateljima”, komentirala je pjevačica i skladateljica Marija Husar.

”Marija, obavezno moraš imati zdrave zube, pregled kod stomatologa i obavezno ginekološki i toga se držim kao pijan plota cijeli život”, dodala je Husar.

Za In Magazin govorila je i Katica Periša koja je od karcinoma dojke oboljela prije tri godine, a bolest liječi s pomoću pametnog lijeka. ”Puna sam optimizma i evo vjerujem da taj lijek će učiniti čuda od početka, tako da mu se radujem i vjerujem da će to dobro završiti. Preporučila bih svim ženama da ne čekaju, da se odazivaju na nacionalne programe, ma ni to da ne čekaju i mlađe žene”, poručila je.


Obilježavanje mjeseca ružičaste vrpce pred Esplanadom (Foto: InMagazin screenshot)

‘To je postalo pomalo i obavezno’

Sandri Bregant ginekološki nalaz je još u prosincu bio posve uredan, no već šest mjeseci kasnije dijagnosticiran joj je rak jajnika. Doduše nije izgubila hrabrost i simpatično je poručila da je to borba i da nema odustajanja.

”Jednom godišnje idem na mamografiju jer sam preko 40 i to je za nas žene postalo pomalo i obavezno, ultrazvuk također, ginekološki pregled je nešto što je kod mene pod mora se”, kaže bivša miss Hrvatske Ivana Delač.

”Ja sam definitivno prije bila netko tko je bio vrlo ležeran prema svom zdravlju, odnosno nisam obraćala pažnju i nisam trčala za svaku sitnicu doktoru, međutim to se promijenilo tom nekom svjesnošću da pregled u principu na vrijeme sprječava teže posljedice kasnije i sad zapravo sam jako redovita po tom pitanju”, dodala je bivša missica.

Doris Pinčić otkrila da ima ozbiljan zdravstveni problem: ‘U početku nije lako hodati’

Nisu svi disciplinirani

Međutim nisu sve Hrvatice disciplinirane, što je upravo cilj ove akcije promijeniti. ”Nisam, priznajem da nisam, ali što ne znači da treba mene imitirati, treba ići na preglede bar jedanput godišnje, ja sam malo stala u obilascima bolnica što je razumljivo što sam sve prije dvije godine prošla, ali živa sam, zdrava sam, tješim se da mi nije ništa”, komentirala je Tihana Harapin Zalepugin.

Pročelje Esplanade u ponedjeljak je bilo osvijetljeno ružičastom bojom te je poslana poruka ženama diljem Hrvatske, da ne odgađaju preglede i da im zdravlje bude prioritet.


Komentari