Ovaj test navodno može predvidjeti rizik od smrti: Stručnjaci nisu očekivali jednu stvar

Alat koji mjeri biološku starost osobe (Foto: Pexels)

Nova istraživanja sugeriraju da test koji koristi stanice s unutarnje strane obraza navodno može precizno predvidjeti rizik smrti u narednih godinu dana. Radi se o studiji objavljenoj 1. listopada 2024. godine u časopisu Frontiers in Aging.

Naime, u skupini odraslih osoba u dobi između 69 i 101 godine, test je pokazao snažnu povezanost s rizikom smrti od bilo kojeg uzroka. Istraživanjem je utvrđeno da je povećanje CheekAge vrijednosti kod ispitanika bilo povezano s povećanjem rizika od smrti za 21 posto tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Inače, CheekAge je vrsta epigenetskog sata, alata koji mjeri biološku starost osobe proučavajući obrasce kemikalija koje se vežu za njihovu DNK. “U mnogim slučajevima, biološka starost je mnogo precizniji pokazatelj zdravlja pojedinca nego stvarna starost”, navodi David Furman, izvanredni profesor u Institutu za istraživanje starenja Buck u Novatu, Kaliforniji.

Nova istraživanja, ilustracija (Foto: Pexels)

‘Proučavaju starenje krvi’

Nadalje, biološko starenje predstavlja proces promjena u ljudskim stanicama, tkivima i organima koje se događaju tijekom vremena, neovisno o stvarnim godinama osobe. Za razliku od kronološke dobi, koja se jednostavno računa prema broju godina od rođenja, biološka dob pokazuje stvarno stanje našeg organizma, ovisno o načinu života, zdravstvenim navikama i genetskim čimbenicima.

Dugoročno postoji nada da će alati poput CheekAgea potencijalno pomoći ljudima usporiti ili spriječiti biološko starenje. Ipak, trenutno ti alati ne mogu reći kako to točno postići, poručili su to Furman i glavni autor studije, Maxim Shokhirev, voditelj odjela za računalnu biologiju i znanost o podacima u tvrtki Tally Health iz New Yorka, za Live Science.

Naime, epigenetski satovi funkcioniraju tako da proučavaju starenje krvi i drugih tkiva kako bi predvidjeli kronološku starost osobe te njihov rizik od smrti i bolesti povezanih sa starenjem, poput raka. Znanstvenici su CheekAge testirali koristeći uzorke stanica obraza osoba u dobi od 18 do 93 godine.


Ovaj test s dlanom može otkriti opaku bolest: ‘Simptoma u ranoj fazi većinom nema’

‘Analizirali povezanost s rizikom smrti’

Zatim su istraživači analizirali koliko je točno CheekAge povezan s rizikom smrti. Kako bi to učinili, proučavali su dobrovoljce uključene u Lothian Birth Cohorts, dugoročni istraživački program koji prati starenje sudionika od djetinjstva do odrasle dobi. U ovoj skupini, od nešto više od 15.000 ljudi, znanstvenici su uzimali uzorke krvi svakih nekoliko godina kako bi pratili promjene u metilaciji DNK.

Tim je potom koristio epigenetske obrasce naučene iz uzoraka obraza na podacima iz krvi. Otkrili su da CheekAge, iako je ispitan na uzorcima obraza, i dalje pokazuje snažnu povezanost s podacima o riziku od smrti prikupljenima iz odvojene skupine uzoraka krvi.

“Bili smo iznenađeni kada smo vidjeli da CheekAge tako dobro funkcionira u različitim vrstama tkiva. To može značiti da CheekAge detektira zdravstvene signale koji su prisutni u različitim tipovima tkiva”, rekao je autor studije Shokhirev za Live Science.

Predviđanje starosti, ilustracija (Foto: Pexels)

‘Možemo vidjeti povećan ili smanjen rizik’

“Ne možemo predvidjeti hoće li netko živjeti ili umrijeti unutar godine dana, ali možemo vidjeti povećan ili smanjen rizik smrtnosti od bilo kojeg uzroka”, poručio je Shokhirev. Ipak, potrebno je daljnje istraživanje kako bi se utvrdilo može li test predvidjeti i druge zdravstvene ishode, poput šanse za razvoj bolesti povezanih sa starenjem.

“Jedan od primarnih ciljeva je identificirati intervencije koje mogu utjecati na ove unutarnje mehanizme starenja ili ih usporiti,” rekao je Steve Horvath, profesor ljudske genetike i biostatistike na UCLA, koji nije sudjelovao u spomenutoj studiji.

Nadalje, CheekAge još nije dostupan za kupovinu, ali spomenuta istraživačka grupa već je razvila sličan proizvod nazvan TallyAge Test, koji je trenutno na tržištu. Nedostatak standardizacije među komercijalnim epigenetskim testovima i rizik od pogrešnog tumačenja rezultata još uvijek su problem, zaključio je Horvath.

Muče vas problemi s disanjem, pritisak i bol u glavi: Moguće je da se radi o ovoj upali


Komentari