Ove bolesti imaju gotovo svi, a možda ih nisu ni svjesni: ‘Zaboravljamo da je to dio tijela’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Kad su u pitanju zubi, sasvim je jasno, dok ne bole ni ne znamo da ih imamo, ali kada zaboli samo jedan od njih, naš život postaje nepodnošljiv. Srećom postoje oni stomatolozi, koji tada uskaču u pomoć te našu patnju pretvaraju u podnošljivost, a životu vraćaju ljepotu.

Stomatolog Goran Jovičević ukazao nam je na neke od najčešćih problema kod popravaka zubiju i upozorio na maligne promjene u usnoj šupljini koje, nažalost, i nisu tako rijetke.

“Mislim da svi prečesto zaboravljamo da su zubi dio tijela. Usna šupljina i stomatolozi kao da su odvojeni od ostatka tijela i domene rada doktora medicine. Zapravo je ljudsko tijelo jedna cjelina, i kao takvog ga moramo promatrati i liječiti. Karijes i parodontna bolest među najčešćim su oboljenjima na svijetu općenito, a uzrokovane su bakterijama. Upravo te bakterije mogu dospjeti u druge dijelove tijela, npr. krvlju ili dišnim putevima i uzrokovati probleme na udaljenim mjestima, u udaljenim organima. A tek za razgovor o dalekosežnim posljedicama koje bolesti usne šupljine i gubitak zubi mogu imati na naše psihološko stanje i samopouzdanje te društveni život možemo imati zaseban intervju”!

Foto: Stomatologija i estetika

Koliko zdravlje ili bolest zubi utječe na cijeli naš organizam?

“Kao što sam već spomenuo, bakterije iz usne šupljine nisu ograničene samo na to područje. One mogu ući u krvotok kroz krvne žile u zubnom meso, možemo ih udahnuti, one mogu potaknuti niz upalnih i imunosnih obrambenih reakcija našeg tijela koje imaju utjecaja i na ostatak tijela. Gubitak zubi također može dovesti do poremećaja nekih od najvažnijih funkcija – žvakanja, govora, estetike lica. To kao posljedicu može imati poremećaje s probavom, izgovorom, i već spomenutim, a nimalo zanemarivim, socijalizacijom i samosvijesti. Mislim da su sve to jako bitni razlozi da zdravlje usne šupljine shvatimo ozbiljno”.

Genetika je ‘krivac’: Ovo je 10 bolesti koje naslijeđujemo po svojim majkama


Koje su najčešće bolesti zuba?

“Dvije su najčešće bolesti – karijes i parodontna bolest (parodontoza). Neliječeni karijes trajnih zuba je zapravo općenito najčešće bolest odraslih današnjice! Podaci iz 2010. godine govore da čak 35% svjetske populacije, što je gotovo 2,5 milijardi ljudi diljem kugle zemaljske, ima neliječeni karijes. Brojke za parodontitis su nešto manje, ali jednako zastrašujuće – uznapredovalu parodontozu, koja može završiti gubitkom zubi, ima preko 10% sveukupnog stanovništva. Ako se osvrnete oko sebe, shvatit ćete da u prostoriji u kojoj se nalazite jedna ili više osoba gotovo sigurno ima neku od bolesti u usnoj šupljini, a vjerojatno ih tako ne doživljava. Upravo nam ovi podaci govore da premalo brinemo o oralnom zdravlju”!

Foto: Pexels

Zbog kojih vam se problema pacijenti najčešće obraćaju?

“Imam sreću da radim s multidisciplinarnim timom predivnih kolega i ljudi, što nam omogućuje liječenje različitih bolesti, problema i stanja u usnoj šupljini zbog kojih nam se pacijenti obraćaju. Sretan sam što oni to prepoznaju. Zato se svakodnevno predano bavimo i sanacijom karijesa, liječenjem korijenskih kanala zubi i parodontoze, ali i izrazito kompleksnim estetskim rehabilitacijama krunicama i mostovima na zubima i implantatima. Imamo uvjete i za sofisticirane kirurške i parodontološke zahvate, čime zaokružujemo njihovu potrebu i za tim tipom liječenja”.

Koliko je česta pojava raka usne šupljine, jezika i ostalih područja usne šupljine?

“Maligne (zloćudne) promjene u usnoj šupljini, nažalost, nisu tako rijetke. Kad govorimo u brojkama, oni čine 5% malignih tumora svih regija tijela i jedan je od deset najčešćih tumora općenito. U usnoj šupljini najčešće se javljaju na dnu usne šupljine, na postraničnim stranama jezika i na prednjoj strani lukova nepca. Ono što znamo jest da određeni čimbenici povećavaju mogućnost nastanka takvih tvorbi. Češći su kod muškaraca, osoba iznad 40 godine života, a naročito pušača i osoba koje konzumiraju alkohol.

Tea opisala svoju mučnu bitku s bolesti za koju nema lijeka: ‘Počelo je s boli u nogama’

U posljednje vrijeme se veoma često s nastankom raka usne šupljine povezuje i humani papiloma virus (HPV) pa čak i prehrana, točnije konzervirana hrana poput dimljenog mesa. Što se tiče liječenja, i za njihovo liječenje vrijedi da je bitno što prije uočiti promjenu! Liječenje se temelji na kirurškom odstranjenu promjene, a uspješnost ovisi o tome u kojoj se fazi bolest dijagnosticirala. Od srca savjetujem sve čitatelje, zavirite ponekad u usnu šupljinu, i nemojte se fokusirati samo na zube. Pogledajte jezik, njegovu gornju i donju površinu, postranične strane, unutarnje strane usana i obraza, područje iza zadnjih zubi i područje oko tonzila (mandula). Ako uočite neku neuobičajeno bijelu ili crvenu promjenu baršunastog izgleda na sluznici, obratite se svom stomatologu! Pravovremena dijagnoza može spasiti život”!

Foto; Pexels, ilustracija

S kojim problemima se stomatolozi najčešće susreću?

“Mislim da je odgovor na to veoma individualan i ovisi od osobe do osobe, od stomatologa do stomatologa. Ne bih to nikako nazvao “problemom”, ali definitivna specifičnost stomatologije kao medicinske grane jest rad s ljudima. Ljudima koje boli, koje nisu sretni sa svojim postojećim stanjem u usnoj šupljini, koji žele ponovno moći smijati se i normalno žvakati, koji imaju opravdana očekivanja od nas kao liječnika… Sve to čini naš poziv nabijenim emocijama. To je i ljepota, a ponekad i izazov.

Što se tiče pravih “problema” s kojima se susrećemo, naveo bih niz niz profesionalnih bolesti s kojima se svi kad-tad susretnemo tijekom radnog vijeka. Problemi s koštanim i mišićnim sustavom zbog zauzimanja prisilnog, dugotrajnog položaja pri radu, problemi sa sluhom (ne moram napominjati zvukove u ordinaciji… a tek kad je čovjek tome izložen puno radno vrijeme, cijeli radni vijek), vidom… Međutim, moram priznati da nikad nisam susreo kolegu koji bi zbog toga promijenio profesiju. Stomatologija je poziv, i strast”.


Komentari