Ova trgovina zaludila je Zagrepčane: Otkriveno kako su im cijene tako niske, kupci su zbunjeni

Žena surfa po Temuu (Foto: Gulliver Image, xannaxbilax_MAZ0011-4)

Kad je Temu lansiran 2022. godine, malo tko je očekivao da će se toliko proslaviti među korisnicima. Međutim, platforma je s vremenom pridobila vjerne kupce, što ne iznenađuje s obzirom na raznolikost proizvoda, značajne popuste i besplatne artikle koje nudi. Posebno su privlačne tehnološke naprave po nevjerojatno niskim cijenama, a uz to, Temu prodaje kućne potrepštine, ali i zvučnike, slušalice i kamere za vrlo povoljne iznose. To potiče pitanje kako platforma uspijeva osigurati tako pristupačne cijene za svoju tehnologiju.

Temu se na svojoj stranici predstavlja kao platforma osnovana u Bostonu 2022. godine, što je istina, ali ključna je informacija da je u vlasništvu PDD Holdingsa, kompanije kineskog porijekla koja je kasnije premjestila svoje sjedište u Irsku, prema izvješćima CNBC-a. S obzirom na povezanost s Kinom, nije iznenađenje da veliki broj prodavača dolazi upravo iz te zemlje. Mnoge tehnološke proizvode vjerojatno proizvode ili distribuiraju tvornice u azijskim zemljama, posebice u Kini, što je česta praksa u globalnoj industriji jer su troškove proizvodnje ondje manji.

U ranim fazama, mnogi su korisnici primijetili duža vremena isporuke, koja su varirala od nekoliko dana do čak nekoliko tjedana. No, u zadnje vrijeme Temu je uveo promjene u svojoj strategiji. Primjerice, sve više proizvoda na platformi sada nosi oznaku “Lokalno”, što znači da se ti artikli šalju iz lokalnih skladišta, čime se značajno skraćuje vrijeme isporuke.

Temuovo browser sučelje (Foto: Temu screenshot)

Važno je obratiti pažnju na ovo

No, iako imaju oznaku “lokalno”, proizvedeni su u inozemstvu. Ovaj pristup partnerstva s međunarodnim prodavačima koji održavaju zalihe unutar SAD-a nedvojbeno je Temuu dao konkurentsku prednost u odnosu na divove e-trgovine poput Amazona. Također korisnici imaju korist od toga jer im narudžbe brže stižu.

Međutim, što se tiče kvalitete, ona značajno varira, ovisno o marki. Dok neki brendovi mogu ponuditi kvalitetne proizvode, drugi bi vas mogli razočarati. Zato je posebno važno provjeravati ocjene i čitati recenzije za različite proizvode. A to se posebno odnosi na tehniku, koja je vjerojatno skuplja od drugih stvari koje biste mogli naručiti.

Još jedan savjet jest provjeriti je li prodavač svoju internetsku trgovinu naveo na drugim platformama, poput Amazona i eBaya. To vam može dati dobru ideju o tome kako je proizvod koji namjeravate kupiti ocijenjen na tržištima. Također, postoji mnogo alternativa Temuu za pristupačnu kupovinu.


Primjeri artikala koje prodaju ‘ovlašteni dobavljači’ (Foto: Temu screenshot)

Što znači oznaka ‘ovlašteni dobavljač’?

Na Temuu ćete vidjeti da neki prodavači tehnike imaju oznaku “Ovlašteni dobavljač” (lako ćete ih prepoznati po kvačici u plavom krugu). Što to znači i jesu li bolji od ostalih prodavača na platformi? Pa ovisi. Da bi dobio oznaku na Temuu, prodavač je podvrgnut provjeri. Iako ova oznaka pruža određenu sigurnost, osobito ako kupujete proizvod s cijenom višom od prosječne, ono što dobijete na kraju vas ipak može iznenaditi.

Dobra vijest je da ako primite oštećeni proizvod ili ga uopće ne primite, Temuov sustav zaštite kupaca nudi povrat novca. Dakle, iako je najbolje da tražite tehnološke proizvode koji imaju oznake “Lokalni” i “Ovlašteni dobavljač”, ne zaboravite provjeriti je li proizvod u ispravnom stanju nakon što ga primite. Pregledajte predmet i uvjerite se da nema oštećenja. Ako primijetite bilo kakve probleme, obratite se Temuovoj korisničkoj podršci. I, naravno, bez obzira na vrstu prodavača s kojim imate posla, odvojite malo vremena da se upoznate s prijevarama na Temuu kako ne biste postali žrtva jedne od njih, piše Makeuseof.

Jedan od glavnih razloga za niske cijene tehnoloških proizvoda na Temuu jest to što se mnogi proizvode u regijama s nižim troškovima proizvodnje. Temu povezuje kupce iz Sjeverne Amerike izravno s azijskim proizvođačima, eliminirajući posrednike koji bi inače podigli cijenu zbog dodatnih troškova kao što su maloprodajni režijski troškovi i distribucijske naknade.

Ljudi zgroženi potezom: Odlučili stati na kraj kupovanju za par eura preko Temua

Ne nude proizvode skupih marki

Dodatni čimbenik koji doprinosi pristupačnosti je de minimis iznimka, koja omogućuje uvoz robe vrijedne do 800 USD bez carine ili poreza. Temu se snažno oslanja na ovu pogodnost kako bi zadržao prednost nad konkurentima iz SAD-a.

Osim toga, Temu ne nudi proizvode poznatih marki s visokim cijenama, poput iPhonea ili Microsoft Surface Pro 11. Umjesto toga, prodaje pristupačne proizvode koji često izgledaju ili funkcioniraju slično onima popularnih marki. Ova strategija pomaže održati niske cijene na platformi.

Međutim, pred Temuom su i brojni izazovi. Prošle godine Wired je izvijestio da platforma gubi oko 30 dolara po narudžbi u sklopu svoje agresivne strategije za osvajanje američkog tržišta. Ostaje za vidjeti hoće li uspjeti zadržati trenutnu razinu cijena, no cijela situacija podsjeća na primjer na Glovo i Uber koji su na tržište ušli s izrazito niskim cijenama, da bi ih kad su prikupili velik broj stalnih korisnika digli.


Komentari