Povodom Svjetskog dana čokolade: Donosimo vam recept za ukusan, a zdrav čokoladni sladoled

Ilustracija (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

Danas, 07. srpnja, obilježavamo Svjetski dan čokolade. Riječ je dakako o omiljenoj među slasticama bez koje mnogi ne bi mogli zamisliti dan. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o čokoladi i na kraju, jedan recept za prefini, zdravi sladoled od čokolade. Da, i to je moguće!

Inače, osnova i glavni sastojak čokolade je zrno kakaa koje se danas uglavnom uzgaja u dvije afričke države – Obali Bjelokosti i Gani. Međutim, povijest čokolade je, može se to tako reći, započela na drugom kontinentu, Južnoj i Srednjoj Americi. Maje su u 11. stoljeću započeli s s prvim kultiviranim uzgojem kakaa.

Prva država u Europi koja je uvezla kakao je Španjolska, i to u 15. stoljeću, nakon otkrića Amerike.  Kasnije se, u 17. stoljeću, trgovina kakaom širi i ostalim državama Europe da bi se u Londonu otvorila prva kuća čokolade, mada je u to vrijeme bila konzumirana kao piće koje su si mogli priuštiti samo bogati.

Čokolada (Foto: Pixabay)

Podiže rasploženje

Početkom 19. stoljeća se otvara i prva tvornica čokolade u Švicarskoj, dok 1840. godine u Belgiji nastaju prve prešane čokoladne table, piše Kraš. Sve ostalo je povijest.

I dok je nekad bila samo privilegija bogatih, danas u čokoladi uživaju diljem svijeta, i mlađi i stariji. Iako se često može čuti da čokolada deblja (što je istina), treba istaknuti da u manjim ili umjerenim količinama čokolada može imati pozitivan učinak na naš organizam.

Kada imate loš dan, probajte se počastiti čokoladom. Naime, ona sadrži kofein i konzumacijom jedne čokoladice biste si mogli pripomoći kod podizanja raspoloženja.


@zagrebinfo Za čokoladu dala bih sve 🍫😋 #zagrebinfo #tictactoe #game #street #chocolate #fy #fyp #viral #viraltiktok #voxpopuli #anketa ♬ original sound – zagreb.info

Može imati pozitivan učinak na zdravlje

Nadalje, čokolada može imati pozitivan utjecaj na zdravlje srca. Naime, u kakau se nalaze moćni biljni spojevi zvani flavonoidi koji mogu pripomoći u smanjenju kolesterola te poboljšati protok krvi i smanjiti otpornost na inzulin.

“Neke studije pokazuju da umjerene količine čokolade mogu sniziti krvni pritisak, rizik od moždanog udara i lipidne ploče”, objašnjava dijetetičarka Maxine Yeung. Međutim, valja istaknuti da unos treba zadržati na umjerenim količinama kako ne bismo poništili zdravstvene dobrobiti te uzrokovali negativne učinke zbog povećanog unosa šećera.

Također, neke studije su pokazale da jedna mala čokoladica dnevno može imati i blagotvoran učinak na rad mozga, i to u vidu poboljšana kognitivnih funkcija.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Osvježavajuća slastica savršena za ljetne dane

S obzirom na to da smo u jeku ljeta i da mnogi traže razno razne recepte za pravljenje ukusnih, ali i osvježavajućih i zdravih slastica, donosimo vam recept za zdravi čokoladni sladoled koji će vam pripomoći održati ‘fit’ liniju, a budući da se sastoji od zdravih namirnica, možda bi vam mogao pomoći i kod mršavljenja.

Niti jedan sastojak u ovom receptu nije nezdrav. Štoviše, oni bi vam čak mogli pomoći kod mršavljenja ili održavanja dijete. Samo su dva glavna sastojka – to su kakao i banane. Kako vam ovi sastojci pomažu u održavanju linije?

Kakao je odličan za ubrzavanje metabolizma, a brz metabolizam najbolji je saveznik na putu do vitke linije. On pomaže kod metabolizma masti i potiče osjećaj sitosti. No, u ovu svrhu kakao mora biti čisti, nezaslađeni, a idealno bi bilo kada bi koristili sirovi kakao.

Sladoled, ilustracija (Foto: Unsplash)

Recept

Banane vas također mogu učiniti sitima, a uz manji broj kalorija. Osim toga, slatkoća u bananama utažuje žudnju za šećerom, a prirodni šećeri prisutni u bananama mnogo su zdraviji i ne debljaju ni približno kao šećeri koji se nalaze u kupovnim sladoledima.

U svoj sladoled dodajte i još malo biljnog mlijeka, poput onog od zobi ili badema koji također potiču metabolizam i pomažu u održavanju vitke linije. Ako koristite vrlo slatke banane, neće biti potrebe za dodatnim šećerom. No, ukoliko smatrate da bi vam ipak trebalo još malo slatkoće, u svoj sladoled stavite žlicu meda, nerafiniranig smeđeg šećera ili par kapi stevije.

Možda vam se sladoled od banana može činiti kao prevara, no on to nikako nije. Tekstura koju daju banane ista je onoj u klasičnoj kuglici sladoleda, a one u svom smrznutom obliku gube većinu svog okusa kojeg u potpunosti preuzima kakao. U kombinaciji sa slatkoćom banana, kakao dobiva fantastičan okus čokolade.

Sastojci:

3 zrele banane

4 velike žlice kakaa

1/3 šalice biljnog mlijeka

1 žlica meda/smeđeg šećera/stevije (opcionalno)

Postupak:

Banane narežite na kolutiće te ih stavite u zamrzivač na 3 sata. Izvadite ih iz zamrzivača i ubacite u blender. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte još malo biljnog mlijeka. Smjesu prebacite u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač na 4 sata ili idealno preko noći.

Ukusna poslastica idealna za početak vikenda: Počastite se ovim malim voćnim savršenstvom u zdjelici


Komentari