Ovo stanje organizma može biti jako opasno: Simptomi su brojni, najgora posljedica je koma

Pacijentica u bolnici, ilustracija (Foto: Pixabay)

S ljetnim vrućinama dolaze sve veće opasnosti od prikrivenih bolesti. Važno je znati koje bolesti muče naš organizam kako bismo mogli pravovremeno reagirati i na vrijeme upozoriti ljude oko nas. Hipoglikemija je stanje niske razine glukoze u krvi. Teško je odrediti univerzalni prag hipoglikemije jer se simptomi pojavljuju individualno. Na sreću provjera razine glukoze glukometrom daje pouzdane rezultate.

Hipoglikemija se može pojaviti i kao simptom terapije dijabetesa. Prvi simptomi koji se javljaju su posljedica djelovanja adrenalina kad se iz jetre i mišića oslobađaju šećeri. Javlja se znojenje, nervoza, drhtanje, osjećaj slabosti, ubrzano lupanje srce te glad. Simptomi se najčešće pojavljuju kad je razina glukoze u krvi ispod 3,9 do 3,0 mmol/L.

Teža hipoglikemija, kada je razina glukoze u krvi ispod 3,0 mmol/L, uzrokuje smanjenu opskrbu mozga glukozom što dovodi do vrtoglavice, zbunjenosti, umora, glavobolja, čudnog ponašanja, nemogućnosti koncentracije, oslabljenog vida, napadaja sličnih epileptičnima, a u najgorem slučaju može uzrokovati i komu.

Evo kako pomoći osobom s teškom hipoglikemijom

Redovna i pravilna prehrana uz svakodnevnu tjelesnu aktivnost ključne su za uspješnu regulaciju šećerne bolesti, prenosi Zagrebačko dijabetičko društvo. Potrebno je redovno uzimati preporučenu terapiju i kontrolirati razinu glukoze. Ako osjetite simptome hipoglikemije, izmjerite razinu glukoze u krvi i uzmite glukozni bombon, sok ili neki obrok bogat glukozom. Ako se simptomi ne smire za 15 minuta, ponovno unesite glukozu. Nakon smirivanja simptoma, pojedite obrok bogat ugljikohidratima.

U slučaju teške hipoglikemije, kada osoba nije u stanju uzeti ništa na usta, potrebna je tuđa pomoć. Osobu treba položiti na bok i dati injekciju GlucaGen-a, hormona koji iz jetre oslobađa glukozu u krv. Nakon povratka svijesti, potrebno je uzeti dodatni glukozni obrok.


Hipoglikemija je vrlo neugodno iskustvo i može izazvati strah od njenog ponavljanja. Teške hipoglikemije povećavaju opasnost od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod starijih osoba i ubrzavaju razvoj demencije. Preporučuje se održavanje razine glukoze u krvi unutar granica od 4,4 do 7,8 mmol/L natašte te do 10,0 mmol/L nakon obroka, s HbA1c od 7%.

Redovito idite na medicinske preglede

Također, važno je pridržavati se načela umjerenosti u prehrani i redovito vježbati. Potrebno je pripaziti na konzumaciju alkohola i izbjegavati preskakanje obroka.

Zaključno, važno je biti redovit na medicinskim pregledima, pravilno uzimati preporučenu terapiju i konzultirati se o uzimanju drugih lijekova.

DHMZ objavio veliku novost: ‘Sad kad znamo i sigurni smo u nadolazeću vrućinu’


Komentari