Hrvatske liječnice ukazale na problem o kojem se malo govori: ‘Doktori nisu zainteresirani za to’

Pacijent i liječnik, ilustracija (Foto: Pixabay)

Nedavno su objavljeni rezultati provedenog istraživanja na temu dostupnosti i korištenja kontracepcije na području Hrvatske u 2024. godini. Rezultati su pokazali da su kondomi najčešće korištena kontracepcijska metoda, dok drugo mjesto zauzimaju kontracepcijske pilule, a potom prekid snošaja.

U istraživanju, od ukupnog broja ispitanika, 96 posto su bile žene, a razlog koji navode zašto se najčešće odlučuju za kondome je jer se radi o dostupnoj, učinkovitoj i jednostavnoj zaštiti. Kontracepcijske pilule koristi četvrtina ispitanika, dok ih 18 posto, kao kontracepcijsku metodu prakticira prekinuti snošaj.

Nadalje, četiri posto ispitanica koristi spiralu, a tri posto metodu računanja plodnih dana.

Ljubavni par (Foto: Pixabay)

‘To je veliki problem’

Autorice istraživanja, Sanja Siročić i Ljerka Oppenheim, metodu prekinutog snošaja ističu kao velik problem. “Osamdeset i jedna osoba smatra ovu metodu nesigurnom i neučinkovitom, ali unatoč tome ju odabiru”, naglasila je Ljerka Oppenheim u četvrtak tijekom predstavljanja rezultata istraživanja.

Savjetovanje o kontracepciji je dostupno i pokriveno zdravstvenim sustavom, no njegova razina i pristupačnost nisu na razini kao u nekim drugim europskih zemalja. Iako Hrvatska nudi vladine web stranice s informacijama o kontracepciji, autorice ocjenjuju da je kvaliteta tih informacija slaba u odnosu na infomracije koje svojim građanima nude druge države.

Postoji i koncipiran atlas kontracepcije koji za europske zemlje pokazuje uspoređuje informiranost, dostupnost i cjenovnu pristupačnost kontracepcijskih metoda. Ovdje se Hrvatska nalazi pri dnu ljestvice, odnosno na 37. mjestu od ukupno 47 promatranih zemalja.


Čekaonica, ilustracija (Foto: Admir Buljubasic / CROPIX)

I cijene predstavljaju prepreku

Ispitanici su kao glavni razlog nekorištenja drugih oblika zaštite naveli nedostupnost liječnika i ginekološke zdravstvene skrbi. Nadalje, kao veliki problem se navodi nezainteresiranost i neinformiranost liječnika za preporuku kontracepcije koja nije pilula ili kondom.

Kako ispitanici tvrde, na pregled se mora doći spreman kao da se ide na ispit medicine sa svim informacijama. “Moja ginekologinja je ‘pro life’ i ne podupire niti me ikada informira o metodama ili dostupnim sredstvima”, glasi odgovor jedne od ispitanica.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da cijena predstavlja značajnu prepreku, posebno mlađim generacijama.

Doktorica Pezo upozorila na malo poznatu bolest, pacijent Ante: ‘U meni je bila praznina’

‘Postoji potreba za boljom informiranošću’

Također, većina ispitanika smatra da bi država trebala financirati ili subvencirati kontracepciju, a njih čak 84 posto smatra da bi se u srednjim školama trebali dijeliti besplatni kondomi.

Ovom prigodom je Udruga za ljudska prava Sofija naglasila potrebi za boljom informiranošću i većoj podršci države kako bi svi građani imali pristup sigurnoj i učinkovitoj kontracepciji.


Komentari