Postoje metode za ublažavanje znojenja, a ne zna ih gotovo nitko: Popijte 3 čaše ovog soka

Vrućine, ilustracija (Foto: Tonci Plazibat / CROPIX)

Ljeto je u svom punom zamahu i diljem Hrvatske ‘vladaju’ vrućine. Iako većina uživa u omiljenom godišnjem dobu, mnogi se pri visokim temperaturama puno znoje, a to može stvoriti i neugodnosti.

Ipak, dobra je vijest da se znojenje može ublažiti vrlo jednostavnim trikovima – određenim namirnicama, čajevima, kupkama i oblozima.

Jedna od metoda kojom se može smanjiti znojenje je svakodnevna konzumacija tri čaše hladnog soka od rajčice. Bilo bi najbolje da je svježe pripremljen, ali će poslužiti i flaširani sok od rajčice. Poslije pet tjedana može se očekivati značajnija promjena i tada se količina unosa soka može smanjiti na jednu čašu dnevno.

Znojenje (Foto: Pexels)

Učinkoviti antiperspiranti

Kadulja djeluje kao antiperspirant. Također je bogata magnezijem i vitaminom B, koji utječu na aktivnost znojnih žlijezda. Žličicu kadulje stavite u šalicu od 250 ml prokuhale vode, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Potom procijedite, a kad se ohladi, iscijedite malo limuna i popijte ovako pripremljen čaj dva puta dnevno. Nadalje, jednu žličicu čaja stavite u dvije šalice proključale vode. Kad se ohladi i bude na sobnoj temperaturi, natopite gazu ili krpu i prebrišite dijelove tijela gdje se najviše znojite.

Također je poznato da je limun antiperspirant i da kao takav pomaže u sprječavanju znojenja. Ono što trebate učiniti je da pripravite sok od jednog limuna. Potom ga izlijte u čašu vode, te ovom mješavinom natopite ručničić i premažite tijelo, posebno one dijelove gdje se najviše znojite. Poslije 20 minuta se istuširajte hladnom vodom. To učinite jednom dnevno. Nakon toga, ne treba odmah izlaziti na sunce.

Još jedna učinkovita metoda podrazumijeva korištenje tretmana s crnim čajem. U četiri šalice prokuhale vode stavite dvije vrećice crnog čaja i ostavite da odstoji 10 minuta. Natopite krpu ili ručnik čajem i prebrišite njime vrat, pazuhe, leđa, lice, stopala i dlanove. Učinak će se primijetiti nakon nekoliko tjedana ako tretman budete ponavljali jednom dnevno. Sastojci crnog čaja utječu na smanjenje znojenja, a također uništavaju i bakterije koje stvaraju neugodan miris tijela.


Limun / Ilustracija(Foto: Pixabayy

Posebna kupka i pojedino povrće

Nadalje, kad želite smanjiti znojenje stopala, napravite kupku za stopala. Naime, u litru tople vode ulijte pola šalice alkoholnog octa. Pola sata držite stopala u ovako pripremljenoj kupki. Poslije toga ih osušite laganim tapkanjem ručnikom. Bitno je da poslije ove kupke stopala ne operete odmah vodom, jer je potrebno neko vrijeme da ocat prodre kroz pore. Onda će vam stopala satima biti suha, piše najžena.

Također, postoji i povrće koje snižava temperaturu tijela, tako da će vas rashladiti, a ujedno na taj način možete spriječiti znojenje. Najbolji u tome su krastavac, zelena salata, špinat i rotkvice. Oni sadrže veliku količinu vode, zahvaljujući čemu pomažu tijelu da se oslobodi viška topline i tako ga rashlađuju. Preporuča se svakodnevna konzumacija ovog povrća.

Podsjetimo, pretjerano znojenje je česta pojava koja uglavnom ‘prođe ispod radara’, a u medicinskim terminima riječ je o hiperhidrozi koja se može dogoditi čak i tijekom hladnog vremena bez nekog posebnog razloga.

Znojenje može puno toga reći o zdravlju: Ovo su slučajevi u kojima trebate otići liječniku

Međutim, ponekad je potrebno javiti se svom liječniku, a evo o kojim situacijama je riječ. Osjećate li znojenje u kombinaciji s gubitkom težine, znojenje koje se uglavnom javlja tijekom spavanja ili pak osjećaj pritiska u grudima tijekom znojenja, svakako potražite medicinsku pomoć.


Komentari