Ovu hranu ne smijete staviti u aluminijsku foliju: Dolazi do opasne kemijske reakcije

Aluminijska folija (Foto: Pixabay)

Mnogi ljudi vjeruju da je polizati poklopac čašice jogurta štetno zbog aluminija prisutnog u ambalaži. No, stručnjaci tvrde kako za to nema osnove. Iako je aluminij metal koji može biti štetan u velikim količinama, konzumacija jogurta s aluminijskim poklopcem nije razlog za brigu.

Prema Njemačkom saveznom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja rizik samo kada korodira u kontaktu s kiselinama ili solju. No, proizvođači se pobrinu za to – unutrašnjost poklopaca obložena je zaštitnim slojem koji sprječava aluminij da dođe u kontakt s hranom. Dakle, polizati poklopac jogurta nije opasno, ali pripazite na oštri rub koji može ozlijediti jezik.

Ipak, aluminij može predstavljati rizik u drugim oblicima. To je najzastupljeniji metal u Zemljinoj kori, a mala količina aluminija može se naći u različitim prehrambenim namirnicama i pakiranjima. Stručnjaci preporučuju da se ne unosi više od jednog miligrama aluminija po kilogramu tjelesne težine tjedno. Uobičajenom prehranom, taj se limit rijetko premašuje.

Aluminijska folija (Foto: Pixabay)

Aluminij

Veći problem može nastati kod korištenja aluminijske folije ili jednokratnih aluminijskih posuda. Ako hrana koja sadrži kiseline ili sol dođe u kontakt s aluminijem, veće količine ovog metala mogu preći u hranu. Zbog toga se preporučuje izbjegavati umatanje namirnica poput narezanih jabuka, rajčica, sira ili mariniranog mesa u aluminijsku foliju.

Ukratko, polizati poklopac jogurta nije opasno po zdravlje, ali je važno biti oprezan pri korištenju aluminijskih materijala u svakodnevnom životu.

Korištenje aluminijske folije u svakodnevnom kuhanju i skladištenju hrane može biti sigurno, ali postoje određeni koraci koje treba poduzeti kako bi se spriječilo prekomjerno unošenje aluminija u organizam. Evo nekoliko savjeta kako sigurno koristiti aluminijsku foliju.


Fizičar s Ruđera: ‘Ako nuklearni rat obave kako Bog zapovijeda nikakav jod neće pomoći’; komentirao i navalu na alu folije

Aluminijska folija

1. Izbjegavajte kontakt s kiselom ili slanom hranom

Aluminij može reagirati s kiselinama i soli, zbog čega dolazi do korozije i prijenosa aluminija na hranu. Zbog toga je važno ne omatati slanu ili kiselu hranu, poput rajčica, jabuka, limuna, naranči, kiselih krastavaca, sira ili mariniranog mesa u aluminijsku foliju. Umjesto toga, koristite papir za pečenje ili staklene posude.

2. Obložite foliju papirom za pečenje

Ako morate peći hranu u aluminijskoj foliji, dodatno je zaštitite oblažući foliju papirom za pečenje. Ovaj sloj smanjit će izravni kontakt između hrane i aluminija te spriječiti prijenos metala.

3. Foliju ne koristiti pri visokim temperaturama

Pri pečenju na visokim temperaturama, aluminij može migrirati u hranu. Ako koristite aluminijsku foliju za prekrivanje hrane u pećnici, izbjegavajte da je folija u izravnom kontaktu s hranom, posebno kada su temperature vrlo visoke (iznad 180°C).

Aluminijska folija (Foto: Pixabay)

4. Koristite foliju za skladištenje hladne hrane

Folija je sigurna za omatanje hrane koja se sprema u hladnjaku, ali opet, izbjegavajte upotrebu folije za slane ili kisele namirnice. Također, hranu ne bi trebalo držati u foliji dulje vrijeme, kako bi se spriječio mogući prijenos aluminija.

5. Izbjegavajte oštećenu foliju

Ako je aluminijska folija poderana ili oštećena, veća je mogućnost da će aluminij preći u hranu. Uvijek koristite neoštećene komade folije, a ako se folija na posudi ošteti, zamijenite je novim slojem.

6. Koristite alternativne materijale kada je moguće

Gdje god možete, razmislite o korištenju staklenih, keramičkih ili plastičnih posuda za pohranu hrane, osobito za dugoročno skladištenje. Ovo će pomoći u smanjenju izloženosti aluminiju.

Pridržavajući se ovih savjeta, možete sigurno koristiti aluminijsku foliju i smanjiti rizik od prekomjernog unosa aluminija.


Komentari