Pet navika koje smatramo zdravima, a zapravo nisu: Mogu ozbiljno poremetiti naš organizam

Liječnica, ilustracija (Foto: Pixabay)

Mnogi od nas njeguju određene životne navike za koje smatramo da pozitivno utječu na naše zdravlje. Međutim, neke od takvih navika, koje se generalno smatraju zdravima, zapravo to i nisu jer mogu dovesti do poremećaja hormona te otežati proces mršavljenja.

Tako su ritual ispijanja jutarnje kave ili pak provođenje intenzivnog treninga, tek neke od navika koje mogu ozbiljno utjecati na naše hormonsko zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Održavanje zdravog načina života i održavanje hormona pod kontrolom ključno je za opću zdravstvenu dobrobit. “Hormoni su glasnici tijela”, kaže doktorica Sarah Jenkins, liječnica opće prakse i specijalistica za žensko zdravlje.

Ilustracija (Foto: Pexels)

Hormoni imaju ključnu ulogu u našem zdravlju

“Oni međusobno komuniciraju kako bi kontrolirali sve, od plodnosti do težine, spavanja, menstrualnog ciklusa, apetita i gustoće kostiju kao i naše razine stresa i mentalnog zdravlja. U osnovi, postoji hormon za sve što naše tijelo treba učiniti da bi preživjelo”, objašnjava liječnica Jenkins.

Kada ključni hormoni poput kortizola, estrogena, progesterona, testosterona, melatonina i inzulina dođu u neravnotežu, to može dovesti do niza problema. Te neravnoteže mogu biti potaknute različitim faktorima, uključujući autoimune bolesti, rak ili lijekove poput steroida, a ponekad je uzrok jednostavno nepoznat. A hormonski poremećaji mogu dovesti do debljanja, promjena raspoloženja, umora i reproduktivnih problema.

Prema nekim dokazima, čak i naše dobronamjerne zdravstvene navike mogu dovesti do hormonske neravnoteže. Ovo je pet navika koje u nekim slučajevima mogu nanijeti više štete nego koristi našim hormonima, prenosi Mirror.


Prirodna krema koja smanjuje bore: Ima samo dva sastojka i lako je možete napraviti kod kuće

Konzumacija sojinog mlijeka

Jedan od omiljenih rituala mnogih Hrvata je ispijanje kave. Tako neki, kako bi svoju šalicu ‘učinili zdravijom’, umjesto klasičnog mlijeka, ponekad biraju sojino. Međutim, to se može negativno odraziti na hormone u organizmu.

Doktorica Jenkins je istaknula da zrno soje sadrži bioaktivni spoj poznat kao fitoestrogen. “To može poremetiti vašu ravnotežu estrogena i metabolite ako se konzumira u velikim količinama. Biljna mlijeka često su krcata dodanim šećerom, što dovodi do skokova u razini glukoze u krvi, što nije idealno za hormone ili naša tijela općenito”, objašnjava ova liječnica.

Čak i ako više volite piti kofein s kravljim mlijekom ili konzumirate crnu kavu, dr. Jenkins savjetuje da ograničite unos na najviše dvije šalice kave dnevno. Brojna istraživanja sugeriraju da jedna do dvije šalice kave dnevno doprinose zdravlju, ističe dr. Jenkins.

Trčanje, ilustracija (Foto: Pixabay)

Previše intenzivnog treninga može poremetiti hormone

“Kava je prepuna antioksidansa i drugih aktivnih tvari koje mogu smanjiti unutarnju upalu i zaštititi od Alzheimerove bolesti. Ali kofein također može poremetiti vašu ravnotežu hormona uzrokujući porast razine kortizola. Ako stalno živimo na visokoj razini kortizola, više smo skloni debljanju, osteoporozi, visokom krvnom tlaku, problemima s kožom, smanjenom seksualnom nagonu, tjeskobi i depresiji”, upozorava liječnica.

Svakodnevno od stručnjaka možemo čuti da redovita fizička aktivnost uvelike pridonosi našem zdravstvenom blagostanju. To je doista tako, ali kao i u svemu u životu, i kod ove aktivnosti valja biti umjeren.

Intenzivni treninzi mogu biti korisni za tijelo, ali ako se pretjera, mogu naštetiti hormonskoj ravnoteži. Trenerica Chloe Thomas upozorava. “Previše intervalnog treninga visokog intenziteta, bez odgovarajućeg oporavka, može negativno utjecati na hormone i dovesti do kronično povišene razine kortizola”, objašnjava.

Istina o tuširanju hladnom vodom: ‘Smanjuje stres, ali treba pripaziti na par stvari’

Korištenje zaslađivača

Povišene razine kortizola tijekom duljeg razdoblja mogu oslabiti naš imunološki sustav, čineći nas osjetljivijim na bolesti poput kašlja i prehlade. Također je primijećeno da pretjerani trening može oslabiti i funkciju štitnjače. “To može dovesti do smanjene proizvodnje hormona štitnjače. Oni su ključni za metabolizam i regulaciju energije. Spori metabolizam otežava mršavljenje i održavanje razine energije”, kaže trenerica Thomas.

Tako stručnjaci savjetuju treninge umjerenijeg intenziteta, a zdravlju svakako doprinose i svakodnevne aktivnosti poput šetnje ili laganog trčanja.

Ako ste odbacili šećer i u svoj jelovnik uveli zaslađivače, trebali biste znati da možda ne činite nikakvu uslugu svom probavnom sustavu jer ova navika može imati negativan utjecaj na hormone.

Flaširana voda, ilustracija (Foto: Pexels)

Konzumacija vode u plastičnim bočicama

Nove studije pokazuju da bi umjetni zaslađivači mogli imati negativne učinke na crijevni mikrobiom. Čak i skromne količine neotama i aspartama, mogu poremetiti zdravlje crijeva, s drugim zaslađivačima koji su također povezani s promjenama mikrobioma, pokazuju podaci objavljeni u časopisu Frontiers in Nutrition.

