Pojave na nosu mogu otkriti skrivene poremećaje u našem tijelu: Zanimljivo je kako ga naše tijelo ‘ignorira’

Pregledom nosa mogu se dijagnosticirati različiti zdravstveni poremećaji (Foto: Pixababy)

Zahvaljujući fenomenu poznatom kao nesvjesna selektivna pažnja, naš mozak je naučio ignorirati nos, iako nam se on stalno nalazi u vidnom polju. Živčani sustav ima mogućnost da ga jednostavno ignorira.

Nos je “selektivno nevidljiv”, pa ako ga baš želimo “potražiti”, možemo to napraviti žmirenjem na jedno oko ili gledanjem u stranu. Zanimljivo je da promatranjem vlastitog nosa možemo otkriti zdravstvene tegobe na koži, ali i u nama.

Postoji nekoliko vrsta akni, no acne vulgaris su najčešće – i često zahvaćaju nos. Ovo kožno stanje nastaje kada se začepe sitne žlijezde u koži koje luče zaštitne ulja te zbog čega u koži nastaju komedoni. Otvoreni komedoni, poznatiji kao miteseri, razvijaju tamni čep, dok su zatvoreni komedoni bijele točke koje se formiraju kada je pora potpuno začepljena, piše Science Alert.

Rosacea

Začepljene pore također mogu prerasti u veće kvrge koje mogu postati zaražene, upaljene, ispunjene gnojem i čak ostaviti ožiljke na koži.

Opasnije od akni su takozvane rosaceae. To je upalno kožno stanje koje uzrokuje eritemu – ili crvenilo kože – najčešće na nosu i obrazima. Za rosaceau trenutno nema lijeka, ali se može kontrolirati dugotrajnim tretmanom.


Pacijenti s rosaceom mogu razviti osipne papule i pustule koje nalikuju aknama – i također imati vidljive krvne žile koje se pojavljuju kao tanke crvene ili purpurne linije preko nosa i obraza. U nekim slučajevima, rosacea može uzrokovati rast i zadebljanje kože nosa. Ovo stanje naziva se rinofima, i, kao i druga vidljiva kožna stanja, može uzrokovati značajne promjene u izgledu i ozbiljno utjecati na samopouzdanje oboljelih.

Sarkoidoza

I acne vulgaris i rosacea povezane su s različitim čimbenicima rizika i zdravstvenim stanjima, kao što su visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, dijabetes i reumatoidni artritis.

Sarkoidoza je upalna bolest koja može zahvatiti bilo koje tkivo u tijelu, no najčešće pluća i limfne čvorove. Ovo stanje može uzrokovati pojavu plavičastih ili ljubičastih osipa, osobito na ekstremitetima tijela gdje je koža obično hladnija.

To uključuje uši, prste ruku i nogu, te naravno, nos. Kada sarkoidoza zahvati nos, poznata je kao lupus pernio, iako je taj naziv pogrešan jer ovo stanje nije isto kao autoimuna bolest poznata kao lupus.

Pet znakova na rukama koji mogu ukazivati na ozbiljne bolesti: Nemojte ih zanemariti

Obični lupus

Obični lupus je potpuno drugačije stanje u kojem tijelo napada vlastita tkiva. Ime dolazi od latinske riječi za vuka, a naziv datira iz srednjeg vijeka kada se povezani osip na koži uspoređivao s ugrizom vuka.

Kada lupus, a ne sarkoidoza, zahvati kožu, stvara leptirasti osip – ili malarni osip, koji se širi preko obraza i nosnog mosta. Taj osip može izgledati vrlo slično rosacei. Zapravo, lupus je poznat kao “veliki imitator” jer dijeli slične simptome s mnogim različitim bolestima.

Trigeminalni trofični sindrom rijetko je stanje koje nastaje uslijed oštećenja trigeminalnog živca, koji kontrolira žvakanje, ali i omogućava osjet na licu. Kada su oštećene manje grane živca koje opskrbljuju područje kože oko nosnica, osjet se mijenja.

Nos je zadužen za disanje i njuh (Foto: Pixababy)

Trigeminalni trofični sindrom

Pacijent može primjetiti smanjenu osjetljivost kože, ili utrnulost – ili da koža pecka, poput iglica, zbog čega može osjetiti potrebu za češanjem. Ponavljano oštećenje kože može uzrokovati stvaranje čireva oko nosnica.

Ovo stanje se razlikuje od poremećaja češanja kože – ili dermatillomanije – kada psihološka prisila pokreće želju za češanjem kože.

S vremena na vrijeme isplati se obratiti malo pažnje na vlastiti nos, jer nam on može reći dosta toga o našem zdravlju.


Komentari