Ovo bi svi trebali imati u kućanstvu: Ima brojne blagodati za zdravlje, skida fleke i ubija štetočine

Ilustracija (Foto: Pexels)

Dijatomejska zemlja je veoma koristan prirodni materijal koji ima brojne koristi u svakodnevnom životu. Također, ima i blagotvorno djelovanje na naše zdravlje.

Poznata je i kao kremena zemlja, a riječ je o sitnom pijesku napravljenom od silikatne sedimentne stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja. Tako proizvedene od fosila algi kremenjašica, dijatomejska zemlja je poamlo neobičan, ali veoma koristan prirodni mineral, potpuno neškodljiv za upotrebu.

Ono što ju čini jedinstvenom je njegova golema moć apsorpcije, a proizvođači razlikuju dijatomejsku zemlju namjenjenu prehrani, od one za kuću i oko kuće, pa o tome treba voditi računa pri kupovini ovog praha.

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Brojne blagodati za zdravlje

Dijatomejska zemlja se sastoji uglavnom od silicijeva dioksida, minerala koji je najviše doprinosi zdravstvenim koristima ovog praha. Može se navesti nekoliko blagodati koje pruža dijatomejska zemlja, zahvaljujući upravo svojoj golemoj moći upijanja.

Tako kremena zemlja odličan detoksikator, s obzirom na to da ovaj prah u sebi sadrži takve sastojke koji su u stanju da apsorbirati gotovo sve vrste kemijskih otrova. Jedna žlica dijatomejske zemlje u šalici vode predstavlja odlično sredstvo za detoksikaciju – ubija mnoge crijevne parazite i viruse nastanjene u probavnom sustavu. Nadalje, prah u kombinaciji s vodom doprinosi poboljšanju kvalitete kose, kože i noktiju. Također, dijatomejska zemlja se može koristiti i kao dodatak prehrani koji doprinosi zdravlju kostiju, zglobova, tetiva i srca.

Od dijatomejske zemlje možete napraviti i pastu za zube. Smjesa se radi od jednake količine kokosovog ulja i dijatomejske zemlje, a riječ je o mnogo zdravijoj alternativi u odnosu na industrijske paste za zube koje su najčešće pune štetnih kemijskih sastojaka. Može se dodati i nekoliko kapi esencijalnog ulja metvice kako bi smjesa dobila ljepši miris u ukus, piše Krstarica.


(Foto: Pixabay)

Koristi u svakodnevnom životu

Također, od dijatomejske zemlje se može napraviti maska za lice i prirodni dezodorans. Naime, dodavanjem malo vode, dijatomejska zemlja se pretvara u gustu pastu koja može doprinijeti uklanjanju mrtvih slojeva stanica s kože lica i vrata. Također, sami možete napraviti i prirodni dezodorans na način da pomiješate tri mjere kukuruznog brašna, dvije mjere kokosovog ulja i jednu mjeru dijatomejske zemlje.

Osim za zdravlje, dijatomejska zemlja može biti od velike koristi u vašem kućanstvu, a jedna od njih je i suzbijanje štetočina. Pospite ovaj prah po dvorištu i oko kuće, a on će ubiti sve insekte koji se vrzmaju uokolo, bez ikakvih posljedica po članove obitelji ili kućne ljubimce. Takođe, ova zemlja može se nanijeti direktno na biljke kako bi se mnoge štetočine držale podalje od njih.

Najčitaniji magazin o povijesti, History, proslavio je svoj trideset i peti broj

Brojne koristi u kućanstvu

Kako bi eliminirali buhe i krpelje, na krzno svojih kućnih ljubimaca možete četkom utrljati ovaj prah. Preporučuje se držati podalje od očiju ljubimaca jer dijatomejska zemlja može biti bolna i iritantna za čulo vida kod životinja.

Nadalje, dijatomejska zemlja je odličan filter vode kao i nemilosrdni čistač fleka sa zagorjelih posuda za kuhanje, lonaca i tavi. Također, upotrebom ovog praha se mogu neutralizirti neugodni mirisi, poput onih koji dolaze iz kanti za smeće ili prenoćišta za kućne ljubimce.

Ova pića i jela su najveći ‘krivci’ za loše zube: Tri stvari su recept za spas


Komentari