Crijevna disbioza je neravnoteža crijevnih bakterija u gastrointestinalnom traktu”, objašnjava dr. Jenkins. “Ako postoji višak bakterija koje proizvode (mikrobe) beta glukuronidazu, to može rezultirati dominacijom estrogena što je povezano sa stanjima uključujući predmenstrualni sindrom (PMS), pretilost, pa čak i neplodnost”, kaže ova liječnica.

Mnogi imaju naviku kupovanja vode u bočici, ali kako se čini, to možda i nije najbolja opcija za naše zdravlje. Naime, iako pijenje izvorske vode ‘flaširane na izvoru’, može zvučati kao zdravija opcija u usporedbi s vodom iz slavine, Chloe upozorava da bi mikroplastika koja se nalazi u tim bocama mogla biti prijetnja našoj hormonalnoj ravnoteži, prenosi Mirror.

Znanstvenici otkrili bakteriju koja uništava stanice raka: ‘Nakon nekoliko dana jednostavno uništava karcinom u potpunosti’

Ustajanje u ‘cik zore’

“Kemikalije koje ometaju rad endokrinog sustava (EDC) kao što su bisfenol A (BPA), ftalati i drugi plastifikatori su kemikalije koje mogu ometati tjelesne hormone i nalaze se u mnogim bocama za vodu za jednokratnu upotrebu. EDC mogu ometati hormone štitnjače, utječući na metabolizam, rast i razvoj. Neke kemikalije u mikroplastici mogu oponašati estrogen, potencijalno remeteći reproduktivno zdravlje i povećavajući rizik od raka povezanih s hormonima. Također mogu ometati metaboličke procese, što može dovesti do pretilosti i dijabetesa”, kaže Chloe.

Zapravo, jedna nedavna studija pokazuje da kronična izloženost mikroplastičnim česticama i njima povezanim kemikalijama može ‘iscrpiti endokrinu funkciju štitnjače’, čineći štitnjaču nesposobnom za učinkovito upravljanje proizvodnjom i regulacijom hormona.

Nadalje, mnogi ustaju u cik zore kako bi stigli obaviti sve svoje dnevne obaveze. Međutim, nekad treba ‘stati na kočnicu’ jer bi se ta navika mogla negativno odraziti na zdravstveno stanje.

Nutricionistica upozorava da previše zdrave hrane može biti štetno: Jedna namirnica sadrži olovo

Konzumacija hrane s niskim udjelom masti

Rano buđenje nakon kasne noći ili noći poremećenog sna možda neće biti toliko korisno”, upozorava dijetetičarka Jodie Relf. “Ključno je spavati između šest i osam sati svake noći za vaše cjelokupno zdravlje, ali posebno za održavanje hormonalne ravnoteže”, objašnjava ona.

“Stanje učestalog nedostatka sna može dovesti do povišene razine kortizola, što onda može poremetiti i druge hormone. Dugotrajno povišen kortizol može ometati inzulin, hormon odgovoran za regulaciju šećera u krvi. Nedostatak sna također remeti razine grelina i leptina, hormona koji kontroliraju osjećaj gladi i sitosti”, kaže Relf.

Kako bi lakše i učinkovitije smršavile, mnoge žene biraju hranu s nižim udjelom masnoće. Ovakav odabir može značiti manje kalorija, ali može izazvati ‘pustoš’ u našim hormonima.

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Pretjerani unos suplemenata

“Mnogi hormoni zahtijevaju masnoće za njihovu proizvodnju. Kolesterol je vrsta lipida i mnogi hormoni, uključujući steroidne hormone, estrogen, testosteron i kortizol, proizvode se iz kolesterola. Određene masti, osobito omega-3 masne kiseline, igraju važnu ulogu u smanjenju upale”, objašnjava Jodie.

“Kronična upala može poremetiti hormonsku ravnotežu i povezana je s problemima u hormonski osjetljivim stanjima poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) i poremećaja štitnjače”, kaže Jodie i dodaje da bi trebali u prehranu uključiti masnu ribu bogatu omega-3 kao što su sardine i losos, kao i žumanjke, chia sjemenke, orašaste plodove i avokado.

Još jedna navika koja može dovesti do hormonalnog poremećaja je konzumacija previše suplemenata, odnosno dodataka prehrani.

Doktor Oz podijelio recept za čudesni napitak: Tvrdi da u tri dana može skinuti skoro 10 kilograma

Ometanje hormonske ravnoteže

“Dodaci prehrani mogu pomoći i ometati hormonsku ravnotežu”, kaže Jodie. “Na primjer, dok nedostaci određenih nutrijenata mogu poremetiti proizvodnju i aktivnost hormona, pretjerana konzumacija može imati negativan učinak. Uzmimo vitamin D kao primjer: on utječe na hormone štitnjače, kao i na estrogen i progesteron.

“Vitamin D igra ulogu u smanjenju upale, kao i u metabolizmu glukoze. Ako imamo nedovoljne količine vitamina, to može utjecati na proizvodnju hormona inzulina”. Ali s druge strane, Jodie kaže da su prekomjerne količine vitamina D toksične jer mogu povećati apsorpciju kalcija u gastrointestinalnom traktu.

“To može dovesti do mučnine, povraćanja, slabosti mišića, gubitka apetita, dehidracije, poliurije, pretjerane žeđi i bubrežnih kamenaca. Ključno je pridržavati se uputa o doziranju  na pakiranju i posavjetovati se s liječnikom opće prakse ako niste sigurni”, zaključuje Jodie.


Komentari