Posjetila Trst pa usporedila cijene s Hrvatskom i ostala zgranuta: ‘Recite mi što je ovo’

Trgovina u Trstu (Foto: TikTok screenshot)

Mnogi su svjesni da su cijene u Hrvatskoj počele “divljati” i da smo čak skuplji od bogatijih zemalja regije. Dok je taj fenomen neko vrijeme bio ograničen na turistička mjesta, sad se prelio po cijeloj državi, tako da su nam cijene u trgovinama skuplje nego u Italiji i Sloveniji.

Tiktokerica Sanda bila je u šopingu u Trstu te je pokazala da se to doista isplati. Naime, kao u vrijeme bivše države, izgleda da bi Hrvati ponovno mogli u kupovinu u Italiju. Svoju turu počela je s keksima, koji u Italiji koštaju 2,29 za 800 grama, dok u Hrvatskoj 350 grama iste marke košta oko 3 eura.

Razlike u cijene slične su i s drugima slatkišima, poput slatkih kroasana, koji u Italiji koštaju 1,5 euro, dok kod nas koštaju više nego duplo skuplje, 3,29 eura. Razlika je još veća kad su u pitanju proizvodi za osobnu higijenu. Gel za tuširanje u Italiji je pronašla za 3,73 eura, dok je gel iste marke u našim trgovinama bio između 5,51 i 5,99 eura.

@s_by_sanda Očekivala jesam ali baš ovoliko ne 🙄 Kupnju obavljam u Trstu, ne idem često u naše trgovine i nisam znala kolike cijene imamo. Neke stvari su snimljene na akciji ali svejedno… 😅😬 #fyp #balkantiktok #kupnjanamirnica #usporedbacijena #trieste #ljeto2024 #shoppinghaul ♬ original sound – S_by_Sanda

Predmet kod nas koštao više nego četiri puta skuplje

Najveća razlika je bila kod krpa za pranje podova, koje je u Italiji našla na akciji za 4,49 eura, dok u Hrvatskoj stoje čak 22 eura. “Recite mi što je ovo”, bilo je jedino što je komentirala. Pesto Genovese, popularni talijanski umak ondje je platila 1,79 eura, dok je u Hrvatskoj cijena 4 eura.

Ova trgovina zaludila je Zagrepčane: Otkriveno kako su im cijene tako niske, kupci su zbunjeni


Rekla je da je očekivala i veću razliku u cijeni riže. U Italiji je kilogram riže 4 eura, a u Hrvatskoj 5. Treba napomenuti da su praktički svi predmeti koje je uspoređivala talijanske proizvodnje, što objašnjava zašto su ondje jeftiniji. Međutim cijene nekoliko proizvode bile su duplo veće u Hrvatskoj, što je ipak više nego što bi uvoz prirodno povisio cijenu.

Nedavno nam se javila čitateljica Sanja koja je bila na ljetovanju u Toscani. Također je uspoređivala cijene, a između ostalog istaknula je i da se kvaliteta nekih proizvoda razlikuje. “Bili smo ondje kad je bio toplinski val, prali smo veš deterdžentom koji smo imali u apartmanima, pa sam primijetila da miriši snažnije nego naš. To je jednostavno druga kvaliteta. Moguće da kod nas dolazi razrijeđeni deterdžent jer sigurno nije do vešmašine budući da smo prvi dan prali u staroj vešmašini. Nakon pranja ondje rublje je mirisalo još nekoliko dana”, ispričala je, a sve njene utiske možete pročitati ovdje.


Komentari